Promotorii de proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, carora le este aprobata finantarea din bani europeni, vor primi din bugetul de stat un avans de sapte procente din valoarea proiectului, a declarat citat de NewsIn, directorul Autoritatii pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Cristina Iova.
Promotorii de proiecte, care castiga licitatia pentru a obtine finantare din Fondul Structural European (FSE) pentru dezvoltarea resurselor umane, vor primi un avans de sapte procente din valoarea proiectului, pentru a putea incepe sa aplice acest proiect. "Nimeni nu va primi un brat de bani din care isi va finanta proiectul. Finantarea se va face initial de la bugetul de stat, dintr-un fond tampon, in functie de cheltuielile facute de cei care aplica proiectul, dupa care banii europeni sunt virati la bugetul de stat. Este o decontare intre statul roman si Uniunea Europeana", a spus directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU), Cristina Iova.

Dupa estimarile Cristinei Iova, licitatiile publice pentru finantarile de proiecte din bani de la FSE se vor deschide cel mai devreme in vara lui 2007.

"Finantarile europene nu vor veni imediat dupa 1 ianuarie 2007. Guvernul trebuie mai intai sa prezinte Comisiei Europene programele operationale de dezvoltare pe regiuni, pe care Comisia le va aproba probabil in trei-patru luni. Abia dupa aprobare se vor deschide licitatiile", a spus directorul POSDRU.

Potrivit Cristinei Iova, diferenta dintre finantarile Phare si cele din FSE este ca, daca in cazul fondurilor de pre-aderare, mai intai se depuneau proiectele, dupa care se facea o selectie a celor mai bune, pentru finantarile din fondul structural, licitatia ramane deschisa pana se termina banii. Finantarea se va acorda in ordinea in care au fost depuse proiectele, dupa ce acestea au fost evaluate si au fost declarate eligibile.

De asemenea, daca pentru proiectele finantate din fonduri Phare, promotorii de proiecte primesc 20% din valoarea acestora, pentru a avea un fond de rulat, in cazul celor finantate din FSE, avansul este de doar sapte procente.

Dupa aderarea la UE, Romania va primi peste trei miliarde si jumatate de euro din FSE pentru dezvoltarea resurselor umane, bani care vor fi folositi in domenii ca educatie si formare profesionala, conectarea invatarii la piata muncii, modernizarea serviciului public de ocupare sau promovarea incluziunii sociale.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) stabileste axele prioritare si domeniile de interventie ale Romaniei in domeniul resurselor umane pentru folosirea asistentei financiare a Uniunii Europene prin Fondul Social European. POSDRU se afla sub coordonarea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, iar pentru stabilirea celor sapte axe prioritare de interventie au avut loc consultari cu Ministerul Finantelor Publice, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Integrarii Europene, Institutul National de Statistica, Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale, Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor si Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri