Premierul Tariceanu a solicitat ieri la Budapesta, Guvernului ungar sa deschida piata muncii pentru romani, precizand insa ca nu a discutat pe marginea acestui subiect, in particular, cu omologul sau ungur
Nu am avut convorbiri particulare cu premierul maghiar, ci o sedinta de guvern comuna, a declarat Tariceanu potrivit NewsIn, care s-a aratat convins ca Executivul de la Budapesta va lua o decizie favorabila Romaniei, avand in vedere ca o masura contrara ar afecta si etnicii maghiari din Romania.

Seful Executivului a argumentat totodata ca Ungaria este una dintre tarile care militeaza pentru liberalizarea pietei muncii in statele vechi, membre ale UE. Va fi foarte greu sa sustina o pozitie ambivalenta pe de o parte restrictionarea pietei muncii fata de Romania si liberalizarea pietei fata de alte tari, a spus Tariceanu.

Ungaria, singura tara din UE care se invecineaza cu Romania, va deveni si singurul stat dintre cele care au aderat la blocul european in 2004 care va impune restrictii muncitorilor romani, dupa aderarea tarii lor in 2007, comenteaza Reuters.

Oficialii guvernamentali ungari, care au sustinut la Budapesta, o sedinta de cabinet comuna cu omologii lor romani, au declarat ca nu au deocamdata o lista precisa de restrictii, dar au in vedere protejarea unor industrii. "Propunem o politica de deschidere partiala a pietei muncii (pentru Romania)...in asa fel incat sa nu ameninte inca interesele ungare cele mai sensibile", a declarat premierul Ferenc Gyurcsany intr-o conferinta de presa dupa sedinta de guvern, potrivit Reuters.

Maghiarii din Romania sunt indignati

Decizia a provocat indignare printre reprezentantii celor 1,5 milioane de maghiari care traiesc in Romania, care considera ca guvernul de la Budapesta ii discrimineaza in mod nedrept, afirma Reuters. Ungaria este o tara relativ bogata, cu 10 milioane de locuitori, in timp ce Romania, o tara mult mai mare, cu 22 de milioane de locuitori, este mai saraca, precizeaza Reuters. Budapesta a protestat fata de masuri similare luate de cateva dintre vechile membre UE atunci cand s-a alaturat blocului european, in 2004.

"Va afecta in primul rand maghiarii din Transilvania. Mai ales pe cei care ar putea merge sa munceasca in Ungaria, care stiu limba si cunosc cultura tarii", a declarat pentru Reuters Jeno Szasz, primarul din Odorheiu Secuiesc.

In octombrie, in Ungaria erau inregistrati 31.142 de muncitori romani, in special necalificati, si, potrivit Oficiului Ungar pentru Munca, Romania a fost o sursa majora de forta de munca in Ungaria in ultimii ani.

Ungaria, care, in pofida unei rate a somajului in crestere, se confrunta cu un deficit de forta de munca in unele sectoare, este o tinta atractiva pentru etnicii maghiari din Romania, care pot castiga mai bine in tara vecina.

"Oferta pe care mi-a facut-o aceasta companie a fost mai avantajoasa decat cele pe care le puteam gasi acasa", spune Gyorgy Armanhu, etnic maghiar din Romania, care lucreaza pentru compania de mecanica Bergbau Tech din Cegled, la est de Budapesta.

Directorul companiei, Sandor Ocsai, abia asteapta liberalizarea pietei de munca si spune ca are nevoie de muncitori straini pentru ca vrea sa se extinda. "Experienta noastra cu muncitorii din Rominia este foarte buna. Limba maghiara este foarte importanta, pentru ca avem comenzi de foarte mare calitate si precizie'', a declarat Ocsai.

Pana in prezent, Marea Britanie, Irlanda, Germania si Islanda au anuntat oficial ca restrictioneaza accesul muncitorilor romani pe piata muncii, dupa 1 ianuarie 2007, iar Finlanda, Estonia si Slovacia au luat deciza de a deschide circulatia pentru lucratorii din Romania.

MAE a mai informat ca Norvegia nu a luat inca o decizie oficiala, dar se estimeaza ca isi va coordona pozitia cu Islanda si ca va impune restrictii temporare.

De asemenea, Spania si Republica Ceha nu au adoptat inca o decizie definitiva in ceea ce priveste circulatia muncitorilor, dar subiectul se afla in dezbatere, cele doua tari urmand sa se pronunte pana la sfarsitul anului. Italia ar putea deschide piata muncii pentru romani, in timp ce Franta a anuntat ca acorda permise de munca pentru anumite categorii de muncitori din Romania si Bulgaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri