Inflatia anuala a coborat in octombrie la 4,80%, de la 5,48%, cat era in septembrie, pe fondul unei scumpiri lunare a preturilor cu 0,21%, dar analistii avertizeaza ca in ultimele luni ale anului costul vietii ar putea urca, pe seama scumpirilor anuntate la utilitati.

"E o cifra foarte frumoasa, singura problema e atunci cand iesi din casa si incepi sa-ti platesti facturile", a comentat analistul economic Liviu Voinea.

Preturile de consum au crescut in octombrie fata de luna precedenta cu 0,21%, ca urmare a scumpirii serviciilor, releva datele publicate, vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Serviciile au avut o majorare de pret de 0,16 puncte procentuale, in timp ce mancarea si marfurile nealimentare au avut cresteri relativ nesemnificative, de 0,02 puncte procentuale, respectiv 0,03 puncte procentuale.

Citeste si:

Cresterea tarifelor la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu invatamantul (2,9%), la chirii (2%), restaurante, cafenele, cantine (1,5%), apa, canal, salubritate (1%), la transport urban (0,8%), precum si la cazare in caminele universitare au scumpit serviciile cu 0,9%.

Pretul la mancare a crescut foarte putin pe ansamblu deoarece scumpirile la oua (11%), la fasole boabe si alte leguminoase (2,9%), la citrice si alte fructe meridionale (2,8%), la lapte si produse lactate (0,9%), la carne si conserve din carne (0,6%) au fost neutralizate de scaderile la cartofi (-12,5%), zahar (-2,1%), fructe proaspete (-0.9%) si ulei comestibil (-0,6%).

In cadrul grupei de produse nealimentare majorarea preturilor la tigari si tutun (0,7%), la incaltaminte (0,6%), la imbracaminte, articole de galanterie, mercerie (0,4%) a fost contrabalansata de scaderile la combustibili (-0,8%), la masini de spalat (-0,2%), la frigidere si congelatoare (-0,2%).

Banca Nationala a Romaniei are pentru acest an o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual.