Pentru programul \"Fermierul\" s-au cheltuit 250 de milioane de lei noi din cele 500 de milioane de lei noi cat am prevazut pentru 2006, iar diferenta de bani am folosita pentru alte programe, a declarat, pentru NewsIn, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur.
"Vom continua programul "Fermierul" si anul viitor si pentru asta am prevazut fonduri speciale in buget", a declarat Gheorghe Flutur. Acesta a precizat ca a fost imposibil sa se utilizeze toti banii alocati pentru programul "Fermierul", chiar daca, practic, cele 2.400 de proiecte au acoperit in totalitate fondurile alocate. Ministrul Flutur a explicat ca un numar de 921 de proiecte depuse in cadrul programului "Fermierul" au reprezentat solicitare pentru cofinantare SAPARD, iar aproximativ o treime dintre acestea se gasesc inca in faza de evaluare.

Practic, potrivit datelor funizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), din cei 2.400 de femieri care au reusit sa solicite fonduri in cadrul acestui program, doar 360 au primit banii, pana in luna octombrie. Povestea programului Fermierul a inceput in luna februarie, cand a intrat in vigoare ordinul emis de Ministerul Agriculturii privind stimularea investitiilor in agricultura. Actul normativ prevea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura.

In primavara, ministrul Flutur, costatand ca interesul femierilor este prea redus in raport cu fondurile prevazute pentru programul "Fermierul", a dispus ca 200 de milioane de lei din acesti bani sa se utilizeze pentru acordarea subventiilor la motorina. Prin urmare, pentru "Fermierul" mai erau diponibile 500 de milioane de lei, bani care trebuiau acordati prin intermediul bancilor.Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, anume BCR( 355 milioane lei), BRD( 50 milioane de lei), CEC( 25 de milioane de lei) si BCC( 20 de milioane de lei).

Diferenta de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural(FGCR).Banii nu au fost transferati la banci, ci ei se gasesc la Ministerul Agriculturii. Pe masura ce un proiect este aprobat, banca solicita suma de bani necesara de la minister, a declarat directorul general in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), Dumitru Cosmescu. Guvernul a aprobat pentru 2007, un buget de 7.634,53 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), cu 33, 9 % mai mult comparativ cu acest an. De asemenea, pentru dezvoltare rurala, Uniunea europeana va aloca Romaniei opt miliarde de euro, in perioada 2007-2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri