La inceputul anului 2015, Bursa de Valori Bucuresti a lansat AeRO, prezentata drept o piata dedicata antreprenorilor in cautare de finantare pentru afacerile lor si pentru investitorii care cauta noi oportunitati de investitii. Este o alternativa reala de finantare?

Piata AeRO se bazeaza pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, existent din 2010 si este o piata reglementata prin regulile si cerintele stabilite de BVB, dar nu si in sensul Directivelor Europene si a legislatiei romanesti privind piata de capital.

Sistemul alternativ a fost creat cu scopul de a oferi o piata cu mai putine cerinte de raportare din partea emitentilor, dar in acelasi timp cu un nivel suficient de transparenta pentru investitori, pentru a-i motiva sa tranzactioneze.

Piata AeRO este dedicata finantarii companiilor care nu indeplinesc criteriile de marime sau vechime pentru listarea pe Piata Reglementata. Aici au fost transferate cea mai mare parte a companiilor de pe Rasdaq, dupa ce in 2014 a intrat in vigoare legea 151 iar companiile au trebuit sa aleaga intre mutarea pe Aero, pe piata reglementata sau delistare.

Pe langa acestea, sase companii private au accesat finantarea prin AeRO, atat prin emisiune de actiuni si cat si prin emisiune de obligatiuni. Bittnet, Life is Hard, Delivery Solutions, Ascendia si Chronos Curier au ales emisiunea de actiuni – Chronos a fost suspendata de la tranzactionare dupa ce a intrat in insolventa. Anul acesta, Good People, compania care detine brandul frufru a ales sa se finanteze printr-o emisiune de obligatiuni, listata ulterior pe piata alternativa. Si Bittnet va lista, in scurt timp, o emisiune de obligatiuni de aproape 1 milion de euro.

Astfel, piata pare ca incepe sa fie luata in calcul de mai multi antreprenori, desi de la acest moment pana la listarea efectiva sunt multi pasi.

Sergiu Negut, business angel si investitor in mai multe companii, inclusiv listate pe AeRO, spune ca unul dintre obstacolele majore ar putea fi faptul ca listarea impune un anumit grad de transparenta.

“Cand esti listat, nu mai poti face toate lucrurile de dinainte. Nu ma refer la potlogarii, ci la lucruri serioase. Daca faci o negociere pentru o investitie privata, transparenta nu este ceea ce isi doreste un investitor in serie. De exemplu, fondurile de investitii nu publica parametrii investitiilor lor. Trebuie sa te gandesti bine ce vrei sa faci si la ce iti foloseste”, a explicat Negut.

Din punctul sau de vedere, in Romania sunt inca multe companii care nu vor sa se listeze, pentru ca antreprenorii sunt foarte multumiti de “pravalia” lor, care are cifra de afaceri de zeci de milioane.

De de alta parte, sunt si alte companii, majoritatea din zona de tehnologie, care se uita la listare si vad si alte avantaje, cum ar fi sa dea beneficii sub forma de stock options unor angajati-cheie din companie.

Cea mai recenta companie listata pe AeRO este Ascendia. Fondatorii au luat decizia de a se lista pe bursa dupa ce au constatat ca au nevoie de resurse financiare mult mai mari, care sa sustina dezvoltarea de produse proprii. “Variantele clasice gen credite sau fonduri sunt bune, dar pana la un anumit nivel. Mai ales ca, pentru companiile din IT, creditele de sute de mii de euro se acorda greu. Asa ca am ajuns la concluzia ca singura varianta eficienta este bursa”, a declarat Cosmin Malureanu, la o emisiune Wall-Street TV.

Primele demersuri au inceput in urma cu un an, intr-un moment in care pietele externe treceau prin schimbari ale tehnologiilor si existau premisele unei dezvoltari pe extern.

Procesul de pitching, de la gasirea primului plasament privat (Certinvest, care a platit 275 de mii de euro pentru 10% din actiunile companiei), pana la listarea efectiva a durat un an, din care ultimele 3 luni au fost dedicate procesului tehnic de pregatire si listare.

Ce trebuie sa stii despre listare:

Pentru listarea pe AeRO o companie are urmatoarele alternative, conform informatiilor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti:

  • Listarea tehnica – listarea are loc fara derularea in prealabil a unei oferte publice.
  • Plasamentul privat – oferta adresata catre un numar limitat, de pana la 150 de potentiali investitori. Plasamentul privat nu necesita realizarea unui prospect si aprobarea acestuia de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara
  • Oferta publica initiala de actiuni (IPO) – necesita realizarea unui prospect si prin urmare parcurgerea procedurilor legale si regulamentare

Criteriile de admitere pe piata AeRO:

  • In lipsa acestora, capitalizarea anticipata va fi estimata pe baza unei evaluari realizate de catre Consultantul Autorizat.
  • capitalizare anticipata de minim 250.000 EUR, estimata fie pe baza unui plasament privat anterior sau a unei oferte publice initiale (IPO), sau pe baza unui istoric de tranzactionare pe o alta platforma de tranzactionare.
  • free-float de 10% sau cel putin 30 de actionari.

Bursa de Valori Bucuresti mentioneaza, insa, ca poate admite la tranzactionare pe AeRO si emitenti care nu indeplinesc unul sau mai multe criterii din cele de mai sus.

Pasii procesului de listare

  • Inregistrarea actiunilor la Depozitarul Central si ASF
  • Derularea unei oferte de actiuni nou emise
  • Hotararea AGA sau CA de listare
  • transformarea in SA (daca viitorul emitent nu este deja)
  • Selectarea unui consultant autorizat
  • Pregatirea documentelor
  • Admiterea companiei la tranzactionare

La acesti pasi principali se mai pot adauga si altii, daca o companie deruleaza un plasament privat sau o oferta publica initiala, acum ar fi: realizarea unui memorandum de listare cu informatii privind elementele de identificare ale companiei, istoric, descrierea activitatii, descrierea ultimelor rezultatelor financiare disponibile si a planurilor de dezvoltare a companiei.

Ce trebuie sa stii dupa listare

Cerintele de transparenta si raportare sunt mult mai putin stricte pe AeRO fata de piata reglementata. Astfel, companiile vor trebui sa emita rapoarte anuale si semestriale cu situatii financiare, bilant, raportul administratorilor si rapoarte curente privind evenimentele importante din viata companiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri