Discutiile oficialilor europeni pe marginea stabilirii unei limite de 48 de ore de munca saptamanala pentru lucratorii din statele membre UE nu afecteaza in niciun fel Romania, deoarece tara noastra are deja prevazut in legistatie acest lucru, a declarat, miercuri, ministrul muncii, Gheorghe Barbu.
"Discutia despre timpul de lucru in tarile din Uniunea Europeana este veche de aproape doi ani si nu au reusit inca sa ajunga la o intelegere. Noi nu vom fi afectati, indiferent de decizia pe care o vor lua, pentru ca in Romania legislatia prevede deja ca saptamana de lucru nu poate fi mai mare de 48 de ore", a afirmat, pentru NewsIn, Gheorghe Barbu, care a participat, marti, la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor muncii din Europa.

Potrivit Codului Muncii, durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Pentru anumite sectoare de activitate se poate stabili prin negocieri colective sau individuale o durata mai lunga de opt ore, urmata insa de repaus de 24 de ore.

Ministrii muncii din statele UE s-au intalnit, marti, la Bruxelles, pentru a relua discutiile pentru stabilirea unui numar maxim de ore de lucru pe saptamana, dar nu au ajuns la un acord. Esecul discutiilor de marti s-au datorat faptului ca Marea Britanie si alte state au repins presiunile francezilor pentru limitarea dreptului cetatenilor de a lucra peste 48 de ore, pe saptamana. Totusi cele cinci tari, in frunte cu Franta insista pentru stabilirea unei date certe de la care sa nu se mai aplice derogarile, argumentand ca vor sa protejeze angajatii de riscul de a fi exploatati si de a suferi accidente de munca.

Potrivit directivei UE din 1993, cetatenii nu pot lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana. Marea Britanie, Estonia si Malta nu se conformeaza acestor prevederi din cauza unor derogari care le permit sa depaseasca aceasta durata. Alte state printre care Germania, Franta si Austria au astfel de derogari pentru sectorul sanatatii.

Ca reactie la esecul discutiilor de marti, Comisia Europeana va lansa, conform declaratiilor comisarului european pentru munca, Vladimir Spidla, cat mai curand posibil, actiuni in instanta impotriva membrilor Uniunii Europene care incalca limitele duratei saptamanale de munca, de 48 de ore comisarul.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri