Economia globala va creste alert anul acesta urmand sa ajunga la un nivel ultima data atins in 2010, pe masura ce inflatia va reveni iar cresterea pietelor dezvoltate va accelera, arata un sondaj realizat de Reuters in randul a 500 de economisti.

Cele mai importante banci centrale din lume sunt asteptate sa renunte treptat anul acesta la politicile monetare ce incurajau dobanzile extrem de reduse, insa costurile de imprumut inca raman la un nivel jos si vor reprezenta baza cresterii economice.

Cel mai recent sondaj Reuters, realizat luna aceasta in 45 de tari, subliniaza optimismul economistilor si arata o crestere sau o mentinere a previziunile privind inflatia in 70% din cazuri.

“Pentru prima data dupa destul de mult timp, cresterea globala a ajuns sa depaseasca media istorica si nu doar incearca sa recupereze pierderile din ultimii ani”, a declarat James Sweeney, economist sef in cadrul Credit Suisse.

Potrivit estimarilor, economia globala va creste cu 3,7% anul acesta, cel mai rapid ritm inregistrat din 2010, cand aceeasi cifra a ajuns la 4,3%.

Cresterea estimata este mai mare decat nivelul de 3,6% previzionat initial intr-un sondaj din octombrie 2017, insa ramane sub estimarea e 3,9% pe care Fondul Monetar International o are anul acesta.

Aproape 70% dintre cei 140 de participanti la sondaj care au raspuns la o intrebare suplimentara au declarat ca se asteapta ca economia globala sa accelereze anul acesta si sa impinga inflatia peste nivelurile estimate initial.

Asteptarile optimiste sunt determinate in mare parte de cresterea economiilor dezvoltate, in special a celei americane si a celor din zona euro. Specialistii previzioneaza ca economia SUA va inregistra in 2018 cea mai mare crestere din ultimii trei ani, evolutie datora in buna parte celei mai mari reforme a sistemului fiscal american din ultimii 30 de ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri