Masurile fiscale ale Guvernului au destabilizat intru totul econonomia Romaniei, lovind inclusiv in bugetele primariilor. Anul dezastruos 2017 a adus noi scumpiri, simtite direct de populatie. Printre ele se numara si mult mentionata taxa de salubritate, cunoscuta si ca “taxa de gunoi”.

Multi primari au contestat “revolutia fiscala” a Guvernului, printre ei numarandu-se inclusiv alesi PSD, in frunte cu Gabriela Firea si sotul ei, Florentin Pandele.

Judetul Arad, de exemplu, va pierde anul acesta de la buget 35 de milioane de euro, in timp ce in Deva, primaria taie salariile cu 20% si concediaza nu mai putin de 150 de oameni.

Per total, masurile luate de PSD-ALDE au dus la saracirea abrupta nu doar a populatiei, prin cresterea preturilor, cat si a bugetelor locale. De undeva, insa, trebuie sa vina bani. Unii primari au venit cu solutii fanteziste, precum taxa de…locuire, in Focsani, sau pur si simplu marirea de taxe si impozite.

Brusc insa, mai multe primarii, unii incalcand promisiunile electorale, “s-au trezit” peste noapte interesate de ecologie, desi ar fi avut timp si anii precedenti si, drept urmare, maresc taxele de gunoi. Motivul invocat de unul dintre primari? “Alinierea cu normele Uniunii Europene”, aceeasi Uniune pe care Guvernul, in repetate randuri, a ignorat-o cand a venit vorba de legile justitiei.

Sectorul 4, condus de Daniel Baluta, este campioana. Si nu doar la contracte ciudate, servite “la limita legalului”, cat si a “grijii pentru natura”.

Primaria a anuntat spre finalul anului trecut ca va creste de aproape TREI ORI taxa de salubrizare, de la 5 lei pe luna/persoana la 12 lei, inclusiv pentru minori. Astfel, o familie compusa din doi adulti si doi copii va plati 48 lei pe luna si 576 lei pe an.

MAI lovite vor fi PFA, care vor avea de plata 960 de lei, anual. Primarul incearca sa iasa basma curata spunand ca cei care vor plati integral taxa de salubrizare vor primi reduceri.

“Cat priveste motivele care au dus la stabilirea acestor tarife, trebuie sa tinem cont de investitiile pe care suntem obligati sa le realizam pentru a indeplini rigorile impuse inclusiv la nivel european in ceea ce priveste normele de mediu si de colectare selectiva a deseurilor. Spre exemplu, suprataxa de mediu pe care fiecare unitate teritoriala va trebui sa o achite in scurt timp este de 120 lei/tona de deseu! In plus, trebuie sa luam in calcul si alti factori care conduc la cresterea costurilor de salubrizare: majorarea salariului minim pe economie (angajatii din acest domeniu sunt remunerati cu salariul minim), cu cresterea pretului la carburanti, etc. (…) Va multumesc pentru intelegere!”, spera Daniel Baluta, PSD.

LATER EDIT - Ulterior, Primaria Sectorului 4 a redus taxa de salubrizare de la 12 lei/luna/persoana la 6 lei pentru persoanele cu venituri mai mici de 2.000 lei, daca se plateste anticipat

Sectorul 2: In sectorul 2, desi primarul Toader Mugur promitea in campania electorala taxa zero pentru salubritate, la finalul lunii noiembrie 2017 consilierii au aprobat o valoare recomandata de 14,86 de lei fara TVA, dar nu mai putin de 12,84 lei fara TVA.

USR, partidul de opozitie, a avertizat insa ca Mugur Toader doreste DUBLAREA acestei taxe.

Sectorul 3: Primarul sectorului 3, Robert Negoita, inca un campion la oferte directe din bani publici, promitea si el in campanie ca locuitorii vor fi scutiti de la plata taxei de salubrizare.

Din septembrie 2017 insa, firma de salubritate Rosal a instiintat persoanele fizice si asociatiile ca tariful de prestatie pentru evacuarea deseurilor manajere este de 5,03/ persoana/luna/, exclusiv TVA.

Mai crede cineva in promisiunile PSD?

Sectorul 5: In sectorul 5 taxa este 7 lei si 11 bani si este platit de populatie direct la operatorul de salubritate.

Sectorul 6: Valoarea lunara de 7,5 lei/persoana/luna si este platita de populatie direct catre operatorii de salubritate. Primarul Gabriel Mutu a spus ca „Vrem sa eliminam aceasta taxa, dar dupa ce vom colecta selectiv gunoiul. Abia atunci ne-am propus o taxa zero pe salubrizare“.

In campanie, primarul PSD promitea taxa zero de salubritate.

Sectorul 1: Locuitorii Sectorului 1 beneficiza de gratuitate la ridicarea gunoiului menajer. Taxa pentru serviciul de salubritate este suportata de Consiliul Local Sector 1. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache vrea sa-i determine pe locuitori sa invete sa separe gunoiul in tomberoane pentru gunoi umed si pentru cel uscat. In noiembrie 2017, edilul declara ca “Nu vom mai ridica gunoiul daca nu-l vor selecta”.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri