Potrivit unui comunicat al Directiei Generale a Vamilor publicat la finele lunii octombrie, „inspectorii vamali din Bucuresti au confiscat 11.787.660 tigarete, cu timbre fiscale Republica Moldova, Ucraina cat si fara timbre, precum si cantitatea totala de 280 kg de tutun de fumat”. Conform aceleiasi surse, produsele confiscate erau in valoare de 1,65 milioane de euro. De asemenea, potrivit unei stiri publicate pe site-ul politiei de frontiera, pe 1 decembrie, „politistii de frontiera din cadrul I.T.P.F. Giurgiu - P.T.F. Bechet au descoperit aproximativ 8 tone de tutun maruntit, ascunse prin metoda capac intr-un automarfar incarcat cu detergent”. De asemenea, politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu suportul I.G.P.R. au destructurat la finele lunii noiembrie un grup infractional cu denumirea generica „gruparea HUJA”, care desfasura activitati de contrabanda cu tigari, provenite din Republica Moldova.

„Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand se remarca intensificarea semnificativa a comertului ilicit in toate regiunile din vestul tarii, unde cotele fenomenului depasesc 20%. Nord-est ramane si in noiembrie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o pondere de 36,5% si evolutie constanta. Zona de vest se apropie vertiginos de nivelul din nord-est, continuandu-si cresterea accelerata din ultima jumatate de an, cu 5,6 puncte procentuale, pana la 32,2%. In noiembrie, cea mai substantiala majorare a pietei negre se inregistreaza, ca si in septembrie, tot in partea de nord-vest a tarii (plus 6,7 p.p., pana la 22,8%). Din punct de vedere al provenientei, categoria «cheap whites» continua sa detina cea mai mare pondere, depasind nivelul de 60%, (plus 6,5 p.p. pana la 63,8%), urmata de produsele provenite din Moldova (16,9%, in scadere cu 8,8 p.p. fata de septembrie) si Ucraina (13,8%, in crestere cu 2,9 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia ramane constanta. Situatia la nivel regional din noiembrie este oarecum similara mediei pe 2017. Mai precis, nord-est continua sa fie cea mai afectata regiune de comertul ilegal pe tot parcursul lui 2017 (38,4% media anuala), urmata de partea de vest (medie de 24,1%)”, spune Marian Marcu, director Novel Research.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont