"M-am saturat", "nu mai suport democratia romaneasca", "fac 50 de ani, nu mai am chef sa rad". Desi par mai degraba cuvintele unui roman frustrat ca a muncit toata viata pe salariu minim pe economie, au fost spuse cu apasare de Mugur Mihaescu. Il stim toti de la TV, celebrul Garcea care ne-a facut pe toti sa radem acasa, in fata televizorului, dar care acum vorbeste din rolul de antreprenor: un antreprenor care crede in zodiac, care spune ca are in el "ceva nemtesc" si care viseaza sa faca din Centrul Vechi cel mai mare mall in aer liber din Romania.

Pe Mugur Mihaescu l-am intalnit intr-o dupa-amiaza de luni la localul sau din Centrul Vechi, pub-ul St. Patrick de pe Smardan. Statea relaxat la o masa, de vorba cu un angajat, in fata pub-ului. Statea prea relaxat, parca fara sa-i pese ca este o persoana publica. Mai precis, mi-a dat impresia ca sfida personajul Garcea si ca intrase in rolul unui om obisnuit care tocmai venise de sala si care se pregatea sa imi vorbeasca despre celalalta latura a lui, pragmatica, de antreprenor.

De la actorie la antreprenoriat: zodia este "de vina"

Mugur Mihaescu a intrat in afaceri in 2008 cu o cafenea in Centrul Vechi, "care a mers un an de zile", iar explicatia pentru trecerea de la actor la patron vine imediat, simplu si transant. "Sunt geaman (referindu-se la zodie)", este raspunsul lui Mugur Mihaescu, un raspuns care parea mai degraba o gluma. "Am zis ca nu o sa tina la nesfarsit televiziunea si nu m-am inselat. Am terminat calculatoare, mi-a placut matematica, mi-a placut fizica, ma gandeam sa fac cercetare in matematica cand eram in liceu. Pana la urma a fost actorie, dar nu m-a parasit nici latura pragmatica. Asa ca artistul si cu matematicianul nu s-au certat", continua actorul sa explice, care ulterior a cumparat dreptul de inchiriere al magazinului Muzica, dar pe care mai tarziu l-a vandut.

Apoi, convins de un prieten, Garcea deschidea in septembrie 2009 pub-ul cu specific irlandez, pe care acum il gestioneaza alaturi de fratele sau. "Nu am avut incredere prima data in conceptul de irish pub, dar m-a convins asociatul cu care eram atunci. Nu stiam cat de bine avea sa prinda la romani, care sunt cu italienii, ristorante, pomodore, funghi, prosciutto", spune Mugur Mihaescu vizibil dezamagit si "apasand" cu ironie pe fiecare cuvant enumerat, parca vrand sa spuna, cu alte cuvinte, ca romanii nu prea au gusturi sofisticate.

Prima data a investit 250.000 euro. Apoi a deschis un salon la subsolul pub-ului St. Patrick si a mai investit 400.000 euro si cumparat doua spatii langa local. Total? 1,6 milioane euro, o investitie pe care crede ca a recuperat-o in sase ani. "Nu mi-am facut socotelile, tot ce castigam pastram ca sa traiesc decent, sa pot sa nu ma uit la nota de plata, dar nu sa imi cumpar iahturi si Bentley-uri. Dar tot ce am castigat am reinvestit in afaceri", povesteste Mugur Mihaescu, in timp ce mananca mititei fara mustar, dar cu ardei iute.

Mugur Mihaescu, in rolul de antreprenor

Cu dualitatea sa artistica si pragmatica, pe care a pus-o pe seama zodiei gemeni de mai multe ori in timpul interviului, Mugur Mihaescu s-a extins in afaceri si a mers la urmatorul nivel, un club pe care l-a deschis tot in Centrul Vechi, dar pe care l-a inchis dupa momentul Colectiv. Acum, timpul si-l ocupa (sau nu) cu o singura afacere, pub-ul de pe Smardan.

"Cat timp isi dedica afacerii Mugur Mihaescu?", il intreb incercand sa-i descoper latura pragmatica. "Nu mult", vine raspunsul neasteptat. "Eu m-am focusat pe dezvoltarea conceptelor. Cel care cara pianu este frati-miu, care a lucrat in multinationale si stie mai bine cu ce se mananca Excel-ul si organizarea. Am o idee, o discutam impreuna, o dezvoltam, dar mai departe cel care cara pianul este fratele meu. E frumos un business de familie in care te completezi. Eu fiind geaman ma tine o zi-doua, dar nu am continuitate", explica antreprenorul aducand din nou in discutie zodia.

Astfel, ca tot vorbim de concept, Mugur Mihaescu crede ca Centrul Vechi trebuie sa se transforme in cel mai mare mall in aer liber din Romania, cu care, spune antreprenor, nu poate concura niciun alt mall din Capitala.

"Aici poti sa ai si cinematografe si sa ai mai ales retail-ul, care inca este reticent sa intre in Centrul Vechi. S-au facut primii pasi, a venit Adidas, apoi H&M. Astept Zara, astept sa vina alti retaileri, care categoric ajuta localurile din Centrul Vechi. Ar creste si mai mult incasari. Lumea ar veni la shopping in timpul zilei si ar creste vanzarile de zi, nu cele de seara. Mi-am dorit enorm sa am galeriile Lafayette aici. Cladirea aceea unde a fost Biblioteca Nationala, am vrut sa aduc galeriile Lafayette. Cum ar fi fost ca in jumatatea aceasta din cladire (unde se afla BCR) sa existe Victoria’s Secret?! In momentul acela toata zona asta devenea o nebunie totala. Oamenii isi cheltuiau din bugetul lor pe haine aici, dar apoi veneau si mancau pranzul", explica antreprenorul, potrivit caruia nu ar trebui ca in Centrul Vechi, o zona de distractie, sa existe cladiri cu locuitori.

Proprietarul St. Patrick crede astfel ca in 5-6 ani Centrul Vechi ar putea deveni un mall in aer liber, daca vor fi facute si investitii "cu cap" in consolidarea cladirilor. "S-ar fi putut face toate mai repede, dar am avut ca partener administratia si cand ai partener administratia, te duci dracului. Fereasca Dumnezeu sa fie partener statul roman sau administratia!", sustine vizibil iritat antreprenorul, care inca este suparat pe legea antifumat.

Diferenta dintre personaj si realitate: de ce nu trateaza viata cu umor

Dupa cat m-a facut sa rad cand ma uitam la "Vacanta Mare", a fost neasteptat de deprimant sa-l intalnesc in realitate pe personajul Garcea. Dar asa este Mugur Mihaescu - omul, nu actorul - deprimant de serios cand vorbeste despre el in afaceri si viata de antreprenor in Romania, mai ales cand vine vorba despre autoritati si fumatul interzis in localuri cu care nu s-a obisnuit.

"Fac 50 de ani, nu am chef sa mai rad de faze de genul asta (n.r.: legea antifumat)", imi raspunde Mugur Mihaescu de ce nu trateaza viata cu umor. "M-am saturat! A fost sacrificata generatia mea, eu credeam ca o sa fiu prima generatie de nesacrificati. Nu mai suport democratia romaneasca, nu mai suport nimic. Prefer o dictatura a intelectualitatii decat o democratie a prostilor", continua antreprenorul sa-si spune of-ul, in timp ce cativa copii saraci se opresc in dreptul mesei noastre si il saluta in stilul lor: "auziti, nu-i asa ca sunteti de la Vacanta Mare?".

"Ca oamenii astia sa aiba o sansa", tine Mugur Mihaescu sa-si exemplifice opinia, "au nevoie de educatie, ca sa aiba o sansa sa o duca mai bine trebuie sa fie cineva, nu din randul lor, care sa-i conduca. Nu, nu poti sa fii ales din randul lor pentru ca nu gandesti!", continua el sa fie categoric si sa mentioneze ferm ca in Romania ar trebui introdus dreptul la vot in functie de nivelul de educatie.

Revenind la diferenta dintre personaj si antreprenor, Mugur Mihaescu spune ca se simte la fel de bine si in actorie si in afaceri. "Sunt geaman. Din seriozitatea asta stii cum o iau razna acum... Nu am nicio problema sa fiu nebun", spune actorul-antreprenor care tocmai a terminat de filmat opt episoade pentru Kanal D, unde serialul "Vacanta Mare" va fi difuzat din toamna.

Profit de discutia despre actorie ca sa aflu daca exista improvizatie in afaceri. "Adaptabilitate", ma corecteaza Mugur Mihaescu."Trebuie sa faci fata pentru ca viata reala, din fericire, este plina de neprevazut. Si atunci ca sa fii un antreprenor de succes trebuie sa ai aceasta capacitate de adaptabilitate rapida, de inovatie, de sclipire, de oportunism", explica antreprenorul, potrivit caruia nimeni nu poate face afaceri fara seriozitate si "ceva nemtesc" in el.

Mugur Mihaescu, in vacanta (mare): Am vacante cand vreau eu

Mugur Mihaescu nu este in vacanta mare doar ca actor, ci cand vrea. Iubitor de caldura, vara obisnuieste sa stea in Romania, iar iarna pleaca cate doua luni in Miami. Insa, pana atunci, urmatoarea vacanta este in Balcik, unde merge sa joace golf patru zile.

"Am vacante cand vreau eu… vorbeam cu cineva in America acum vreo 10 ani ca marea smecherie in lumea antreprenoriala, cei care sunt considerati cu adevarat «smecheri», intre ghilimele, nu periorativ smecheri, cei care sunt cu adevarat «smecheri» in lumea antreprenoriala sunt cei care au bani si timp liber", spune antreprenorul.

"Si dvs cum va considerati?", il intreb pe Mugur Mihaescu. "Eu ma consider un antreprenor smecher din punctul asta de vedere", raspunde el prompt. "Bine, nu as vrea sa fie titlul pentru ca lumea interpreteaza. Ideea este sa nu fii sclavul banilor. Sa fii atat de «smecher » incat sa poti sa iti traiesti viata in continuare fara sa.... (face o pauza) Probabil ca unii nu se pot opri din acumulare de capital, vor sa domine lumea. Asa sunt ei. Pentru mine nu este un mod de viata asta. Trebuie sa stii sa mai lasi de la tine, sa nu ai neaparat totul pentru tine, sa mai dai si la altii, sa dai 3 sau 5% in firma sa simta ca trage si pentru el si sa isi faca munca. Crede-ma, pentru 3% in firma cat timp liber poti sa ai", conchide Mugur Mihaescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri