Romania va sprijini procesul de liberalizare a comertului intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), pentru ca autoritatile de la Chisinau sa beneficieze de un sistem de export in UE a 10.000 de grupe de produse, fara taxe vamale informeaza, duminica, un comunicat al Ministerului Economiei.

Republica Molodova beneficiaza in prezent de Sistemul Generalizat de Preferinte Plus, in baza caruia 7.200 de grupe de produse originare, care acopera 88% din exportul acestei tari, intra in UE fara taxe vamale. Acest regim comercial se va aplica de la 1 ianurie 2007 si la exporturile Republicii Moldova catre Romania.

Moldova duce in prezent negocieri cu UE pentru includerea in Sistemul Preferintelor Comerciale Auronome, similare celor acordate statelor din Balcanii Occidentali, ceea ce va extinde la aproximativ 10.000 numarul grupelor de produse ce vor putea fi exportate fara taxe vamale. Conform Ministerului Economiei, se asteapta ca acest regim comercial sa fie acordat in a doua parte a anului 2007.

O delegatie romana condusa de ministru delegat pentru comert, Iuliu Winkler, a participat la Chisinau, la sfarsitul saptamanii trecute, la comisia de colaborare economica dintre Romania si Republica Moldova. "Conducatorul delegatiei romane si-a asigurat interlocutorii ca Romania va acorda, din interiorul UE, sprijinul necesar pentru liberalizarea comertului Republicii Moldova cu statele membre ale UE", se arata in comunicatul ministerului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Orban: Pensiile vor creşte; procentul va depinde de starea economiei
Setari Cookie-uri