Producatorii romani sunt dezavantajati in raport cu competitorii lor din alte tari, in conditiile in care companiile din Austria, Franta, Germania, dar si cei din Bulgaria sau Republica Moldova beneficiaza de o politica de promovare a brandului de tara mai agresiva, mai coerenta si mai eficienta, a spus Andreea Micu, proprietar Avincis.

Anul trecut, producatorul de vinuri Avincis a incheiat cu o cifra de afaceri de 3,9 mil. lei, iar in primul semestru din 2016 vanzarile au totalizat 1,8 mil. lei. Pentru acest an producatorul intentioneaza sa mai planteze inca trei hectare de vita de vie dintre care doua de Negru de Dragasani si un hectar de Feteasca Regala, proiect care presupune un buget de aproximativ 60-70.000 euro.

”Totodata, am decis sa facem investitii in echipamente agricole si de crama in vederea cresterii calitatii lucrarilor agricole, viticole si proceselor de vinificatie. Aceste investitii se ridica la 50 – 60.000 euro. O parte semnificativa a resurselor noastre umane si financiare este directionata spre dezvoltarea segmentului oenoturistic”, spune Andreea Micu.

Crama situata pe domeniul Vila Dobrusa (Dragasani, judetul Valcea) are o capacitate de cazare de 28 de persoane in regim double in cele 10 camere si 3 apartamente. Vizitatorii au acces la terenuri de tenis, baschet si volei, respectiv un spatiu special amenajat pentru degustare de vinuri.

”Pe domeniul Vila Dobrusa pe care se afla crama organizam degustari, vizite ghidate, gazduire, aceste servicii integrate fiind foarte greu de gasit in prezent si la alte crame din Romania. Oenoturismul nu este echivalent simplului turism primul fiind strans legat de existenta si promovarea culturii vinului. Ca si tendinte putem vorbi despre o crestere a numarului de turisti in week-end, in special in perioada aprilie - noiembrie. Acestia provin nu doar din Romania ci si din SUA, Anglia, Germania, Franta. Pretul de pornire al pachetelor noastre oenoturistice este de aproximativ 80 euro/persoana pe noapte”, explica proprietara Avincis.

In afara acestui segment de business, producatorul intentioneaza sa extinda reteaua de vanzare atat in Bucuresti, cat si la nivel national. Avincis estimeaza in acest sens o crestere a productiei de vin la circa 175.000-225.000 de sticle din recolta acestui an. In ceea ce priveste exporturile, proprietara Avincis vorbeste de o pondere de 15-20%, printre pietele cele mai importante fiind Marea Britanie, Belgia, Japonia.

”Pana acum ceva vreme China a insemnat cea mai importanta piata de desfacere insa aceasta piata este una instabila, problematica mai ales sub aspectul protejarii drepturilor de proprietate intelectuala (precum dreptul marcilor). In prezent sondam piata din SUA si din Canada”, a punctat Andreea Micu.

O noua politica de promovare a brandului de tara

Cea mai importanta masura de sustinere a producatorilor romani de catre stat ar fi aceea a elaborarii unei noi politici de promovare a brandului de tara, sustine Micu.

”Producatorii romani sunt dezavantajati in raport cu competitorii lor din alte tari. Astfel producatorii din Austria, Franta, Germania dar si cei din Croatia, Slovenia, Bulgaria, Republica Moldova, au o politica de promovare a brandului de tara mult mai agresiva, mai coerenta si mai eficienta. Aceasta politica este importanta la nivel guvernamental; noi, in calitate de producatori, incercam sa ne descurcam pe cont propriu sau prin intermediul asociatiilor de producatori, dar cu un buget mult mai mic”, afirma Andreea Micu.

La aceasta problema se adauga si disparitia pepinierelor nationale, ceea ce ii determina pe producatorii romani de vin sa recurga la cele din alte tari.

”In prezent, statiile de cercetare viticole si vinicole sunt practic disparute fiind astfel pierduta o mare traditie. Nu exista laboratoare regionale ori in diverse podgorii pentru realizarea analizelor oenologice si de laborator. In fine, ar trebui ca guvernul sa sprijine promovarea vinului in raport cu alte produse alcoolice. Sa nu uitam ca vinul este un produs sanatos!”, mai spune Andreea Micu.

Aceasta a vorbit si despre impactul Legii 321 asupra producatorilor romani de vin, sperand ca noile reglementari sa favorizeze raporturile dintre producatori si distribuitori, restaurante si magazine (HoReCa), dar si retaileri.

”Desi producatorii au cea mai mare contributie, prin investitiile facute si munca depusa, in acest circuit exista tendinta ca interesele lor sa fie mai putin avute in vedere. Totodata, speram ca aplicarea acestei legi va duce la scurtarea perioadei de incasare a banilor din piata”, subliniaza Micu.

Tendinte: piata vinului din Romania, una atipica

Pe plan national, piata vinurilor din Romania este una atipica intrucat exista pe de o parte o zona a vinului produs in gospodarii, nedestinat comercializarii, iar consumul acestui tip de vin ocupa o mare parte din piata vinurilor romanesti. Pe de alta parte, exista si un consum de vin de la producatorii suprafetelor viticole foarte mari (de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane de sticle). Segmentul cel mai important, dar si cel mai mic al pietii vinurilor romanesti, este acela al producatorilor mici si mijlocii.

”Daca in urma cu zece ani cererea pe acest segment premium era mai mare decat oferta, treptat oferta a depasit cererea, in prezent activand multi producatori. Desi segmentul consumatorilor de vin premium nu este inca foarte mare, e necesar ca acesta sa creasca si asta este posibil in primul rand prin cresterea culturii vinului in Romania”, argumenteaza proprietara Avincis.

Citeste si:

    Printre alte tendinte observate se numara si aceea ca vinurile seci rosii si albe predomina segmentul de vinuri premium, consumul de vin rosu echilibreaza consumul de vin alb, iar in ultima vreme exista o tendinta de crestere a consumului de roze si de spumant.

    De la o productie de 10.000 de sticle Avincis a ajuns in prezent la 150.000 de litri de vin produsi anual. Pe cele 40 de hectare de vita de vie sunt produse atat soiuri albe, cat si rosii, foarte apreciate fiind insa cele locale – Cramposia sau Negru de Dragasani. Pentru realizarea vinurilor Avincis, familia Valeriu si Cristiana Stoica colaboreaza cu oenologul francez Ghislain Moritz, cu experienta in regiunea franceza Burgundia, Noua Zeelanda si Portugalia.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:

    Setari Cookie-uri