Exporturile catre tarile UE au crescut cu 15,8%

Valoarea exporturilor catre tarile Uniunii Europene in primele noua luni ale anului, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2005, a crescut cu 15,8%.

Ponderea exporturilor catre tarile Uniunii Europene in total exporturi a fost de 67,6%, prima tara partenera la export fiind Italia unde valoarea de export a Romaniei a inregistrat 3507,4 milioane de euro in perioada mai sus mentionata.

Exporturile FOB realizate in primele 9 luni ale 2006 au fost de 19095,9 milioane euro, valoarea acestora fiind cu 16,0% mai mare fata de perioada similara din 2005. In luna septembrie, exporturile au fost de 2,1 miliarde de euro, in crestere cu 6,1%, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, in timp ce importurile s-au majorat in septembrie cu 18,8% comparativ cu aceesi perioada a anului trecut, ajungand la valoarea de 3,3 miliarde de euro, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica.

Singurele cresteri notabile in ultimele noua luni in ceea ce priveste exporturile s-a inregistrat in cazul mijloacelor si materialelor de transport (53%), masini si dispozitive mecanice, aparate electrice, aparate de inregistrat (35%), in timp ce industria textila a inregistrat scaderi, iar produsele metalurgice si cele minerale au avut cresteri de 13%, respectiv 12%.

In structura exporturilor, sase din cele douazeci si doua de sectiuni de bunuri din Nomenclatorul Combinat detin impreuna 77,5% din totalul exporturilor, cea mai mare pondere fiind cea in cazul masinilor si dispozitivelor mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus suntetul si imaginile, cu o crestere de 135,8% fata de aceeasi perioada de anul trecut. Astfel, exporturile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi, tricotate sau crosetate, materii textile au fost devansate pentru prima data dupa o perioada foarte lunga de timp in care acestea din urma au detinut primul loc.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri