Pentru anul urmator, Comisia Europeana estimeaza un nivel al deficitului de 2,6% din PIB, iar pentru 2008 un nivel identic. in prognoza de primavara, analistii CE anticipau pentru anul viitor un deficit bugetar de 5,4%, din cauza despagubirilor facute prin Fondul Proprietatea si a incasarilor fiscale slabe, ca urmare a introducerii cotei unice.

"Incasarile din impozitele directe si indirecte sunt asteptate sa creasca relativ la PIB, datorita conditiilor macroeconomice favorabile si a eforturilor continue de largire a bazei de taxare. Politica de cheltuieli din ce in ce mai relaxata va determina o crestere considerabila a transferurilor sociale", se arata in raportul de toamna al Comisiei, dupa cum informeaza NewsIn.

In opina analistilor europeni, investitiile publice vor creste mai repede decat produsul intern brut, datorita sprijinului european, chiar daca programul ambitios de cheltuieli al guvernului nu va putea fi implementat. Datoria publica se va plasa la sfarsitul anului curent la 13,7% din PIB, pentru ca in anii urmatori sa creasca din cauza deficitelor in crestere. Guvernul Romaniei si-a propus pentru acest an un deficit bugetar de 2,5% din PIB, insa premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va avea loc o noua rectificare bugetara, prin care sa fie redus acest nivel. Anul urmator, guvernul estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge la 2,8% din PIB.

Inflatia va fi de 6,8% in 2006

Inflatia va fi in anul 2006 de 6,8%, iar anul urmator se va situa la nivelul de 5,1%, conform prognozei de toamna, publicata, luni, de Comisia Europeana (CE). Potrivit analistilor europeni, inflatia va scadea spre nivelul de 4,6% in anul 2008, ca urmare a politicii monetare stranse, a politicii fiscale sanatoase si a unor cresteri salariale prudente. in prognoza de toamna, CE anticipa ca inflatia va fi de 7,8% anul curent si 5,7% anul viitor. Banca Nationala a Romaniei are pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct procentual, iar pentru anul urmator tinta oficiala este de 4%.