Mana de lucru ieftina, avantaje fiscale competitive, o traditie si o inclinatie naturala spre confectii, acestea sunt cateva dintre motivele pentru care marile branduri internationale aleg sa-si produca hainele si accesoriile in Romania. Pe plan local, exista multe fabrici de productie, atat romanesti, cat si cu capital strain, care realizeaza articole in sistem lohn, semi-lohn sau sub brandul propriu.

Anul trecut, industria textila a fost al doilea cel mai mare exportator al tarii, dupa industria auto, inregistrand exporturi in valoare de 5,7 miliarde euro. Care sunt cei mai mari producatori locali de imbracaminte din Romania, ale caror afaceri insumeaza aproape o jumatate de miliard de euro, potrivit datelor furnizate de Federatia Patronala a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), Ministerul de Finante si portalul juridic termene.ro.

1. ALISON HAYES

Cu o cifra de afaceri de peste 72 de milioane euro, Alison Hayes domina topul exportatorilor de confectii din Romania, dupa ce in 2014 ocupa pozitia secunda. Compania britanica produce articolele vestimentare in cele doua fabricii proprii din Romania, dar si prin intermediul contractorilor sai atat locali, cat si din Vietnam si Maroc. Compania realizeaza bluze, rochii, pulovere, fuste, pantaloni si tinute de seara pentru retaileri precum Topshop, Primark sau Debenhams.

Firma are actionariat cipriot si, desi are o istorie de peste 50 de ani, a intrat pe piata locala in anii ‘90, profitand, ca orice alta firma de confectii, de mana de lucru ieftina si avantajele fiscale. Prima fabrica Alison Hayes a fost deschisa la Urziceni, iar cea de-a doua la Buzau, in 2003. Pe langa fabricile de productie, Alison Hayes detine pe plan local si un centru de design, unde sunt realizate prototipurile produselor vestimentare. Anul trecut a obtinut un profit de peste un milion de euro si a avut aproape 1.300 de angajati.

2. HANES GLOBAL SUPPLY CHAIN

Fosta fabrica Rosko Textil, din Arad, a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 63 milioane euro si un profit net de peste trei milioane euro, fiind intr-o usoara scadere din 2012, cand a inregistrat apogeul afacerii: 78 milioane euro. Fabrica din Arad, care produce lenjerie intima, era, in 2004, liderul acestui segment din Romania si in prezent are 1.200 de angajati. Toata productia de lenjerie intima este orientata spre export, fiind comercializata in special in tari in Uniunea Europeana. Compania este detinuta de DBApparel, un grup de companii de producatoare de lenjerie intima, cu sediul in Franta.

3. OLIMPIAS MFG. ROMANIA

Producatorul de textile Olimpias MFG. Romania, sau fosta fabrica Benrom, apartinand retailerului italian Benetton isi desfasoara activitatea in judetul Sibiu, intr-un unitate cu doar 83 de angajati, potrivit datelor publicate pe Ministerul de Finante. Producatorul a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 55 milioane euro si un profit net de 1,7 milioane euro, in scadere fata de anii anteriori. In 2014, fostul Benrom era liderul producatorilor de imbracaminte, dupa cifra de afaceri, de aproape 64 milioane de euro. Pe langa Olimpias MFG, italienii de la Benetton mai au subcontractate diverse fabrici din tara, cu care colaboreaza atunci cand cererea este foarte mare si nu fac fata in unitatile proprii. Grupul Benetton activeaza in industria textila cu marcile United Colors Of Benetton, Sisley, Killer Loop.

4. FORMENS

Este unul dintre principalii producatori de costume barbatesti din Europa, iar anul trecut compania din Botosani a avut o cifra de afaceri de peste 54 milioane euro si un profit net de 4,6 milioane euro. Formens este detinuta de omul de afaceri francez Gerard Losson, care produce costume barbatesti in Romania din 1999, iar de anul trecut a inceput sa dezvolte si business-ul de retail, producand sub marca Louis Purple.

La fabrica din Botosani sunt produse 30% din volumele totale ale business-ului. Grupul produce annual circa 700.000 de costume in fabricile din Botosani si Dorohoi si in alte 12 fabrici partenere din Romania, Ucraina si Republica Moldova. Costumele barbatesti Formens sunt exportate in peste 30 de tari, inclusiv in Statele Unite ale Americii, desi Franta este principala piata, urmata indeaproape de Marea Britanie.

Anul trecut, compania avea 939 de angajati in cele doua fabrici, care insumeaza 23.000 de metri patrati, 17.000 la Botosani si 6.000 la Dorohoi. Pe langa brandul Louis Purple, pe care Losson incearca sa-l scoata din zona de made to measure in ready to wear, 97% din productia Formens merge catre export. Pana in prezent, Losson a investit peste 6,5 milioane de euro in Romania.

5. PANDORA PROD

Pandora Prod este business-ul familiei Simiz, fondat in urma cu 15 ani, condus in prezent de Dorel Simiz. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 44 milioane euro, in crestere fata de anul anterior (35 milioane euro) si un profit net de cinci milioane euro. Totusi aceasta crestere a facut-o sa treaca de pe locul patru pe cinci in topul producatorilor de confectii din Romania.

In prezent, compania are peste 800 de angajati si are o capacitate de productie de 80.000 de articole de imbracaminte pe luna. Jumatate din productia Pandora Prod este exportata in Marea Britanie. Printre retailerii pentru care companii produce se numara: Next, Marks and Spencer, Reiss, United colors of Benetton, Sisley, Max &Co, Comptoir de Cottoniers, Cop Copine. Hennes & Mauritz, Karl Lagerfeld, Roberto Cavalli sau Stella Mc Cartney.

6. ARIES TEXTILE

Fabrica Aries Textile din Arad face parte din grupul italian Calzedonia-Intimissimi, producatorul italian de lenjerie intima, costume de baie si ciorapi. Italienii detin pe plan local atat operatiuni de retail, cat si de productie: la fabrica din Arad se realizeaza lenjerie de corp care este apoi exportata pe pietele de desfacere ale grupului.

Anul trecut, Aries Textile a inregistrat o cifra de afaceri de 40,7 milioane euro, in usoara scadere fata de anul anterior. In schimb, profitul net al companiei s-a majorat drastic, de la 2,2 milioane euro cat obtinuse in 2014, la aproximativ 749.000 de euro in 2015. In fabrica din Arad lucreaza circa 500 de angajati.

7. ARTIFEX

Producatorul vrancean de textile a obtinut, in 2015, o cifra de afaceri de 34,5 milioane euro si a fost in crestere continua de-a lungul timpului, reusind din 2008 si pana in prezent sa-si tripleze afacerea. Arfitex produce articole vestimentare exclusiv pentru export si este detinuta de grupul Akris, fiind o investitie elvetiana. In trecut firma a fost detinuta de Sorina Placinta, iar din 2010, este condusa de Bernard Cheere.

Jumatate din productia Artfifex este reprezentata de branduri de lux, iar restul pentru segmentul premium si mass-market. Printre clientii pentru care Artifex produce se numara Akris, Paul Ka, Agnes B, dar si pentru COS, &Other Stories, Massimo Dutti, Lacoste si H&M.

8. PRODUCTIE ZARAH MODEN

Compania germana M-Fashion produce in Romania articole vestimentare barbatesti in cele doua fabrici din Covasna, New Fashion si Productie Zarah Moden. Compania a intrat pe piata locala in 1989, comercializeaza pantaloni barbatesti sub brandurile Wegener si Meyer si livreaza pentru aproximativ 500 de parteneri din Europa, in special Europa de Est si tările arabe. Totodata, compania vinde si pe piata interna si are doua magazine in Targu-Secuiesc.

Productie Zarah Monden a avut anul trecut o cifra de afaceri de 31,4 milioane euro, in scadere usoara fata de anul anterior, si un profit net de 3,8 milioane euro. In fabrica din Covasna lucreaza 840 de angajati. In 2014, Zarah Moden era al cincilea mare producator de imbracaminte din tara/

9. OZTASAR

Producatorul de textile din Paulesti, Prahova, realizeaza articole vestimentare pentru branduri internationale precum Dorothy Perkins, Debenhams, Marks&Spencer, H&M, New Look, Dunnes si Evans, dar comercializeaza si pe piata interna, sub brandul K&D London. Compania este detinuta de Huseyin Karaman, care mai are, in acelasi complex, denumit Sky, un hotel de cinci stele, salon de evenimente, restaurant, pub si piscina.

Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro, in crestere fata de anul trecut, si un profit net de 2,5 milioane euro. In fabrica de la Paulesti lucreaza doar 41 de angajati. In Romania, Huseyin Karaman, a intrat la inceputul anilor 2000 achizitionand mai multe fabrici de confectii pentru productie tip lohn prin grupul Oz Tasar. De altfel, in Sky exista si un magazin de haine produse in fabrica de alaturi sub brandul mai sus-mentionat, K&D London, brand sub care s-a deschis recent si un magazin online, iar din 2014 exista si un al doilea magazin fizic in Obor.

10. TIME INTERNATIONAL TRADING

Compania cu actionariat englez produce in lohn, inca din 1994, articole barbatesti pentru clienti din industria fashion din Europa, SUA si Asia. Time International Trading are doua fabrici de productie, in Alexandria si Zimnicea. Prima detine si un departament de creatie si design, iar ambele unitati insumeaza o suprafata totala de 14.000 metri patrati. Compania are o capacitate de productie de 100 de sacouri si 150 de pantaloni pe zi.

Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 24 milioane euro si s-a mentinut la acelasi nivel ca in anul anterior, in timp ce profitul net inregistrat a fost de 3,3 milioane euro. In fabricile companiei cu actionariat englez lucreaza 1325 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri