Oficialii romani, dar mai ales cei europeni atrag atentia ca integrarea in Uniunea Europeana (UE) va presara in economia romaneasca falimente, costuri suplimentare, scumpiri la utilitati, accize mai mari etc. Primul care avertizeaza asupra reformelor si a restructurarilor necesare integrarii este ca de obicei seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Jonathan Scheele arata ca aderarea nu va insemna in nici un caz "lapte si miere". El crede ca multe sectoare ale economiei nationale vor avea de suferit in urma acestui proces. "E clar ca pana anul trecut s-a vorbit foarte mult despre beneficiile aderarii. Integrarea in UE era inteleasa ca un fel de integrare cu lapte si miere", a spus oficialul european. Scheele apreciaza ca aproape in toate sectoarele Romania are nevoie de transformari si implicit investitii majore pentru a se putea alinia la standardele Uniunii Europene.

Pe de alta parte, negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, arata ca doar pentru modernizarea infrastructurii rutiere sunt necesare investitii de 7 - 8 miliarde de euro, iar pentru securizarea frontierelor va trebui sa cheltuim cel putin un miliard de euro. Pentru protectia mediului vor fi necesare nu mai putin de 30 de miliarde de euro, iar pentru pro-tectia muncii alte 4 miliarde de euro trebuie sa fie gata pregatite. Negociatorul-sef mentioneaza ca aceste sume vor fi constituite din bani de la buget, de la UE, investitii proprii ale companiilor sau parteneriate public-private.

Orban: 2007, cel mai greu an

Totodata, Orban tine sa afirme ca bugetul anului 2007 va fi cel care va suporta cea mai mare parte din costurile integrarii. Astfel, in opinia oficialului Ministerului Integrarii Europene, "2007 va fi cel mai greu an" din cauza ca pe de-o parte, incepem sa contribuim la bugetul UE, iar pe de alta parte fondurile europene vor intra in tara "numai pe proiecte si dupa un anumit numar de luni". El mai spune ca UE va oferi Romaniei un "cash flow care sa mai scada din presiunea pe buget in valoare de 560 de milioane de euro". De remarcat ca, potrivit negociatorului cu UE, din acesti bani, "minimum 50% trebuie sa mearga pe acquisul Schengen".

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu confirma faptul ca deficitul bugetar ar putea ajunge in anul integrarii la 3-4% din Produsul Intern Brut (PIB). Daianu mai spune ca in conditiile in care economia interna va creste cu 5 - 5,5% din PIB, vom ajunge la circa 60% ca putere de cumparare din media Uniunii in aproximativ 20 de ani. In opinia fostului ministru de Finante, "in momentul de fata suntem la 30% din media Uniunii Europene".

Turismul, calcaiul lui Ahile al economiei romanesti

Referindu-se tot la costurile integrarii, economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, atrage atentia subperformantelor sectorului agricol, dar si a deficitului balantei serviciilor cauzat de turism. Oficialul BNR spune ca "impozitarea terenurilor agricole este absolut esentiala". Lazea avertizeaza asupra faptului ca "Romania este singura tara din Europa cu balanta negativa in turism, deficitul acestui sector fiind de minus 0,4% din PIB".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri