Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii, banii vor fi utilizati exclusiv pentru finantarea proiectelor necesare asigurarii pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate. Acestea presupun realizarea unor investitii in urmatoarele domenii: sanatate, educatie, apa-canalizare, energie termica si electrica, transport si drumuri, salubrizare, cultura, sport, locuinte.

Totodata, autoritatile administratiei publice locale vor putea ca, in anul 2018, sa utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanta si cheltuielile cu personalul, corectiile financiare aferente proiectelor, sentintele civile definitive, precum si rambursarea imprumuturilor contractate. Aceasta prevedere se va aplica numai in cazul in care din venituri proprii si din sumele de echilibrare primite conform legii bugetului de stat pentru anul 2018, unitatile administrativ-teritoriale nu pot acoperi cheltuieli necesare pentru aceste categorii.

“Aceste prevederi au fost aprobate deoarece bugetul de stat si fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finantare al autoritatilor administratiei publice locale, iar nefinalizarea unor proiecte in domeniul alimentarii cu apa sau al salubrizarii poate conduce la aplicarea unor produceri de infringement de catre Comisia Europeana, intrucat au fost asumate termene de conformare”, se mentioneaza in comunicat.

Guvernul reduce TVA la 5%...
Citeste si: TVA de 5% pentru activitati recreative si facilitati pentru incalzire