Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod vamal al Uniunii, care a inlocuit Codul vamal comunitar, la 1 mai 2016, statutul de operator economic autorizat (AEO), aflat intr-o relatie de incredere cu autoritatea vamala, devine din ce in ce mai important. Autoritatile au incurajat si in trecut companiile locale sa se inregistreze, pentru a beneficia de facilitati fiscale si de control in relatia cu vama, insa succesul acestora a fost limitat.

Potrivit datelor furnizate de firma de consultanta Mazars, Romania se afla printre statele cu putini operatori economici autorizat, de peste trei ori mai putini decat in Ungaria si de 8,5 ori sub nivelul inregistrat in Polonia.

Astfel, la mijlocul lunii august, numarul companiilor care beneficiaza de invrederea autoritatilor la importuri de bunuri extracomunitare se situa la 93 in Romania, fata de circa 80 la finele lunii aprilie, inainte de intrarea in vigoare a noului Cod vamal al Uniunii.

Autorizatiile AEO existente vor fi reevaluate

"Tinand cont ca noile reglementari vamale introduc caracteristici noi, toate autorizatiile AEO existente vor fi reevaluate pana la data de 1 mai 2019. Asadar, pentru a nu se afla in situatia de a-si pierde acest statut operatorii economici trebuie sa revizuiasca noile criterii stabilite de legislatia vamala comunitara (in special cel legat de standardele de competenta sau calificari profesionale)", afirma Alexandru Comanescu, senior tax manager Mazars.

In acelasi timp, tinand cont ca AEO devine esential pentru majoritatea simplificarilor vamale, Mazars recomanda operatorilor economici implicati in operatiuni vamale sa aplice cat mai repede pentru aceasta autorizatie, care va reprezenta un standard in viitorul comertului international.

"Ramane sa urmarim in continuare evolutia acestei autorizatii in Romania si in acelasi timp eventualele initiative legislative ale autoritatilor fiscale in vederea impulsionarii agentilor economici pentru obtinerea statutului de AEO", a declarat Alexandru Comanescu.

Ce este operatorul economic autorizat

Operatorul economic autorizat este un operator economic care a demonstrat ca este de incredere si a carui implicare asigura un nivel redus de risc in operatiunile desfasurate. De aceea, autoritatile vamale ii acorda acestuia anumite beneficii, reducand sarcina administrativa a acestuia si contribuind in final la accelerarea operatiunilor logistice derulate de catre acesta.

Obtinerea statutului de AEO nu este o obligatie legala, decizia de solicitare a acestei autorizatii apartinand exclusiv agentului economic, totusi, datorita noilor modificari aduse legislatiei vamale comunitare aplicabile in mod direct si in Romania, obtinerea acestei autorizatii este tot mai incurajata, prin prisma beneficiilor aditionale oferite operatorilor.

Important de retinut este ca statutul AEO este recunoscut in toate statele membre, dar si in anumite state din afara UE, cum ar fi Elvetia, Norvegia, Andorra, Japonia, SUA sau China, in baza unor acorduri de recunoastere reciproca.

Situatia AEO in Romania, cate autorizatii si cum stam in UE

In Romania, certificarea AEO este in stadiu incipient, numai 93 de agenti economici detinand in prezent acest statut, fapt datorat numarului mic de beneficii acordate in trecut, precum si implementarii greoaie a acestora in practica autoritatilor vamale, noteaza Alexandru Stanciu, senior tax consultant la Mazars.

"Conceptul de AEO a inceput sa devina mai interesant pentru operatorii economici odata cu reglementarile fiscale introduse la sfarsitul anului 2013 cu privire la posibilitatea amanarii platii TVA la import, autoritatile vamale incepand sa identifice operatorii AEO drept parteneri de incredere. Simplist, cei care detin acest statut nu fac plata TVA datorata la import la autoritatile vamale, care de cele mai multe ori reprezinta o povara semnificativa pentru acestia din punct de vedere al cash-flow-ului. Daca urmarim evolutia numarului de autorizatii AEO eliberate de autoritatile vamale din Romania, remarcam ca de la sfarsitul anului 2013 si pana in prezent, numarul acestora s-a dublat", a spus Alexandru Stanciu.

Comparativ cu alte tari din UE, Romania se plaseaza inca in esalonul inferior in ceea ce priveste numarul de autorizatii AEO, tara cu cei mai multi AEO fiind Germania (5.907), urmata de Olanda (1.492), Franta(1.373), Italia (1.059) si Polonia (796).

La acest lucru contribuie semnficativ si pozitia inca slaba inregistrata in ceea ce priveste ponderea importurilor si a exporturilor efectuate, Romania inregistrand la sfarsitul anului 2015 un procent de 0,8% din volumul total de importuri si de exporturi derulate la nivelul UE. Considerand pozitia geografica avantajoasa, locatia portului Constanta si dezvoltarea economica din ce in ce mai accelerata a statelor din Europa Centrala si de Est, Romania ar putea sa devina tot mai atractiva pentru companiile care importa sau exporta bunuri din/catre Asia, devenind astfel principala poarta de acces a Europei pentru comertul de bunuri in relatie cu aceasta regiune.

Avantajele AEO pentru o companie din Romania

Incepand cu 1 mai 2016, autorizatia AEO ofera acces mai facil la anumite simplificari vamale, in unele situatii devenind chiar obligatorie. Printre acestea se numara autoevaluarea, vamuirea centralizata, inscrierea in evidentele declarantului sau utilizarea garantiei globale cu un nivel redus. Mai mult decat atat, criteriile solicitate in vederea utilizarii regimurilor speciale (perfectionarea activa sau pasiva, admiterea temporara, depozitarea temporara) sunt considerate echivalente cu cele care trebuie indeplinite in vederea autorizarii AEO. Astfel, in cazul solicitarii unei anumite simplificari, autoritatile vamale nu vor reexamina conditiile deja evaluate cu ocazia acordarii statutului de AEO.

Citeste si:

    Agentii economici trebuie sa aiba in vedere si celelalte avantaje acordate titularilor de autorizatii AEO: notificarea prealabila in cazul selectiei marfurilor pentru control, reducerea numarului de controale in vama, tratamentul prioritar in cazul transporturilor selectate pentru control sau posibilitatea alegerii locului de desfasurare a controalelor.

    Pe langa aceste beneficii directe prevazute in legislatie, procesul premergator obtinerii autorizatiei va ajuta operatorul economic sa efectueze o evaluare a intregului lant de aprovizionare.

    Indeplinirea tuturor conditiilor necesare obtinerii autorizatiei implica anumite investitii in standardele de securitate si siguranta, insa pe termen lung acestea vor produce efecte pozitive: reducerea numarulului de furturi si al pierderilor, fidelizarea clientilor, reducerea numarului de incidente, a cazurilor de vandalism, imbunatatirea relatiilor cu autoritatile vamale, reducerea transporturilor intarziate.

    Citeste si:

      In plus, autorizatia ofera dreptul de utilizare a logo-ului AEO, contribuind astfel la reputatia agentului economic, care devine recunoscut drept un partener de incredere. Suplimentar, fiecare AEO va avea o persoana de contact dedicata la autoritatile vamale.

      Statutul AEO castiga recunoastere si importanta si in alte domenii. Acesta este recunoscut si de alte autoritati guvernamentale, existand un numar de certificate sau autorizatii pentru care cerintele sunt fie unele dintre criteriile AEO, fie direct statutul de AEO (de exemplu, in cazul certificarilor ca agent abilitat sau expeditor cunoscut, utilizate in domeniul aviatiei civile).

      Cum poate un operator economic sa devina AEO

      In primul rand, operatorul trebuie sa fie stabilit pe teritoriul vamal al Uniunii si sa desfasoare operatiuni vamale.

      Exista doua tipuri de autorizatii AEO, care pot fi detinute simultan: AEO pentru simplificari vamale (AEOC) permite titularului sa beneficieze de anumite simplificari, in timp ce AEO pentru securitate si siguranta (AEOS) confera anumite facilitati legate de controalele vamale care vizeaza securitatea si siguranta.

      In vederea autorizarii, aplicantul trebuie sa indeplineasca anumite criterii precum: respectarea riguroasa a legislatiei vamale si a dispozitiilor fiscale, detinerea unui sistem eficient de gestionare a evidentelor comerciale si de transport, dovada solvabilitatii financiare sau standarde de securitate si siguranta corespunzatoare (in cazul AEOS).

      In contextul cresterii numarului de avantaje acordate AEO, conform noilor reglementari vamale, conditiile de acordare a statutului de AEO au devenit mai stricte. De exemplu, in cazul AEOC a fost adaugat un nou criteriu referitor la standardele practice de competenta sau calificarile profesionale in legatura cu activitatea desfasurata de personalul care se ocupa cu operatiunile vamale ale agentului economic.

      Procesul de autorizare presupune ca operatorul economic sa evalueze intr-o prima etapa nivelul de pregatire al companiei si tipul de autorizatie de care are nevoie. Acesta trebuie sa completeze un chestionar de autoevaluare care ii ofera posibilitatea de a intelege mai bine cerintele solicitate de autoritatile vamale si prin care acestea vor obtine o imagine de ansamblu a activitatii aplicantului. Acest chestionar se depune impreuna cu cererea de solicitare a autorizatiei la autoritatile vamale, urmand ca dupa verificarea conformitatii acestor documente, autoritatile sa efectueze un audit vamal, in vederea emiterii deciziei privind acordarea statutului AEO. In mod normal, autorizatia se emite in patru luni de la data acceptarii cererii de catre autoritatile vamale, existand posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca doua luni.

      Sursa Foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri