Ministerul Finantelor va prezenta, saptamana viitoare, in sedinta de Guvern a patra rectificare de buget din acest an, fara ca nivelul de 2,5% din PIB a deficitului sa fie afectat, a anuntat, miercuri, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

"Vom vedea prin executiile bugetare cu ce nivel al deficitului vom incheia anul. Totusi, in luna decembrie nu avem programata nicio rectificare, dar nu exclud posibilitatea aparitiei uneia", a precizat Vladescu.

Guvernul a stabilit un deficit bugetar, pentru 2006, de 2,5% din PIB, in urma rectificarii succesive a bugetului. Initial, prin legea bugetului, deficitul a fost prognozat la 0,5% din PIB si a fost majorat de doua ori, in aprilie si in iunie, la 0,9% si, respectiv, 2,5% din PIB. in toamna, Finantele au apelat la o noua rectificare bugetara pentru realocarea unor fonduri fara a schimba deficitul. Principalele destinatii ale fondurilor publice au fost educatia, infrastructura, sanatatea.

"Bugetul pentru 2006, care nu a fost facut de mine si la presiunea FMI, a fost pesimist si nerealist. Le-am oferit, apoi, colegilor mei ca in limitele deficitului de 2,5% din PIB (majorat prin rectificari n.n.) sa poata demara proiectele de infrastructura. Indiferent cat se va cheltui, e important ca s-a inceput un proces de dezvoltare in Romania", declara ministrul finantelor.

La inceputul lunii noiembrie, premierul Tariceanu a declarat ca "ar fi catastrofal" sa se cheltuiasca 3,5% din PIB in doua luni si ca guvernul va opera o noua rectificare bugetara prin care va taia din nivelul deficitului bugetar programat.

In schimb, ministrul finantelor a opinat ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic, platile se fac mai tarziu fata de data contractarii. "De regula, in ultimul trimestru din an se chletuiesc sume comparabile cu nivelul chletuit in toate celalalte trei trimestre si nu este o surpriza ca avem excedent bugetar. Cat se va mai cheltui, depinde de cat se va deconta", a explicat Vladescu.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca, din cauza lipsei fortei de munca specializate si a capacitatii reduse a administratiei de a genera proiecte, si nivelul cheltuielilor este slab. "Romania este dintr-o data, dupa o lunga perioada de restrictii, inundata de bani si nu stim ce sa facem cu ei", a mai declarat Vladescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri