Banca Mondiala (BM) va imprumuta Romaniei 180 milioane dolari (495 milioane lei) pentru sectorul transportului, in cadrul proiectului de intretinere a infrastructurii pentru sosele si cai ferate, cu o valoare totala de 225 milioane dolari (619,7 milioane lei).

Banca Mondiala a aprobat pe 2 noiembrie imprumutul, a anuntat comunicatul BM. Creditul face parte din angajamentul Bancii Mondiale de a sprijini imbunatatirea cat mai rapida a competitivitatii economiei, din perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

"Desi au fost progrese semnificative in domeniul reformelor structurale si institutionale ale sectorului de transport, starea infrastructurii tarii reprezinta o provocare cheie pentru alinierea si integrarea cu statele membre ale UE", se spune in comunicatul institutiei economice internationale, remis NewsIn. "Calitatea infrastructurii soselelor si cailor ferate este limitata si eficienta si siguranta serviciilor de transport sunt sub standardele UE", mai afirma Banca Mondiala. Institutia considera ca nevoia de imbunatatiri rapide in domeniul transportului este urgenta.

Obiectivul proiectului Bancii Mondiale este de a reduce consturile in transporturi prin imbunatatirea calitatii soselelor nationale si cailor ferate in primii ani ai Romaniei ca membra a Uniunii.

In ceea ce priveste soselele, Banca Mondiala doreste imbunatatirea numarului de sosele intr-o conditie buna, prin punerea la dispozitie de fonduri pentru intretinere, reabilitare si pentru imbunatatirea sigurantei. Proiectul se va intinde pe mai multi ani si va genera o capacitate a administratiei de a gestiona mai bine a reabilitarea si intretinerea soselelor.

Pentru domeniul cailor ferate, proiectul va repara si reabilita infrastructura retelei, dar si a echipamentelor electrice si va asigura fondurile necesare pentru intretinere a infrastructurii. Banca Mondiala doreste sa imbunatateasca si capacitatea Cailor Ferate Romane (CFR) de a functiona eficient si de a gestiona eficient intretinerea si reabilitarea retelei de cai ferate.

Banca Mondiala a imprumutat Romaniei 5 miliarde dolari din 1990 pana in prezent. Potrivit datelor institutiei, Romania a fost in perioada 2001-2005 al noualea beneficiar de imprumuturi ale institutiei. Romania a primit in aceasta perioada 2,9% din imprumuturile totale ale Bancii si se situeaza inainte Rusiei, care a primit 2,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri