Exporturile si importurile de imbracaminte si incaltaminte au crescut anul trecut cu 29% si 30% ajungand la valoarea de 141,8 miliarde euro, respectiv 195,8 miliarde euro. In topul tarilor exportatoare de articole de imbracaminte si incaltaminte se afla Italia, urmata indeaproape de Germania, care este de altfel si cel mai mare importator de astfel de produse din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat.

Statele membre UE au exportat imbracaminte si incaltaminte in valoare de 141,8 miliarde euro in 2017, din care mare parte din articole, in valoare de 109,6 miliarde euro, au fost comercializate in alte tari apartinand UE. Prin comparatie cu 2013, valoarea exporturilor de haine si incaltaminte a crescut cu 29%.

De asemenea, tarile membre UE au importat articole de imbracaminte si incaltaminte in valoare de 195,8 miliarde euro, din care aproape circa jumatate (95,4 miliarde euro) au fost importate din tari neapartinand Uniunii Europene. Prin comparatie cu 2013, valoarea importurilor de haine si incaltaminte a crescut cu 30%.

Datele publicate de Eurostat se refera la perioada ianuarie-noiembrie 2017, intrucat nu exista inca informatii pentru decembrie 2017.

Italia si Germania, cei mai mari exportatori de imbracaminte si incaltaminte

Anul trecut, Italia a exportat haine si incaltaminte in valoare de 26,6 miliarde euro, ceea ce reprezinta 19% din valoarea totala a exporturilor de astfel de produse din cadrul Uniunii Europene.

Cel mai mare exportator de articole fashion este urmat de Germania, cu un procent de 16% si o valoare a exporturilor de 22,8 miliarde euro, Spania (10% - 14,3 miliarde euro), Belgia (9% - 12,5 miliarde euro) si Franta (8% - 12 miliarde euro).

Germania, cel mai mare importator de haine si incaltaminte

Al doilea cel mai mare exportator de incaltaminte si imbracaminte este de altfel si cel mai mare importator de astfel de produse. Germania a importat anul trecut haine si incaltaminte in valoare de 39,9 miliarde euro, adica 20% din totalul importurilor inregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Germania este urmata de Franta (13% din importuri - 25,5 miliarde euro), Marea Britanie (12% din importuri - 23,5 miliarde euro), Spania (9% din importuri - 17,8 miliarde euro) si Italia (9% din importuri - 17,5 miliarde euro).

Elvetia si SUA, cei mai mari importatori din afara UE

Principala destinatie din randul tarilor non membre UE in care Uniunea Europeana a exportat haine si incaltaminte a fost Elvetia. Tarile europene au vandut in Elvetia produse de 6,4 miliarde euro in 2017, ceea ce reprezinta 20% din valoarea totala a exporturilor in afara UE.

Urmatoarele piete in care tarile membre UE au exportat imbracaminte si incaltaminte au fost SUA (14% din exporturi – 4,5 miliarde euro), Rusia (9% din exporturi – 2,3 miliarde euro), Hong Kong (7% din importuri – 2,3 miliarde euro), Japonia (5% din importuri – 1,7 miliarde euro) si China (5% din importuri – 1,6 miliarde euro).

In ceea ce priveste importurile, tarile UE au cumparat haine si incaltaminte in principal din China (35% din importurile din afara UE cu o valoare totala de 33,4 miliarde euro), Bangladesh (15% - 14,6 miliarde euro), Turcia (9% - 9,1 miliarde euro), Vietnam (7% - 6,7 miliarde euro), India (6% - 6 miliarde euro) si Cambodgia (4% - 4 miliarde euro).

Imbracamintea si incaltamintea cea mai scumpa in Suedia, cea mai putin scumpa in Bulgaria

Preturile articolelor de imbracaminte si incaltaminte variaza in randul tarilor membre Uniunii Europene. Potrivit datelor din 2016, cele mai mari preturi pentru imbracaminte si incaltaminte au fost inregistrate in Suedia, cu 36% mai mult decat media europeana, urmata de Danemarca (+33%) si Finlanda (+24%).

La capatul opus Bulgaria a fost tara cu cele mai mici preturi la imbracaminte, cu 21% sub media europeana, urmata de Ungaria (15%) si Polonia. In acest clasament, preturile articolelor de imbracaminte si incaltaminte din Romania sunt cu 8,8% mai mici decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

In 2016, cea mai mare parte a cheltuielilor gospodaresti alocate articolelor de imbracaminte si incaltaminte a fost inregistrata in Estonia, cu un procent de 7% din totalul cheltuielilor gospodaresti, urmata de Italia si Portugalia cu 6%. Cele mai mici cheltuieli s-au inregistrat in Bulgaria (3%), Ungaria si Cehia (4%).

Imbracamintea pentru femei, in topul exporturilor

Tarile membre UE au exportat articole de imbracaminte pentru femei (costume, jachete, bluze, rochii si fuste) in valoare de aproape 21 miliarde euro, aproximativ 21% din exporturile totale de imbracaminte. Aceeasi categorie de produse a inregistrat importuri de 29 miliarde euro, reprezentand 20% din importurile totale de imbracaminte.

Articolele pentru barbati (costume, jachete, sacouri si pantaloni) in valoare de 12,8 miliarde euro (13% din importurile totale) au fost exportate de tarile UE, in timp ce importurile de imbracaminte pentru barbati au reprezentat 18,1 miliarde euro, adica 12% din totalul importurilor de imbracaminte.

Tricourile, puloverele, cardiganele, vestele si alte produse de imbracaminte atat pentru barbati cat si pentru femei au inregistrat exporturi de 11,2 miliarde euro (11% din totalul exporturilor de imbracaminte) si importuri de 17,3 milioane euro (12% din totalul importurilor de imbracaminte).

Sursa foto: Yulia Grigoryeva/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri