Barilul de petrol se va stabiliza la un pret cuprins intre 40 si 60 de dolari in lunile urmatoare, in conditiile in care orice iesire din acest interval ar nemultumi puternic principalele tari producatoare de titei, iar nivelul cantitatilor extrase de acestea ar fi ajustat corespunzator. O crestere a petrolului peste pretul de 60 dolari/baril ar putea avea loc doar in cazul unei reveniri puternice a economiei globale, un scenariu destul de putin probabil in urmatorii ani, considera Christophe Dispas, omul care conduce departamentul de Finante si Contabilitate la SKEMA Business School, din Franta.

“Cred ca in urmatoarele luni pretul petrolului se va stabiliza intre 40 si 60 de dolari/baril. Sub acest interval sunt tari care ‘mor’ in sensul ca nu isi mai permit sa il produca, iar in aceste conditii am avea turbulente politice si alte probleme care pot afecta piata”, a declarat Christophe Dispas pentru wall-street.ro.

Profesorul in finante spune ca nici chiar pentru Arabia Saudita nu ar fi pragmatic sa produca la un pret foarte scazut deoarece tara vrea sa isi mentina cota de piata fata de SUA. De cealalta parte, este greu ca pretul sa depaseasca 60 de dolari deoarece sunt multe tari care au nevoie sa produca: Iran este un exemplu in acest sens, la fel si Rusia. De asemenea, SUA trebuie sa produca avand in vedere noile descoperiri de zacaminte.

Per ansamblu ar trebui sa vedem o situatie economica mult mai buna la nivel global pana sa putem vorbi de o crestere majora a petrolului. Din acest motiv cred ca barilul se va tranzactiona in intervalul 40-60 de dolari in urmatorii ani. Ca regula, de fiecare data cand piata se va indrepta spre una dintre extreme, pretul efectiv al petrolului va avea o evolutie in sensul opus.

Christophe Dispas

Barilul de petrol Brent se tranzactiona la inceputul saptamanii la un pret de 49,5 dolari, in scadere cu 2,5%. De la inceputul anului, cotatia petrolului pe pietele internationale a scazut cu 6,4%, dupa ce in 2015 titeiul se prabusise cu 47%.

Cand ar putea creste Fed dobanzile

Economistul francez crede ca o majorare a dobanzilor de catre Federal Reserve nu este obligatorie, mai ales ca piata muncii in Statele Unite este sanatoasa, dar dobanzile reduse nu sunt solutia pentru orice problema. "Dobanzile mici nu sunt bune pentru banci sau pentru oamenii care isi doresc sa economiseasca. Sunt convins ca Federal Reserve si-ar dori sa normalizeze situatia, nu pentru a tine cont de starea economiei sau datorita unui puseu inflationist, cu pentru a evita problemele care rezulta dintr-un mediu cu dobanzi zero. Asa ca, daca vor avea posibilitatea, vor creste incet dobanzile, dar nu printr-o abordare restrictiva, ci intr-una de normalizare", precizeaza Dispas.

Totusi, in contextul actual, marcat de incertitudini pe toate planurile, cu slabiciuni si riscuri care planeaza asupra celor doi mai parteneri comerciali ai Statelor Unite - China si Uniunea Europeana, dar si dupa deznodamantul Brexit-ului, scenariul cel mai probabil va fi unul de asteptare si, daca nu vor exista presiuni inflationiste, Fed ar putea mentine dobanzile la aceste niveluri joase.

Piata muncii in Europa este defecta, iar solutia este imigratia

Banca Centrala Europeana (BCE) a facut in mare parte tot ce era posibil pentru a redresa economia UE in ultimii ani, insa realitatea de pe continent a aratat ca lucrurile nu sunt atat de simplu de rezolvat mai ales in conditiile in care Uniunea nu beneficiaza permanent de un consens politic.

“Daca luam de asemenea in calcul problemele din piata muncii, fragilitatea sectorului financiar, criza creditului si demografia negativa (din UE) ajungem la concluzia ca toti acesti factori ‘contribuie’ la o crestere economica destul de limitata pe continent”, mentioneaza Christophe Dispas.

Francezul considera ca in aceste conditii imigratia este singura metoda pentru rezolvarea problemelor demografice din zona euro. “Solutia poate sa vina doar din imigratie. Aceasta este in mod sigur cea mai buna solutie. Daca vrem sa avem o economie dinamica, pe modelul SUA, trebuie sa avem imigratie”.

Totusi, Christophe Dispas subliniaza ca actualul sistem nu functioneaza in Europa, iar asta pentru ca in unele tari sistemele de securitate sociala sunt mult mai dezvoltate decat in SUA. Ce inseamna acest lucru? “Uneori (in Europa) oamenii sunt mai putin motivati sa isi gaseasca un loc de munca, sau chiar se confrunta cu problema gasirii unui loc de munca. Este o piata a muncii mult mai dificil de penetrat decat in SUA si in acelasi timp persoanele beneficiaza si de mult mai multe ajutoare sociale.

In aceste conditii angajatii europeni sunt uneori impinsi catre piata neagra. “Modelul pe care il avem in prezent nu este in concordanta cu realitatea. Britanicii motiveaza uneori Brexit-ul aducand in discutie problema imigratiei, insa acest lucru nu este adevarat deoarece majoritatea imigrantilor genereaza valoare”, a concluzionat profesorul Christophe Dispas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri