Productia industriala a crescut, in luna septembrie a anului curent, cu 6,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar pe primele noua luni ale anului cu 7,2%.
Productia industriala a avut in primele opt luni un ritm de crestere de aproximativ 7%, nivel apropiat de cel al cresterii ecnomice din primul semestru al anului (7,4%), insa in luna august acest indicator a scazut la 6,7%, dupa trei luni consecutive in care a avut ritmuri de peste 10%. Practic, productia industriala in luna septembrie a avut acelasi nivel de crestere ca si in luna august, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea productiei industriale in luna septembrie s-a datorat evolutiei industriei prelucratoare, indicele acesteia fiind mai mare cu noua puncte procentuale decat cel inregistrat in luna anterioara. Surprinzator, in schimb, productia de energie electrica si termica, gaze si apa se situeaza in septembrie 2006 cu 11,1 puncte procentuale sub indicele inregistrat in luna august, fata de luna iulie.

Cresterea productiei industriale s-a datorat majorarii cu 31,6% a productiei in industria bunurilor de capital, in cadrul acesteia detasandu-se productia mijloacelor de transport rutier, care a crescut cu 94,5% fata de luna precedenta, conform NewsIn. Majorari cuprinse intre 10% si 25% s-au inregistrat la urmatoarele subdiviziuni din industria prelucratoare: masini si aparate electrice (22%), produse de tutun (20,9%), celuloza, hartie, produse de hartie (18,6%), echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii (17,5%).

Constructiile isi mentin ritmul semnificativ de crestere inregistrat de la inceputul anului. in primele noua luni ale anului, acest sector a crescut cu 17,8%, in luna septembrie cresterea fiind de 20%, comparativ cu luna similara a anului trecut.

Consumul ridicat al populatiei este reflectat in cifra de afaceri a firmelor din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), in crestere, in luna septembrie, cu 22%, raportat la aceeasi luna din 2005. Astfel, pe primele noua luni, volumul cifrei de afaceri in aceste companii a fost cu 24,8% mai mare decat in perioada similara a anului precedent. De asemenea, comertul si intretinerea de autovehicule s-au majorat in septembrie cu 25% fata de luna septembrie din 2005.

Serviciile au inregistrat, in luna septembrie, un salt spectaculos (31,1%) comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, pe primele noua luni cresterea fiind de 8,4%. Principalele resurse de energie primara au totalizat in intervalul ianurie-septembrie 31,3 milioane tone echivalent petrol, in crestere cu 1,7% fata de anul precedent, ca urmare a majorarii productiei interne (0,8%) si a importului cu 3,1%. Consumul final de energie electrica in aceeasi perioada a fost cu 2,4% mai mare fata de perioada corespunzatoare din 2005, iar in cadrul acestuia, iluminatul public si consumul casnic au inregistrat cresteri cu 7,1%, respectiv 6,6%.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru acest an un avans al productiei industriale de 6,4%, ritm inferior cresterii produslui intern brut, anticipat la 7%. De asemenea, consumul va creste, anul acesta, cu 8,8% fata de anul anterior, conform CNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri