Cel mai mult s-au scumpit, in ultimul an, alimentele, in medie cu 2,74%, urmate de marfurile nealimentare, cu 1,89%. Situatia a fost echilibrata de servicii, care s-au ieftinit usor in perioada septembrie 2016 – septembrie 2017.

In septembrie fata august, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la legumel si conserve de legume si la oua.

In aceste conditii, inflatia ajunge aproape de prognoza BNR pentru finalul acestui an, de 1,9%. Insa trebuie precizat ca inflatia pe septembrie cuprinde doar prima transa de majorare a accizei la carburanti. Asadar, in lunile urmatoare este de asteptat ca preturile de consum sa fie influentate si de a doua transa de crestere a acizelor, de majorarea pretului la energie, de la 1 octombrie, si de cel al gazelor naturale, care urmeaza sa creasca de la 1 noiembrie.

BNR a dat, deja, semnale, ca inflatia creste mai rapid decat s-a prognozat in Raportul asupra inflatiei din luna august astfel ca este foarte probabil sa asistam la o noua prognoza, in crestere, in raportul care va fi prezentat in noiembrie.

Octombrie, luna scumpirilor!...
Citeste si: Ce a promis PSD si cu ce ne-am ales: Scumpiri in lant in prag de iarna

De altfel, majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia anuala va depasi prognoza BNR in acest an si chiar limita maxima a intervalului din jurul tintei (3,5%) in perioada de doi ani pentru care banca centrala face prognoze.