Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are una dintre cele mai costisitoare politici de comisioane din regiune. Bancile si casele de brokeraj care intermediaza tranzactii pe plan local platesc 0,1% din valoarea fiecarui ordin si nu sunt favorizate in cazul in care genereaza un volum de tranzactii ridicat, decat daca sunt market-makeri.

Toate comisioanele mentionate in articol fac referire la comisioanele aplicate tranzactiilor cu actiuni din pietele principale administrate de bursele in cauza. Majoritatea pietelor percep comisioane diferite pentru celelalte instrumente financiare tranzactionate (obligatiuni, titluri de stat, derivate, unitati ETF, etc.).

Bursa de Valori Bucuresti (Romania)

Pe partea de cumparare, comisionul total platit de brokeri este de 0,1%, din care 0,06% este este comisionul Autoritatii de Supraveghere Financiara, iar 0,04% este comisionul Bursei de Valori Bucuresti. Pe partea de vanzare comisionul este de 0,1%, perceput in intregime de BVB.

Ultima reducere a comisioanelor a avut loc in toamna anului 2014, cand comisionul de cumparare a scazut cu 20%, in vreme ce comisionul de vanzare s-a redus cu 15%.

Circa 74% din veniturile din activitatea de tranzactionare inregistrate anul trecut de BVB au provenit din comisioanele de tranzactionare. Urmatoarele cele mai mari venituri au provenit din comisioanele percepute companiilor listate in pietele Bursei de Valori Bucuresti (11% din total) si din vanzarea de date (7% din total).

Spre deosebire de alte piete din regiune care recompenseaza casele de brokeraj active cu un nivel mai redus al comisioanelor, BVB percepe comisioane standard aplicate la nivelul intregii piete, singurele avantaje din acest punct de vedere fiind oferite market makerilor. Toate celelalte piete luate in calcul au insa de asemenea politici proprii de recompensare a market makerilor.

Un market maker pe BVB plateste comisioane de 0,01% pe tranzactie, indiferent daca aceasta este de vanzare sau de cumparare. De asemenea, super market-makerii platesc comisioane de 0,005% pentru tranzactii. Super market-makerii sunt obligati sa plaseze ordine de tranzactionare pentru un volum cu 50% mai mare de actiuni si pentru o perioada mai mare de timp decat cele plasate de market-makerii clasici.

Bursa din Varsovia (Polonia)

Bursa din Varsovia (WSE) are o grila standard de comisioane care rasplateste bancile si casele de brokeraj care vin in piata cu ordine cat mai mari de vanzare sau de cumparare. Cel mai mare comision posibil pe WSE este de 0,029%, pentru ordinele de mici dimensiuni, cu o valoare de cel mult 23.000 euro.

De mentionat insa ca WSE mai percepe si un comision fix de 0,2 zloti (0,04 euro) pentru orice ordin introdus in piata si ca nivelul maxim al comisionului platibil pentru un singur ordin este limitat la cel mult 880 zloti (202 euro).

Bursa din Varsovia a lansat luna trecuta si o noua grila de comisioane optionala, la care pot adera market-makerii sau casele de brokeraj care intermediaza rulaje foarte mari. Noutatea din spatele acestei grile consta in faptul ca sunt percepute comisioane mult mai mici pentru ordinele inscrise in registrul de ordine zilnic (“persistent orders”) si care raman valabile in piata chiar si dupa oprirea neasteptata a tranzactionarii, sau dupa inchiderea sedintei. WSE vrea sa promoveze aceste ordine pasive pentru a avea astfel o oferta cat mai mare de ordine de vanzare/cumpare valabile in piata.

In prezent, un market-maker pe WSE plateste un comision de 0,0058%, insa daca acesta va adera la noua grila, firma va beneficia de un comision de 0,002% pentru ordinele de tip “persistent”, dar va plati in schimb un comision de 0,01% pentru celelalte ordine. Un sistem similar este aplicat si pe Bursa din Londra.

Bursa din Viena (Austria)

Bursa din Viena percepe pe langa obisnuitele comisioane procentuale si un nivel minim pentru aproape fiecare tranzactie, acesta fiind de 1,4 euro/ordin sau 1,9 euro/ordin.

Comisioane procentuale variaza in functie de rulajul lunar intermediat de o casa de brokeraj. Astfel daca o firma realizeaza tranzactii de pana la 200 mil. euro intr-o luna aceasta este taxata cu un comision de 0,03% (nivelul minim/maxim al comisionului trebuie sa se incadreze intre 1,9 euro si 60 euro. Daca insa rulajul firmei depaseste aceasa cifra, urmatoarele ordine (in limita a inca 200 mil. euro) sunt taxate cu 0,02%. In final, daca rulajul lunar al casei de brokeraj depaseste 400 mil. euro, toate ordinele plasate dupa depasirea acestei cifre sunt taxate cu 0,01%, insa nu cu mai mult de 20 euro/ordin.

Bursa din Londra (Marea Britanie)

Bursa din Londra, cea mai mare piata de capital din Europa, are si cea mai complexa grila de comisioane ce variaza in functie de mai multi factori precum rulajele, tipul de ordine sau tipul de “abonamente” lunare la care fiecare casa de brokeraj poate sa adere.

Grila de baza se bazeaza insa exclusiv pe valoarea totala a ordinelor executate de fiecare firma de brokeraj. Cel mai mare comision procentual este de 0,0045%, iar cel mai mic ajunge la 0,002%.

Bursa din Londra mai percepe si o taxa de management de 1 pence (GBX) pentru fiecare ordin “non-persistent”, celelalte ordine fiind gratuite. O masura similara a fost adoptata in iulie si de Bursa din Varsovia, pentru incurajarea ordinelor de durata in piata.

De asemenea, Bursa din Londra aplica si o suprataxa de 0,05% ordinelor electronice care sufera peste 500 de modificari – un comision directionat cel mai probabil catre mecanismele de high frequency trading.

Bursa din Budapesta (Ungaria)

Intr-o situatie diametral opusa pietei londoneze, Bursa din Budapesta are una dintre cele mai simple grile de comisioane, similara BVB. Astfel, la Budapesta orice tranzactie realizata cu actiuni este taxata de operatorul de piata cu 0,015%, comisionul minim fiind de 0,16 euro, in vreme ce comisionul maxim aplicat unui singur ordin nu poate depasi 112 euro.

Bursa din Praga (Cehia)

O alta piata unde comisionul de tranzactionare nu difera in functie de rulaje sau alte criterii este Bursa din Praga. Cehii percep o taxa unica de 0,04% pentru orice tranzactie, al carui nivel nu poate sa fie insa mai mic de 0,36 euro/ordin, sau mai mare de 148 euro/ordin.

Bursa din Sofia (Bulgaria)

Bulgarii sunt singurii care au un nivel al comisioanelor aproape la fel de mare precum cel din Romania. Astfel, majoritatea tranzactiilor la Sofia sunt taxate de bursa cu 0,075%, minimul fiind de 0,5 euro/ordin si totodata neexistand un nivel maxim al valorii comisionului.

Citeste si:

    Foto: Shutterstock / NAPA

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Economie »


    Setari Cookie-uri