Persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut venituri de 7,2 ori mai mari decat cele din gospodariile sarace in 2016. Indicele este in scadere fata de 2015, dupa mai multi ani de crestere pana maximul perioadei de 8,3 ori.

'In anul 2016, persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace. Indicele inegalitatii veniturilor a avut o crestere accelerata pana in anul 2015, cand a atins si maximul perioadei (8,3%), insa in 2016 a scazut la valoarea atinsa si in 2014. Cum era de asteptat, inegalitate mai mare a veniturilor banesti disponibile se inregistreaza la persoanele cu varsta sub 65 de ani, fata de cele cu varsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale', se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS), citata de Agerpres.

Conform sursei citate, in anul 2016, deficitul median relativ (care arata cu cat ar trebui sa mai creasca venitul une persoane pentru a depasi pragul de saracie-n.r.) a fost de 36,2%, adica se poate spune ca persoanele sarace au avut in medie un venit banesc disponibil care a reprezentat 63,8% din valoarea pragului de saracie stabilit pentru anul respectiv.

'Pe ansamblu, deficitul median relativ este mai crescut la barbati decat la femei, ceea ce inseamna ca persoanele sarace de sex feminin se situeaza la o distanta relativ mai mica fata de pragul de saracie. In anul 2016, aceasta diferenta s-a accentuat cu 2,6 puncte procentuale (37,6% la masculin fata de 34,8% la feminin). Deficitul median relativ de venituri cu care se confrunta populatia saraca a avut un trend crescator din 2013 pana in 2015 (de la 33,6% pana la 38,2%), in 2016 scazand usor la 36,2%', precizeaza INS.

Deficitul median relativ este un indicator de profunzime a saraciei, care semnifica 'distanta' la care se afla venitul unei persoane sarace pana la nivelul pragului, de la care persoana ar inceta sa mai fie considerata saraca, calculat ca procent din pragul de saracie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri