Guvernul Romaniei ar putea imprumuta 500 de milioane de euro, de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), pentru cofinantarea fondurilor structurale si de coeziune, in sanatate, educatie si coeziune economica, parte a unui proiect in valoare de 12 miliarde de euro, informeaza site-ul BEI.
Restul fondurilor vor proveni de la bugetul de stat si din fondurile europene, conform BEI. Ministerul Integrarii Europene, cel al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, si Ministerul Economiei si Comertului, alaturi de Ministerul Finantelor Publice vor fi autoritatile care vor gestiona finantarea programelor de dezvoltare regionala, resurse umane si crestere a competitivitatii economice, informeaza NewsIn.

Investitiile finantate prin aceste fonduri fac parte din "Planul National de Dezvoltare 2007-2013", aprobat de Parlamentul Romaniei, in luna decembrie 2005. Cresterea competitivitatii economice pe termen lung, dezvoltarea infrastructurii si majorarea investitiilor in capitalul uman sunt obiective aliniate la prioritatile Uniunii Europene. in particular, investitiile in competitivitate si resurse umane reprezinta o adeziune la principiile Agendei Lisabona.

Proiectul sprijina o mare varietate de investitii si isi propune sa contribuie la o crestere economica mult mai echilibrata intre regiunle economice din Romania, care se confrunta cu disparitati, conform BEI. Banca a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro. Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri