Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine ca Romania este structural mai indepartata de statele din centrul si estul Europei pentru ca in 2015 a luat decizia de a stimula consumul, scrie Digi24.

"Prima intrebare, daca suntem structural mai asemanatori cu statele zonei euro sau macar cu statele din centrul si estul Europei? Aici, raspunsul, dupa mine, este: Nu suntem. Suntem mai indepartati de ei pentru ca ceea ce se intampla prin 2014 - 2015, cand tindeam cu deficitul de cont curent spre zero si aproape ca deveneam exportatori neti, aproape ca deveneam excedentari la export, adica exporturile tindeau sa depaseasca importurile, ne-ar fi apropiat de zona Visegrad, de Cehia, Ungaria si Slovacia. Polonia este o exceptie, fiindca are inca un deficit mic. Ce era rau pe acele politici daca noi deveneam o alta tara net exportatoare? Cu alte cuvinte, atelierul de productie al Germaniei, Austriei, al Frantei, al Olandei si asa mai departe. Acela era modelul. Cand colo, in 2015, s-a luat decizia sa se stimuleze consumul prin primele runde de reducere de TVA. Bineinteles ca aceste runde au dus la o crestere a importurilor si asa mai departe", a spus Valentin Lazea, la o conferinta de specialitate.

Acesta a precizat ca aceasta intrebare este mai buna decat cea referitoare la directia in care merge Romania, iar pe langa aceasta ar mai trebui sa ne intrebam daca tara noastra este mai putin vulnerabila la viitoare socuri.

"Eu am sa ma refer la urmatoarea intrebare: Daca directia in care merge Romania este cea potrivita sau gresita? In primul rand, in toate testele sociologice in care o vad, mi se pare cea mai stupida intrebare, pentru ca nu delimiteaza in raport cu ce, adica cu care coordonate? Intreaba pe un om care poate sa aiba orice nivel de educatie, orice nivel de intelegere, daca e potrivit sau gresit. In raport cu ce potrivit sau gresit? Si, atunci, aceasta intrebare trebuie explicitata mult mai clar punand alte doua intrebari. Prima: Este Romania mai asemanatoare structural cu statele zonei euro sau macar cu statele din centrul si estul Europei, astazi, ca urmare a acestor politici? Aceasta mi se pare ca are sens. Iar a doua intrebare: Este Romania mai putin vulnerabila in cazul unei viitoare crize internationale?", a afirmat Valentin Lazea.

Cele patru mituri false care circula in Romania

Valentin Lazea a atras atentia asupra faptului ca exista patru mituri false care circula in societatea romaneasca cu privire la deficitul extern. Primul mit este acela ca la nivelul nostru de dezvoltare este nevoie de deficit, al doilea ca suntem latini, iar acestia au o tendinta spre importuri, fata de nordici care fac excedent. Al treilea mit fals este acela ca deficitul de cont curent este mic, de numai 6,7 miliarde de euro, iar al patrulea mit fals sustine ca avem nevoie de deficit de cont curent pentru ca avem nevoie de investitii.

Economistul Lazea este de parere ca "pana cand in societatea romaneasca aceste patru mituri nu vor fi aruncate la gunoi, ne vom complace sa zicem ca merge si asa". In context, acesta a explicat ca 20 de tari europene au surplus de cont curent, iar daca Romania isi propune sa fie structural ca europenii va trebui sa creasca prin export si prin investitii, nu prin consum.

In ceea priveste vulnerabilitatea la care suntem expusi in cazul unei viitoare crize internationale, specialistul a subliniat ca tarile emergente au invatat din crizele din 1998 si 2008 ca trebuie sa se puna la adapost prin surplusuri de cont curent si deficite cat mai mici, insa Romania nu a invatat lectia aceasta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri