Noi taxe pentru producatorii de zahar

Producatorii sunt obligati sa plateasca taxe pentru productia de zahar realizata, fonduri ce constituie contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, incepand cu 1 ianuarie 2007, potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ( MAPDR)

Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, este obligata sa plateasca contributii pentru productia de zahar, prevazute in organizarea comuna a pietei zaharului. Sumele colectate initial la bugetul de stat se vor vira la sistemul de resurse proprii traditionale ale Uniunii Europene.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) este responsabila cu calculul, colectarea si controlul acestor contributii, potrivit unui ordin emis de MAPDR care a intrat in vigoare saptamana trecuta. in cursul zilei de ieri, institutia nu a fost in masura sa ofere informatii legate de cuantumul taxei ori daca acesta a fost sau nu stabilit.

Potrivit NewsIn, actul normativ prevede ca, in cazul in care agentul economic refuza sa plateasca taxa stabilita, APIA este abilitata sa efectueze procedura de executare silita, prin intermediul executorilor fiscali, desemnati prin decizia directorului general.

Romania a obtinut in urma negocierilor cu Uniunea Europeana, o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.900 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii. in Romania functioneaza noua fabrici de prelucrare a sfeclei si a zaharului brut, la Bod, Ludus, Oradea, Roman, Corabia, Urziceni, Calarasi, Liesti si Buzau.

Atat alocarea cotelor de zahar, cat si cuantumul contributiei repartizate fiecarui producator in parte, urmeaza sa se aprobe prin ordin al ministrului agriculturii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Creștere de 25% a valorii importului de produse lactate și miere în primul trimestru al anului 2020
Setari Cookie-uri