Romania este din alt film, intr-o lume care se confrunta tot mai mult cu polarizarea veniturilor. Cu toate acestea, reducerea polarizarii este determinata exclusiv de interventia statului, prin majorarile salariale din sectorul bugetar. Si nici aceasta nu ar fi o problema daca statul ar reusi, prin aceasta politica, sa retina in tara forta de munca ultra calificata. Ceea ce nu se intampla, sustine Radu Craciun, directorul general al BCR Pensii.

Din contra, statul roman nu este capabil, prin alocarile de resurse pe care le face, sa pastreze marile competente in tara, a precizat Radu Craciun, intr-o conferinta organizata de Asociatia Trezorierilor din Romania.

"Nu as avea o problema daca statul ar fi un administrator corect al resurselor publice. In momentul in care vad ca medici din Romania emigreaza in masa, deja am un mare semn de intrebare vizavi de calitatea alocarii de catre stat a resurselor in directia remunerarii fortei de munca foarte calificate. De asemenea, calitatea remunerarii celor care lucreaza in educatie este foarte proasta. Romania este, din pacate, din alt film, pentru ca statul nu este capabil, prin alocarea de resurse, sa pastreze marile competente in tara pentru a face fata cu succes provocarilor pe care le avem", a subliniat Radu Craciun.

In opinia sa, interventia statului in aceasta piata, desi limiteaza polarizarea, creeaza distorsiuni.

"Nu am nicio problema cu cresterea salariului minim pe economie. Dimpotriva, cred ca a fost o decizie buna pentru ca de mult era folosit ca un paravan pentru piata gri sau neagra a pietei muncii. Insa am o problema cu cresterea in masa a salariilor in sectorul public, fara niste criterii foarte clare de performanta", a mai spus Craciun.

Ca model de polarizare a veniturilor, Craciun a dat exemplul Statelor Unite, unde fenomenul se accentueaza.

"In Statele Unite, zona de mijloc a pietei muncii se disipeaza. Inovatia si tehnologia fac ca nevoia de forta de munca sa se adreseze fie super-expertilor, fie celor cu calificare redusa. Europa va urma la un moment dat acelasi model. Acum avem inflatie scazuta, o situatie care va persista si nici bancile centrale nu vor mai avea motive sa creasca dobanzile. Va urma o perioada cu dobanzi scazute si cu dureri de cap pentru trezorieri", mai explica executivul BCR Pensii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri