Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial (POS) privind cresterea competitivitatii economice a finalizat cea de-a doua versiune a POS care ar putea fi aprobat in primavara, a declarat seful Departamentului comunicare OIE, Cristian Georgesu.

"Pana la 1 ianuarie vom avea doar discutii informale cu membrii Comisiei Europene (CE). Am primit deja feed-back pozitiv si speram ca pana in primavara anului viitor CE sa-si exprime acordul cu privire la POS pentru cresterea competitivitatii economice", a declarat, citat de NewsIn, seful Departamentului Comunicate din cadrul Organismului Intermediar pentru Energie (OIE), cu ocazia unei intalniri cu reprezentantii firmelor din sectorul energetic.

In ceea ce priveste agentii economici din domeniu energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale, ei trebui sa elaboreze proiecte care vizeaza fie cresterea eficientei energetice, fie valorificarea surselor regenerabile de energie, fie reducerea impactului negativ asupra mediului.

Potrivit lui Cristian Georgescu, evaluarea finala a proiectelor apartine unui comitet format din reprezentanti ai Autoritatii de Management, ai altor ministere, ai societatii civile, precum si observatori din partea CE.

Daca proiectele se vor incadra in cele trei domenii vor putea fi cofinantate din fondurile structurale in sistemul granturilor rambursabile. Pentru intreprinderile mari cofinantarea din fondurile europene va reprezenta 50% din costurile totale ale proiectului, iar pentru intreprinderile mai mici 60-70%.

Seful Departamentului de Comunicare OIE a adaugat ca in comparatie cu prima varianta a versiunii POS privind cresterea competitivitatii economice, cea de-a doua varianta pune mai mare accent pe valorificarea resurselor energetice regenerabile.

Agentii economici din domeniul energetic care vor sa aiba acces la fondurile structurale vor avea la dispozitie, din 2007, aproximativ 600 milioane de euro.Directorul general adjunct al Directiei de Politici Energetice din cadrul MEC, Felicia Racasanu a declarat, in cadrul primei intalniri cu reprezentantii firmelor din sectorul energetic care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie a.c., ca pentru imbunatatirea eficientei energetice, Uniunea Europeana (UE) aloca, in perioada 2007-2013, suma de 270 milioane de euro, pentru valorificarea resurselor energetice vor fi alocate 120 milioane de euro, iar reducerea impactului negativ asupra mediului va beneficia de o contributie europeana de 210 milioane de euro.

Tipurile de proiecte finantabile cuprind proiecte de investitii in retehnologizarea centralelor si a grupurilor existente, in scopul cresterii eficientei energetice si proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice prin investitii in instalatii si echipamente.

Potrivit propunerii Romaniei, alte proiecte care ar putea fi finantate vizeaza investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei, in scopul reducerii pierderilor, sau pentru interconectarea retelelor de energie electrica, de petrol, de gaze cu retelele europene.

De asemenea, ar putea primi finantare proiectele care au ca obiect modernizarea unor capacitati de productie a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor eoliene, hidroenergetice, solare, a biomasei, geotermale si biocombustibili, dar si realizarea de investitii in instalatiile de desulfurare, arzatoare si instalatii mari de ardere.

Reprezentantii MEC, prezenti la pima intalnire cu agentii economici din sectorul energetic, au mai aratat ca nu exista, in prezent, niciun criteriu potrivit caruia societatile pot depune si alte proiecte, nu doar unul singur. Ei au adaugat ca in cadrul exercitiului de pregatire organizat de MEC, au primit deja 200 de schite de proiecte care ar trebui sa fie finantate din fonduri structurale anul viitor.

Proiectele cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro nu vor fi gestionate pe plan intern, ci Comisia Europeana se va ocupa special de aprobarea si finantarea lor, daca proiectele se califica. Reprezentantii MEC le-au recomandat firmelor ca proiectele sa nu depaseasca aceasta valoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri