Exercitiul bugetar trebuia mentinut cat mai echilibrat, in conditiile in care cresterea economica este de 6%, iar deficitul bugetar trebuia pus in functiune doar in cazul in care economia functiona mai slab, a afirmat economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea.

El a precizat ca acest punct de vedere nu reprezinta pozitia oficiala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ci un punct de vedere personal. "Deficite bugetare care se apropie de maximum 3% din produsul intern brut (PIB) trebuie avute in vedere in anii mai slabi, nu atunci cand cresterea economica depaseste 6%", a spus Lazea, potrivit NewsIn.

In opinia economistului sef al BNR, daca nu se respecta acest principiu, limita de 3% din PIB, stipulata in criteriile de convergenta pentru adoptarea euro, poate fi usor depasita.

"Consecintele externe ar fi nemultumirea Bruxelles-ului si alarmarea investitorilor straini, iar pe plan intern, reinflamarea inflatiei si cresterea nesustenabila a deficitului extern, ambele solicitand masuri de corectie drastica, adica strangerea curelei", a declarat Lazea. El a precizat ca majoritatea tarilor din Europa Centrala, care au aderat la UE, au procedat la relaxare fiscala inainte de aderare si nu dupa.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 7,1%, pentru 2007 de 6,9%, urmand ca in anii 2008 si 2009 PIB-ul sa creasca cu 6,7%, respectiv 6,6%. Proiectul de buget pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Veniturile bugetului de stat vor reprezenta, in 2007, 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul Intern Brut pentru anul viitor a fost progonozat la 381 mii milioane lei, insemnand 107 miliarde de euro, potrivit CNP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor
Setari Cookie-uri