Un zgomot infernal, de metal tarat pe astfalt, se aude din strada. Curiozitatea ma impinge sa ies din redactie, sa vad ce se intampla. Descopar o imagine neverosimila pentru centrul unei capitale din Uniunea Europeana: o femeie si un barbat, ambii intre doua varste, trag, prin mijlocul strazii cu sens unic, o masina de spalat veche. Cei doi ajung, cu tot cu masina de spalat, la o furgoneta, o incarca cu pretioasa prada si pleaca.

Mi-am dat seama ca tocmai vazusem la lucru doua dintre persoanele care activeaza pe ”piata gri” a deseurilor, asa cum o caracterizeaza Laura Grigore, senior associate in cadrul PeliFilip.

”Este foarte greu sa atingi cotele de reciclare impuse de Uniunea Europeana, mai ales ca in Romania exista acea piata gri a deseurilor, piata nereglementata si aici nu pot fi invinovatiti producatorii, care sunt inregistrati si care isi indeplinesc obligatiile. Nu exista suficiente cai pentru a intra in legalitate cu aceste zone gri. Ar trebui sa existe mai multe actiuni din partea autoritatilor, la ce asistam acum este putin disproportionat, in sensul ca obligatiile de colectare si reciclare sunt in sarcina producatorilor sau a celor care pun produsele pe piata si care trebuie sa finanteze tot acest sistem in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice. Marele adevar este ca aceste deseuri nu prea se gasesc pe piata, pentru ca sunt deturnate de la colectarea legala prin aceasta zona gri”, spune Laura Grigore de la PeliFilip.

Conform Directivei nr. 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului Europei din 19 noiembrie 2008, Romania are obligatia sa atinga, pana in anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deseurile de hartie, metal, plastic si sticla si un grad de valorificare de 60% a deseurilor de ambalaje. De asemenea, peste patru ani Romania ar trebui sa bifeze colectarea a 4 kg/locuitor de deseuri electrice si electronice, dar si sa colecteze separat biodeseurile in vederea compostarii si fermentarii lor.