Ne-am obisnuit sa vedem, de 26 de ani, ca firmele de stat care produc energie termica o duc prost. In urma cu cativa ani, producatorii de energie termica au fost trecuti din proprietatea statului in responsabilitatea primariilor. A fost un esec total, aceste firme fiind praduite cu salbaticie si aduse intr-un grad urias de indatorare.

Firmele de termoficare din multe orase au disparut sau sunt niste ruine, iar populatia fie si-a pus centrale termice de apartament, fie a revenit la sobele cu lemne.

Potrivit datelor raportate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si Institutului National de Statistica, din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare.

Judetele care nu mai au sisteme publice de termoficare sunt Braila, Ialomita, Dambovita, Caras-Severin, Alba, Salaj, Satu Mare, Maramures si Bistrita-Nasaud.

In ultimii cinci ani, opt judete au renuntat la sistemul centralizat de incalzire. Aceste judete sunt Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj si Satu Mare

Din raportul pentru 2015 al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) reiese ca anul trecut au beneficiat de schema de sprijin 36 de producatori in cogenerare.

Cantitatea de energie electrica pentru care acestia au primit bonusului de cogenerare a fost de 4,7 TWh, in scadere cu 7,5% fata de valoarea corespunzatoare anului 2014.

Cum au evoluat in 2015 afacerile celor mai mari producatori privati de energie termica?

Firmele private care au intrat in acest sector fie au cumparat vechile CET-uri de la municipalitati, fie si-au construit propriile unitati de generare e energiei termice. Dintre cei cinci producatori analizati, doar doi au reusit sa inregistreze profituri in 2015.

Un astfel de caz este Enet Focsani, care a trecut pe plus, dupa pierderi de aproape 11 milioane de lei in 2014, asa cum reiese din datele furnizate de siteul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Enet Focsani 2015 2014
Cifra de afaceri (milioane lei) 59,2 46,6
Profit (milioane lei) 0,8 - 10,6

Bioenergy Suceava, firma in care grupul Adrem, controlat de fratii Bodea, a investit aproape 90 milioane de euro, a avut in 2015, conform MFP, pierderi de 63 milioane de lei.

Neintelegerile cu regia de termoficare din Suceava si neincasarea energiei facturate a facut conducerea Bioenergy sa evoce inclusiv varianta opririi activitatii.

Bioenergy Suceava 2015 2014
Cifra de afaceri (milioane lei) 63,1 62,5
Profit (milioane lei) - 63,1 - 22,9

Cel mai mare sistem de termoficare din Romania se gaseste in Bucuresti si este administrat de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), controlata de Primaria Capitalei.

Bepco, firma care produce agent termic pentru Brasov, oras in care nu mai exista industrie, a trecut pe pierderi nin 2015, de jumatate de milion de lei, dupa ce in 2014 reusise sa aiba un profit de circa 6 milioane de lei.

Bepco Brasov 2015 2014
Cifra de afaceri (milioane lei) 94,1 110,5
Profit (milioane lei) - 0,5 5,8

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Romania si furnizeaza agent termic in Bucuresti. La umbra lui se afla o firma, Vest Energo, care opereaza o centrala la marginea Capitalei. Compania, controlata de omul de afaceri Constantin Bucur, si-a dubalt profitul in 2015 si si-a majorat afacerile cu peste 40%.

Vest Energo Bucuresti 2015 2014
Cifra de afaceri (milioane lei) 102,3 72,8
Profit (milioane lei) 5,5 2,3

Francezilor de la Veolia, desi le merge bine pe partea de alimentare cu apa, gratie si cresterilor succesive de tarife din ultimii ani, zona de energie termica nu le-a priit. Compania, care asigura energie termica in Ploiesti, a inregistrat in 2015 pierderi de 21 milioane de lei, de peste 5 ori mai mari fata de castigul de 4 milioane de lei din 2014.

Veolia Energie Prahova 2015 2014
Cifra de afaceri (milioane lei) 160 171,4
Profit (milioane lei) - 21 4

Producatorii de energie in cogenerare (generarea simultana de electricitate si caldura) primesc anual un asa-numit bonus, platit de toti consumatorii. Rolul acestui bonus ar fi stimularea proucatorilor sa devina tot mai eficienti si sa investeasca in unitati noi cu randamente ridicate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri