Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce falimente de grup ale unor companii mari, semnificative pentru economia romaneasca, precum si un al doilea val de restructurari,potrivit presedintelui ANEIR. Cu toate acestea, estimarile CNP arata ca in urmatorii patru ani cresterea economica inregistrata de Romania va depasi 27 de procente
"Anul 2007 ne va aduce falimente de grup si nu falimente punctuale ca pana acum. Vor intra in etapa asta intreprinderi semnificative pentru economie", a spus citat de NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Potrivit acestuia, "dupa 1 ianuarie 2007, va avea loc al doilea val de restructurare a industriei, generat de infuzia masiva de capital si de prezenta importatorilor".

Ionescu a aratat ca, daca pana la aderare a avut loc primul val de restructurare a societatilor romanesti, care doresc sa devina mai competitive, dupa integrare, infuzia de capital va duce, in principal, la restructurarea personalului. "Vor fi infuzii masive de capital provenite in special din fondurile europene nerambursabile. Vor fi importatori mai multi care vor veni in Romania sa captureze consumul", a adaugat reprezentantul ANEIR.

El estimeaza ca lanturi de magazine de talie medie si mica vor investi in tara noastra dupa integrarea in UE. "Cred ca dupa 1 ianuarie, Romania va contrazice evolutia altor tari (din primul val, n.red.) si va avea un aflux investitional foarte mare", a subliniat Ionescu.

La randul sau, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat ca in 2007 industria va consemna o incetinire a cresterii productiei. El a aratat ca foarte multe fabrici din industria lohn s-ar putea muta in alte tari, fiind foarte flexibile.

In industria alimentara, potrivit acestuia, intreprinderile mici si mijlocii nu au forta sa se restructureze, iar 90% din acestea produc exclusiv pentru piata interna. Industria metalurgica are nevoie de investitii, iar industria mobilei va ramane cu o crestere mai mare decat media industriei autohtone, a mai avertizat Ghizdeanu. El a concluzionat ca industria romaneasca "sufera de lipsa de competitivitate si restructurarea inceputa cu multi ani in urma nu si-a aratat inca roadele".

Directorul Institutului de Prognoza Economica, Lucian Albu, a apreciat ca industria IT va continua sa creasca, iar afectate vor fi industriile dependente energetic, din cauza ca pretul gazelor va continua sa creasca intr-un ritm sustinut in urmatorii doi-trei ani.

De aceeasi parere a fost si partenerul KPMG, Daniela Nemoianu, care a adaugat ca nivelul colectarii taxelor si impozitelor este inca nesatisfacator, iar agricultura, industriile si serviciile "nu functioneaza asa cum trebuie".

Crestere economica de peste 27% in urmatorii patru ani

Economia romaneasca va creste cu rate impresionate in urmatorii doi ani, in ciuda problemelor economiei autohtone pusa in fata legilor concurentei foarte dure din spatiul Uniunii Europene.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7,1%, pentru 2007 de 6,9%, urmand ca in anii 2008 si 2009 PIB-ul sa creasca cu 6,7% si 6,6%, potrivit presedintelui Comisiei, Ion Ghizdeanu. "Conditia pentru ca aceste estimari sa devina realitate este ca acoperirea cererii interne de bunuri romanesti sa ramana la 69-70%", a explicat Ghizdeanu.

Conform sefului Prognozei, ritmul mediu anual de crestere economica, in perioada 2006-2009, va fi de 6,8%. "Dupa aderare vom avea unele dificultati in domeniul industrial, insa vom avea parte de multe investitii atat din fonduri structurale cat si din fonduri private. Mai mult, schimbarea regimului vamal va facilita exporturile daca societatile romanesti isi vor mentine competitivitatea", a adaugat Ghizdeanu.

Proiectul de buget pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Veniturile bugetului de stat vor reprezenta, in 2007, 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 mii milioane lei, insemnand 107 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri