Bucurestiul sta, din nefericire, in fata unui dezastru care asteapta sa se intample. Inconstienta primarilor de dupa ’89 incoace incepe “sa dea roade”, iar Gabriela Firea nu face exceptie – nicio cladire nu a fost consolidata in anii sai de mandat, desi mii de apartamente si sute de imobile sunt gata sa se prabuseasca la un cutremur. Care sunt, insa, “destinatiile de interes public” pe care ar trebui sa le evitati sau/si sa presati Primaria sa isi faca datoria si sa le consolideze?

Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic incadrate in clasa I de risc seismic care prezinta pericol public cuprinde 176 imobile. Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic incadrate in clasa I de risc seismic cuprinde 171 imobile. In cele 295 imobile seismic incadrate in clasa I de risc seismic inventariate traiesc 8.032 persoane.

In plus, sunt 68 de imobile cu 429 de apartamente proprietate publica, care apartin Primariei Capitalei prin Administratia Fondului Imobiliar.

Din 2001 pana in prezent, s-au consolidat doar 79 de imobile, dintre care doar 20 cu surse de la bugetul local, restul din surse proprii ale proprietarilor. In acest context, Gabriela Firea, primar general al Capitalei, a decis sa infiinteze (inca) o firma adiacenta PMB care sa se ocupe chiar de acest lucru – consolidarea cladirilor.

Astfel, in prima parte a anului trecut, a luat fiinta “Compania Municipala Consolidari”, inca o gaura neagra in buzunarele romanilor. De ce spunem acest lucru? Compania are peste 450 de angajati…si zero realizari. Bugetul “Companiei Municipale Consolidari”, una dintre cele peste 20 de firme (deocamdata complet inutile si chiar daunatoare) s-a ridicat in 2017 la aproape 10 milioane de lei, mare parte ducandu-se pe salarii, insa activitatea a fost zero sau aproape de zero, nicio cladire expertizata cu risc seismic nefiind consolidata.

Toate acestea, in conditiile in care Gabriela Firea promitea, cu aplomb, ca una dintre prioritatile sale o reprezinta consolidarea cladirilor. Cu toate acestea, foarte multi bani s-au risipit, complet inutil, pe concerte, petreceri, biserici si statui.

NOTA: cladirile din lista oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sunt doar cele expertizate si reprezinta un numar mic din totalul cladirilor din Bucuresti care sunt in pericol de prabusire! De exemplu, toata zona Piata Rosetti spre Hristo Botev abunda de cladiri darapanate, desi in lista oficiala sunt doar cateva.

Cladiri de evitat, desi sunt deschise publicului larg

Este ironic (si trist) faptul ca Serviciul Cadastru cu sediul in str.Academiei nr.3-5, sector 3, apartinand chiar de Primaria Municipiului Bucuresti, este incadrata la gradul de risc seismic I. Mai erau necesare dovezi privind incompetenta si nepasarea Primariei si Gabrielei Firea, implicit?

Hotelul Muntenia, dezafectat si aflat tot in apropierea Primariei, va pica de asemenea la primul cutremur mai “serios”, punand in pericol viata oricaror persoane s-ar afla in acele momente pe Strada Academiei.

Sediul Arcub de pe Strada Batistei si Restaurantul Burebista sunt, de asemenea, incadrate in clasa de risc seismic I. Acest lucru in conditiile in care Arcub apartine tot de Primaria Bucuresti. Arcub este una dintre modalitatile preferate ale Gabrielei Firea de a oferi contracte direct, fara licitatii, prin aceasta institutie “scurgandu-se” milioane de euro.

Corpul C al Teatrului Mic si apartamentele aferente se incadreaza, de asemenea, in Clasa I de risc seismic, dar si Corpurile A + B din Studio Martin, de pe Calea Dorobantilor/Iancu de Hunedoara. Teatrul Foarte Mic functioneaza, de asemenea, intr-o cladire incadrata cu grad seismic ridicat. Teatrul Nottara este, de asemenea, un pericol public, incadrat la clasa II de risc seismic.

Libraria Eminescu si Administratia Fondului Imobiliar, situate pe B-dul Regina Elisabeta sunt incadrate, de asemenea, la clasa a II-a de risc seismic.

Institutia Avocatul Poporului este gazduita, de asemenea, intr-o cladire cu risc seismic I. Victor Ciorbea nu sta bine. Si nici cei de la Ministerul de Externe, de pe Modrogan, unde Tronsonul I se va prabusi la un cutremur mai mare.

Cinematograful Patria functioneaza, de asemenea, intr-o cladire cu risc seismic ridicat, in timp ce Cinema Pro, de la Universitate, functioneaza intr-o cladire cu categorie de urgenta U1. Categoriile de urgenta reprezinta prioritatea inceperii lucrarilor de consolidare a cladirilor expertizate tehnic. Astfel, in cazul categoriei de urgenta U1, durata maxima de timp admisa pentru inceperea lucrarilor de consolidare este de 2 ani.

In centrul vechi, Strada Lipscani este un adevarat pericol public, nu mai putin de noua numere fiind in pericol de prabusire. Similar, cladiri care gazduiesc “Club A” sau “Godot Café”, de pe Strada Blanari, sunt un pericol public, incadrate in clasa a II-a de risc seismic. Strada Covaci are, de asemenea, multiple cladiri cu risc seismic ridicat.

Per total, oricat de “apetisant” ar fi sa te plimbi in centrul vechi, in caz de cutremur mare parte din cladirile din zona s-ar prabusi, asa ca incearca sa eviti. Primaria Bucuresti nu a consolidat nicio cladire din zona, numind insa, anul trecut, pe Mugur Mihaescu “expert” pe aceasta zona. De atunci in spatiul public nu s-a mai auzit nimic din aceasta directie.

Corpul de Diagnostic si Tratament “Titan” este, de asemenea, incadrata la risc seismic ridicat, asa cum “sta bine” unui spital. Nici Corpul A al Universitatii Bucuresti nu sta bine (Facultatea de Chimie), fiind incadrat la risc seismic ridicat.

Lista de cladiri cu pericol maxim pentru cetateni nu este nici pe departe exhaustiva. Expertii arhitecti, ignorati complet de Gabriela Firea/Primaria Municipiului Bucuresti, avertizeaza ca, in cazul unui cutremur, intre Bulevardul Magheru, de exemplu, va fi ingropat sub greutatea cladirilor prabusite. In aceste conditii cerem si noi Primariei Bucuresti sa ia masuri pentru consolidarea tuturor cladirilor, lansand la o parte proiecte de "maxima" importanta - biserici sau statui, printre ele.

Sursa foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri