Pretul gazelor naturale va creste din nou de la 1 aprilie 2007, conform unui calendar de majorare agreat intre Romania si Comisia Europeana, dar pe care Guvernul refuza sa si-l asume public, au declarat pentru NewsIn, surse oficiale. Potrivit surselor citate, daca in 2006 pretul gazelor naturale pentru populatie a crescut cu putin peste 30%, in 2007 majorarea de tarife, care se va face in mai multe transe, nu va fi mai mare de 15%.

"Scumpirea gazelor naturale de la 11 noiembrie 2006, ceruta de Petrom, a venit exact in conformitate cu acest calendar de majorare a tarifelor la gaze asupra caruia Romania si Uniunea Europeana au convenit. Petrom stia de acest calendar si tocmai de aceea a cerut in ultimul trimestru majorarea pretului gazelor naturale din productia interna", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, daca in calendarul convenit cu Uniunea Europeana inca din 2005, Romania isi asumase pentru ultimul trimestru al anului 2006 un pret la gazele din productia interna de 145 dolari/mia de mc, dupa scumpirea de la 11 noiembrie, pretul gazelor interne va creste foarte aproape de acest nivel (la circa 143 de dolari/mia de mc).

Conform acestor surselor in lipsa unui calendar al scumpirilor aumat public, autoritatile au fost nevoite sa gaseasca o explicatie oficiala la scumpirea gazelor de la 11 noiembrie. "De vina este inflatia. Explicatia este oarecum logica, dar foarte greu de inteles. Se scumpesc gazele ca sa avem o inflatie mai mare anul asta si nu pentru ca Guvernul s-a opus majorarii gazelor naturale in ultimul trimestru al lui 2006", au explicat respectivele surse logica guvernantilor.

Daca initial Executivul a intentionat sa faca public, in martie, calendarul scumpirilor la gaze, ulterior a aminat pentru mai, pentru ca in cele din urma sa lase in sarcina ANRGN ca in noiembrie sa anunte si sa-si asume lista viitoarelor majorari de tarife.

"Executivul trebuia sa-si asume acest calendar cu mult timp in urma si, pentru ca sa nu se mai intample ce s-a intamplat acum cu Petrom, ar trebui sa adopte respectivul calendar prin hotarare de Guvern", au mai aratat sursele citate.

Sursele au mai aratat ca potrivit calendarului scumpirilor, pretul gazele naturale ar urma sa creasca la 1 aprilie 2007 si nu mai devreme, dar ca exista posibilitatea unei scumpiri suplimentare la 1 ianuarie 2007, cauzata de initiativa Ministerului Administratiei de a pune o taxa pe km de retea de distributie. "Aceasta taxa va fi recunoscuta in costurile distribuitorilor, daca va intra in vigoare si va trebui sa fie suportata de populatie si agenti economici", au mai explicat oficialii.

Petrom nu comenteaza

Ministrul economiei, Codrut seres, a declarat pentru NewsIn, ca nu stie daca Petrom a cerut majorarea de preturi in conformitate cu calendarul scumpirilor. "intrebati la Petrom daca a fost asa sau nu. Cu UE a fost convenit un calendar prezentat anul trecut, care nu a fost inca facut public. ANRGN va anunta acest calendar foarte curand", a spus seres.

In opinia lui seres, "criza gazelor s-a incheiat". "Petrom a semnat vineri sau luni, nu stiu exact, contracte de livrare gaze pana la inceputul anului urmator cu E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si, pana vineri, va semna si cu Gaz de France (proprietar al Distrigaz Sud)", a adaugat seres. Purtatorul de cuvant al Petrom, Gabriel Nastase, a declarat agentiei NewsIn, ca "Petrom nu comenteaza pentru moment pe marginea acestui subiect".

Conform angajamentelor asumate in fata Uniunii Europene, Romania trebuie sa ajunga la 1 ianuarie 2009 cu un pret al gazelor din productia interna egal cu cel din import. Daca de la 11 noiembrie, pretul gazelor din productia interna se va cifra la aproximativ 143 de dolari/mia de mc, in acelasi timp pretul gazelor din import ajunge la circa 310 dolari/mia de mc.

In urma cu doua saptamani, Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a aprobat majorarea intre 8,1% si 8,5% a pretului gazelor naturale la consumatorii captivi (casnici si industriali cu un consum redus) incepand din 11 noiembrie.

Potrivit ANRGN, scumpirea gazelor naturale a fost cauzata de divergentele dintre producatori si distribuitori. Pentru cei doi mari distribuitori, E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord) si Distrigaz Sud, pretul gazelor naturale livrat consumatorilor casnici cu un consum de pana la 2.400 mc/an creste de la 843,43 lei/mia mc la 911,55 lei/mia mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv de la 842,99 lei/mia mc la 911,11 lei/mia mc in cazul E.ON Gaz. Pretul gazelor naturale din productia interna va creste de la 330 lei/mia mc, nivel recomandat de ANRGN pentru ultimul trimestru, la 397,5 lei/mia mc.

"ANRGN se afla in situatia de a nu putea respecta decizia initiala de mentinere a preturilor la consumator in trimestrul IV 2006, dar, avand in vedere situatia creata, considera preferabila securitatea alimentarii consumatorilor cu gaze, chiar daca la unpret mai mare, decat sa mentina un pret scazut al gazelor naturale, dar fara a avea siguranta furnizarii acestora", potrivit unui comunicat al institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri