Pretul energiei electrice a inregistrat in anul 2017 un salt extraordinar pe piata spot a bursei OPCOM, de la 100-200 de lei pe MWh anii trecuti, la recorduri de aproape 700 de lei pe MWh. Din pacate, o buna parte din majorari se vede deja in factura consumatorilor, astfel ca aceasta nu mai este o problema doar pentru cei care joaca pe bursa, ci pentru toti romanii, scrie Agerpres.

Preturile au inceput anul la un nivel normal, insa au luat-o serios "la deal" chiar dupa prima saptamana, cand a inceput primul val de ger din ianuarie. Astfel, din 6 ianuarie pana la finele lunii, cotatiile au galopat rapid in sus, iar, la inceputul lunii februarie, s-a atins recordul absolut de 680 de lei pe MWh.

Aceasta in contextul unui ger prelungit pentru mai bine de patru saptamani. Chiar si asa, consumurile cele mai mari nu au fost in ziua cu pretul cel mai mare, ci mai devreme, la mijlocul lunii ianuarie, cand la electricitate ne-am apropiat de 10.000 de MW, iar, la gaze, am consumat 75 de milioane de metri cubi pe zi, toate aceste valori fiind cele mai mari din istorie.

Tot in perioada ianuarie-februarie, unii traderi nu au mai putut face fata acestui pret de pe bursa si au intrat in insolventa sau chiar faliment. Acestia aveau in portofoliu printre cei mai mari consumatori industriali din tara, care au ajuns la furnizorul de ultima instanta din zona lor geografica. Acesti furnizori, la randul lor, au trebuit sa cumpere cantitati suplimentare de energie pentru a le livra acestor mari consumatori, ceea ce a rostogolit si mai mult bulgarele pretului.

Majoritatea celor din sector dadeau asigurari ca, odata cu incalzirea de primavara, lucrurile se vor calma si vor reveni pe fagasul normal. Asa a si fost, insa pana in vara, cand consumul de energie a inceput din nou sa creasca extrem de mult, de aceasta data din cauza caniculei. Asa s-a ajuns ca pretul sa ajunga din nou pe bursa la peste 400 de lei pe MWh.

Cum s-a ajuns aici?

Explicatii privind pretul mare al energiei din acest an au venit din foarte multe parti si multi analisti, economisti si specialisti si-au spus parerea. Cum e si de asteptat, problema nu a avut o singura cauza, ci a fost determinata de un cumul de factori care s-au intamplat, fatidic, in acelasi timp.

O parte a explicatiei trebuie cautata insa in trecut si are legatura cu cresterea din ultimii ani a ponderii energiei eoliene. Sursele regenerabile sunt fluctuante, iar producatorii de energie verde au folosit cu preponderenta piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU), astfel ca acolo pretul a fost foarte mic in ultimii ani. Ca efect, traderii de energie s-au orientat si ei tot spre PZU, de unde-si achizitionau cea mai mare parte din energia pe care o dadeau mai departe, fiind foarte ieftina. Asa ca, in momentul in care vantul n-a mai batut si preturile pe PZU au inceput sa creasca, s-a declansat panica.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avertizat, pe buna dreptate, ca nu este normal ca o piata secundara, asa cum este PZU, sa ajunga sa aiba o pondere de 45% din piata. Pe deasupra, autoritatea de reglementare a anulat licitatiile care urmau sa fie organizate in iulie pentru Piata pentru Serviciul Universal, asa ca furnizorii care ar fi trebuit sa cumpere de acolo energie s-au dus tot pe PZU, marind si mai mult cererea.

"Este pentru prima data cand intr-o piata secundara avem aproape 45% din cantitatea de energie consumata tranzactionata pe PZU. Am inteles ca de acolo provine problema. Speram ca ANRE sa demareze cat mai repede aceasta procedura de licitatie pentru ca toti acesti furnizori sa aiba contracte bilaterale fara sa mai vina cu cantitatile suplimentare pe PZU", avertiza Petcu intr-o conferinta de presa din august.

Un alt context care a afectat pretul din Romania este cel regional. In toata Europa, si mai ales in centrul si sud-estul continentului, tarifele au fost la cotatii foarte mari in acest an, fie din cauza lipsei precipitatiilor, fie ca urmare a defectiunilor la mai multe centrale, fie in urma gerului cumplit din iarna si a caniculei din vara. Piata spot din Romania este cuplata cu cele din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Au existat si suspiciuni privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie, dat fiind faptul ca se considera ca ei au profitat cel mai mult de pe urma cresterii mari a pretului.

Legat de posibilele incalcari ale legislatiei, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, declara in noiembrie: "Mi-am adus aminte de o gluma a medicilor. Nu exista oameni sanatosi, ci numai pacienti bolnavi care nu au fost inca diagnosticati. Asa suntem si noi la Consiliul Concurentei. Noi nu spunem ca totul e ok, spunem ca nu avem indicii in acest moment ca sa declansam o investigatie, dar nu inseamna ca acolo totul e in regula si nu este o problema. Sunt probleme in modul cum sunt stabilite preturile pe piata de electricitate si problemele din acest an se datoreaza si unor vicii in aceste reguli. Nu spun ca toata lumea s-a comportat corect pe piata si nici nu pot sa dau cecuri in alb ca nu vom incepem o investigatie impotriva cuiva".

Ancheta parlamentara

Pretul de trei ori mai mare din acest an a aprins beculetul de alerta atat la Guvern, cat si la Parlament. Premierul Mihai Tudose a ridicat problema inca din vara ca ar trebui sa existe o ancheta parlamentara privind activitatea autoritatii de reglementare (ANRE), ceea ce s-a si intamplat. Resorturile s-au miscat si la nivel politic, unde factura la utilitati a devenit o povara destul de grea pentru electorat. Asa ca ancheta parlamentara a fost ceruta si de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Comisia de ancheta privind activitatea ANRE a facut primele audieri la mijlocul lunii octombrie, cand presedintele de la acea data al reglementatorului, Niculae Havrilet, a sustinut ca una dintre cauze este si faptul ca Romania nu are suficienta capacitate de productie, astfel ca, atunci cand consumul creste, apar problemele.

"Un moment este ianuarie 2017, cand am avut o solicitare crescuta de energie electrica pe piata, odata cu o serie de elemente negative: o vreme foarte friguroasa, o solicitare mare de energie electrica, o lipsa de energie hidro in sistem, care este o energie ieftina. Acest lucru a facut ca pretul energiei pe carbune sa urce foarte mult, ajungandu-se la valori foarte mari, de pana la 650 de lei pe MWh, daca facem o comparatie cu pretul mediu pe PZU pana la acel moment, de 150 de lei - 160 de lei. A fost un salt foarte mare, de natura sa puna intrebari ce anume se intampla", a spus oficialul ANRE.

El a adaugat ca in luna iulie a fost o situatie similara, cand a existat o solicitare foarte mare de electricitate, de data aceasta pe fondul unor temperaturi extrem de mari. Toate acestea coroborate cu o vara secetoasa si o lipsa a vantului, deci o productie mica de energie hidro si eoliana. Astfel ca si in timpul verii s-a produs mai multa energie pe carbune, care este scumpa.

"Totodata, piata de echilibrare a ajuns la un nivel mult mai mare, de la 5% in mod obisnuit a ajuns la 12%. Aceasta este o piata penalizatoare (pretul este mult mai mare decat in piata spot - n.r.). A existat intrebarea daca producatorii din surse ieftine nu s-au indreptat cu precadere pe aceasta piata. Am solicitat Consiliului Concurentei sa intreprinda o analiza, insa rezultatul controlului a fost ca nu s-au gasit elemente de perturbare artificiala a preturilor in sensul intelegerii dintre producatori", a continuat presedintele ANRE.

"Practic s-a constatat ca, daca nu avem resurse regenerabile ieftine, apa, vant, suntem dependenti de carbune, care este scump. Iar capacitatea declarata de productie de 22.000 de MW nu exista, nici macar cei 14.000 de MW, care se presupune ca sunt functionali in orice moment, nu sunt functionali. Aici avem o analiza comuna cu Transelectrica, operatorul pietei de echilibrare, care ne prezinta ca, incepand cu o solicitare de 7.500 - 8.000 de MW, exista probleme de alimentare si de asigurare a functionarii sistemului energetic national in siguranta", a sustinut presedintele ANRE.

Havrilet a afirmat ca de-a lungul anului au existat si probleme cu cele doua reactoare de la Cernavoda, ceea ce a dus, din nou, la reducerea ofertei de energie in piata.

"Toate aceste elemente au dus la cresterea pretului. Pentru a se asigura functionarea corecta a sistemului, ar trebui ca in politica si in strategia de dezvoltare a sistemului energetic sa se propuna marirea capacitatii de productie din surse care nu sunt regenerabile. Asteptam investitia de la Iernut (centrala pe gaze construita de Romgaz - n.r.), de 250 de MW, care va avea un aport foarte mare, in special pentru siguranta", a subliniat Havrilet.

El a mai mai spus ca ANRE a trimis echipe de control la producatorii de energie pentru a vedea situatia exacta privind capacitatile functionale ale fiecaruia, ca nu cumva, in perioada cand consumul era la cote maxime, acestia sa fi tinut in mod deliberat capacitatile inchise.

Facturile consumatorilor au explodat si ele

Desi, la inceputul anului, ministrul Energiei, Toma Petcu, dadea asigurari ca populatia nu va avea deloc de suferit din cauza preturilor mari de pe bursa de energie, metodologia de stabilire a tarifelor finale spune clar ca in pretul platit de consumatori trebuie sa contina si costurile de productie.

ANRE a decis o majorare de 8% in medie pe tara de la 1 iulie, iar, de la 1 octombrie, pretul platit de populatie a crescut cu alte 5-6 procente. Asa ca factura la electricitate a inceput "sa ne dea oarece palpitatii" atunci cand apare in cutia postala.

Preturi mai bune pe piata libera

Reprezentantii ANRE au aratat ca aceste scumpiri pentru cei care au ramas in regim reglementat nu au putut fi evitate, conform legislatiei pe care ei trebuie sa o aplice. Insa au sfatuit consumatorii casnici sa analizeze ofertele din piata libera, pentru a-si achizitiona electricitatea la un pret negociat direct cu furnizorul.

Pe site-ul ANRE, consumatorii pot gasit un comparator de preturi, unde, la ora actuala, pot gasi oferte cu un pret chiar si cu 20% mai mic decat cel de pe piata reglementata.

De altfel, de la 1 ianuarie 2018, piata devine complet libera, iar ANRE nu va mai stabili preturi reglementate. Cei care raman in sistem reglementat (noua denumire va fi "serviciu universal") vor primi energia de la furnizorul traditional la pretul la care se incheie licitatiile pe Piata pentru Serviciul Universal de pe bursa OPCOM, unde tot ANRE va continua sa avizeze preturile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri