Contrar asteptarilor, actiunile au reprezentat unul dintre cele mai bune plasamente in aceasta vara, chiar si investitorii conservatori avand posibilitatea sa castige cu usurinta cel putin 10% in ultimele trei luni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Actiuni ale unor companii romanesti importante, precum BRD, Albalact (ALBZ) sau SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 20%, in vreme ce titluri mai putin lichide, precum Boromir (SPCU) sau Electroarges (ELGS) au generat randamente de 50%, respectiv 63%.

Si pe plan extern pietele trec printr-o perioada de optimism, Bursa din New York fiind campioana la acest capitol, in momentul de fata aflandu-se la cea de-a sasea luna consecutiva de cresteri. S&P 500, principalul indice american, este in crestere cu 3,8% in ultimele trei luni si cu 6,5% de la inceputul anului.

La Bucuresti, principalii indici au cresteri de cel putin doua cifre vara aceasta: BET, indicele celor mai tranzactionate zece actiuni, a urcat cu 10,6%, BET-XT, indicele blue-chip, a castigat 11%, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondul Proprietatea, marcheaza un avans de 12,2%.

Cresterea BVB din ultimele luni a sters toate pierderile inregistrate in primul trimestru, astfel ca piata locala a revenit pe plus la nivelul anului 2016 (BET + 0,5%).

Dintre actiunile lichide se diferentiaza BRD, ale carei actiuni au crescut cu 21,2% vara aceasta in contextul unei imbunatatiri a profitului semestrial cu 40%.

Compania Simbol Variatie

Top 10 actiuni lichide in aceasta vara

BRD BRD +21,2%
Albalact ALBZ +20,9%
SIF Oltenia SIF5 +20,2%
SIF Transilvania SIF3 +19,9%
Petrom SNP +17,6%
SIF Muntenia SIF4 +15%
SIF Banat-Crisana SIF1 +14,9%
Electrica EL +13,1%
Banca Transilvania TLV +11,9%
Transgaz TGN +9,4%

O crestere aproape identica a fost notata si in dreptul Albalact, producator de lactate recent achizitionat de Lactalis. Grupul francez a anuntat in iulie ca va face oferta publica de cumparare pentru titlurile ALBZ pe care inca nu le detine, pretul oferit fiind cu aproximativ 6% peste cel de pe bursa de la momentul anuntului. Albalact va fi cel mai probabil delistata de pe BVB dupa inchiderea ofertei, Lactalis anuntandu-si deja aceasta intentie.

Societatile de Investitii Financiare (SIF) s-au aflat de asemenea in randul companiilor castigatoare in ultimele trei luni. SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3) stau cel mai bine, ambele cu randamente de circa 20% in perioada mentionata, in vreme ce SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au mers umar la umar inregistrand cresteri de 15% fiecare.

In ciuda evolutiei bune din ultimele luni, Bursa de Valori Bucuresti se afla abia la jumatatea drumului pana a deveni oficial o piata “bull”. Teoretic, o piata intra in aceasta categorie cand a crescut cu cel putin 20% fata de cele mai recente minime, moment care, in cazul BVB, a avut loc imediat dupa votul iesirii Marii Britanie din UE (24 iunie). Indicele BET a urcat pana in prezent cu 12% fata de respectivele minime.

Si totusi daca ar fi sa cautam motive de pesimism…

Estimarile bancherilor straini nu erau tocmai optimiste la inceputul verii, insa, asa cum s-a intamplat de cele mai multe ori in ultimul deceniu, istoria i-a contrazis si lunile de vara s-au dovedit a fi din nou profitabile pentru investitori, iar asta in ciuda Brexit-ului.

Si in prezent exista temeri potrivit carora pietele de actiuni se afla in fata in fata unor corectii, estimate a fi cuprinse intre 5 si 10% de catre Bruce Bittles, chief investment strategist in cadrul Baird Capital, companie americana de asset management cu active de 161 mld. dolari.

Investitorii par din nou prea optimisti

"O parte a problemei consta in faptul ca in mare masura optimismul a venit in ultimele trei saptamani, iar acum credem ca acesta a atins un nivel extrem", spune Bittles.

Acesta scoate in evidenta cativa indicatori care dovedesc faptul ca otpimismul se afla la cote inalte:

  • Sondajele Asociatiei Americane a Administratorilor Activi de Investitii arata ca expunerea acestora pe actiuni a urcat la 98-99%. Niciunul dintre administratori nu a raportat o pozitie neta short pe actiuni.
  • Investors Intelligence, un serviciu care monitorizeaza rapoartele analistilor de piata de pe Wall Street, arata ca procentul optimistilor a crescut la 57%, cel mai mare nivel din luna mai 2015, in vreme ce doar 20% mai sunt pesimisti. Diferenta dintre cele doua categorii este cea mai mare inregistrata din februarie 2015.
  • Cererea pentru optiunile de put (un pariu pe scaderea pietei) a scazut in comparatie cu cererea pentru optiunile de call (un pariu pe cresterea pietei).

Mass-media devine optimista

Ca si investitorii, media si analisti adesea devin optimisti inaintea unor corectii in piata. Bruce Bittles da ca exemple articole din New York Times sau Bloomberg si readuce in atentie faptul ca inaintea votului de Brexit in presa au existat de asemenea estimari foarte pesimiste cu privire la evolutia pietelor, estimari care ulterior s-au dovedit gresite.

Alegerile pot trage in jos bursele

Atat in Romania, cat si in SUA urmeaza alegeri la finalul acestui an. In mod traditional perioadele electorale nu sunt tocmai prielnice pentru pietele financiare, iar asteptarile nu difera nici de data aceasta. In Romania alegerile parlamentare sunt programate in decembrie, data nefiind inca stabilita, in vreme ce alegerile din SUA vor avea loc pe 8 noiembrie.

Schimbarea partidelor care se afla la putere rareori este vazuta bine de investitori, care prefera stabilitatea la nivel politic.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri