Anul trecut, au fost confiscate 150 de milioane de tigarete de contrabanda, care nu au mai ajuns astfel pe piata neagra, conform datelor publice disponibile si pe un website creat de producatorul de tigarete British American Tobacco (BAT), primul centralizator care ofera in timp real situatia capturilor de tigarete la nivel national si regional din Romania. Cate miliarde de tigarete au fost vandute in 2017 pe piata neagra din Romania?

Peste 4,3 miliarde de tigarete au fost vandute in 2017 pe piata neagra din Romania. Statul roman nu a incasat nicio taxa pentru circa 16% din tigaretele consumate anul trecut, ceea ce inseamna ca 2,8 miliarde de lei (echivalentul a 640 milioane de euro) au ajuns la retelele de contrabanda.

Eforturile autoritatilor in lupta cu traficul ilicit de tigarete s-au concretizat in capturi totale de aproximativ 150 de milioane de tigarete de contrabanda care au fost impiedicate sa ajunga pe piata neagra, conform datelor publice disponibile si pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care ofera in timp real situatia capturilor de tigarete la nivel national si regional din Romania.

„Pentru o tara de granita a Uniunii Europene, cum este Romania, lupta cu retelele de contrabanda trebuie sa fie o preocupare constanta, altfel, asa cum a demonstrat 2017, eforturile autoritatilor dau doar rezultate de moment. Daca in prima jumatate a anului nivelul contrabandei incepuse sa scada, datorita operatiunilor SCUT ale Directiei Generale a Vamilor, imediat ce acestea au incetat piata a fost din nou inundata cu tigari de contrabanda. Pierd toti actorii onesti din piata: producatorii vand mai putin, statul incaseaza mai putin, consumatorii au acces la produse nesupuse vreunui standard de calitate. Singurii care castiga sunt membrii retelelor de criminalitate organizata”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic si Relatii Publice in cadrul British American Tobacco Europa Centrala si de Sud.

Website-ul „stopcontrabanda.ro” a fost lansat in primavara anului trecut de catre British American Tobacco (BAT) pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu tigari, pentru a veni in sprijinul autoritatilor cu o evidenta a capturilor si a zonelor cele mai afectate de traficul ilicit si pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu tigari asupra societatii. In perioada urmatoare, pe stopcontrabanda.ro si pe pagina de Facebook a campaniei vor fi publicate scurte materiale care arata cum ar fi putut fi investiti in interesul public cei 2,8 miliarde de lei pierduti de stat in 2017 din cauza contrabandei cu tigari.

Romania este cea mai afectata tara din Europa Centrala si de Est de fenomenul contrabandei si una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana. Nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, iar regiunea cea mai afectata de contrabanda cu tigari ramane in continuare Nord-Estul tarii. Aici se afla granitele cu Ucraina si Republica Moldova, principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda ce ajung sa fie consumate in Romania.

Romania are in total 2.000 de kilometri de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la 6 ori mai mic decat in Romania. In ultimii 8 ani (2010-2017) statul roman a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei, potrivit datelor comunicate de catre British American Tobacco (BAT). Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri