BRD si Banca Transilvania (TLV), cele mai mari banci din Romania listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), sunt asteptate de investitori sa faca distributii generoase anul viitor avand in vedere castigurile semnificative din vanzarea Visa Europe. Analistii sunt insa moderati in estimari si cred ca bancile vor fi mai zgarcite decat SIF-urile sau Fondul Proprietatea atunci cand inregistreaza castiguri din tranzactii.

Tranzactia Visa Inc. – Visa Europe

Pana in 2007, Visa Inc. si Visa Europe faceau parte dintr-o retea globala detinuta de banci si care dispunea de peste 500 milioane de carduri. Visa Inc. s-a listat in 2008, iar Visa Europe a devenit o companie separata.

In iunie anul acesta, americanii de la Visa Inc. au finalizat preluarea Visa Europe, organizatie internationala de plata cu operatiuni si in Romania. Peste 3.000 de companii se estimeaza ca au beneficiat de vanzarea Visa Europe, britanicii de la Barclays fiind cei mai mari beneficiari, surse apropiate tranzactiei, citate de Reuters, estimand ca banca va primi 1,2 mld. euro din 21,2 mld. euro – valoarea totala a deal-ului.

Si bancile din Romania au fost printre beneficiarii vanzarii Visa Europe, ca membre ale organizatiei acestea primind atat actiuni Visa Inc. cat si o componenta de cash care s-a vazut in profiturile semestriale anuntate de acestea.

Astfel, in raportarile financiare din S1 2016, Banca Transilvania a anuntat ca efectul tranzactiei Visa Europe se ridica la 185 mil. lei, in vreme ce oficialii BRD mentioneaza elemente nerecurente de 121 mil. lei in legatura cu vanzarea participatiei Visa Europe si castiguri din vanzarea de titluri de stat si unitati de fond.

Banca Transilvania a inchis primul semestru cu un castig net de 458,3 mil. lei, in crestere cu 141%, iar BRD a raportat un profit net de 381 mil. lei, mai mare cu 64% decat cel din perioada similara de anul trecut.

Ce se intampla cu profitul pe 2016 si dividendele oferite de BRD si Banca Transilvania

Atat Banca Transilvania, cat si BRD au anuntat in acest an ca distribuie jumatate din profitul pe 2015 sub forma de dividende. Daca ar mentine aceleasi rate de distributie si anul viitor, randamentele dividendelor oferite de cele doua banci in 2017 ar ajunge sa fie printre cele mai mari din piata, avand in vedere ca analistii se asteapta la o continuare a revenirii profitabilitatii in sectorului bancar in cea de-a doua jumatate a acestui an.

"Anul 2015 a marcat o revenire a profitabilitatii BRD, dupa 2 ani de pierderi si unul finalizat usor pe plus, mai ales pe fondul reducerii costului riscului. In primul semestru din 2016 profitul brut a crescut cu 16% fata de aceeasi perioada din 2015, chiar excluzand castigul nerecurent din vanzarea Visa", spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Dumitrescu mentioneaza ca desi reducerea cheltuielilor cu dobanzile, responsabila in mare parte de avans, nu poate constitui o sursa sustenabila de profit, este posibil ca reducerea avansului la creditele ipotecare sa relanseze activitatea bancii pe acest segment, mai ales in contextul in care guvernantii continua sa sustina programul Prima Casa, iar legea darii in plata ar fi de asteptat sa aiba un impact mai mare mai degraba asupra altor banci, cu credite acordate in franci elvetieni. "Prin urmare, in ansamblu, exista premisele ca profitul ajustat cu elementele nerecurente sa se mentina apropiat de rezultatul din 2015, ceea ce inseamna ca profitul la final de an incluzand castigul din vanzarea Visa l-ar depasi pe cel din 2015", adauga Dumitrescu.

Alti analisti din piata subliniaza ca un an cu rezultate financiare foarte bune pentru cele doua banci, propulsate de tranzactia Visa, nu s-ar transforma automat in niste distributii substantiale de dividende catre actionari, asa cum SIF-urile si Fondul Proprietatea au facut in trecut.

Societatile de investitii financiare si Fondul Proprietatea si-au obisnuit actionarii in ultimii ani cu distributii generoase de cash sau dividende, venite dupa ce fondurile au vandut pachete importante de actiuni din portofoliu. SIF-urile, de exemplu, au incasat in 2011 aproximativ 500 mil. euro sub forma de cash si actiuni de la Erste pentru titlurile BCR pe care le detineau. Ca urmare, acestea au distribuit in urmatorii ani dividende ale caror randamente au ajuns si la 20%.

BRD – profit mai mare, rata de distributie mai mica

Ne asteptam ca in a doua jumatate a anului BRD si Banca Transilvania sa continue sa aiba rezultate in crestere comparativ cu anul trecut. In cazul BRD, in special, inca asteptam sa ne furnizeze o surpriza placuta. Mai exact, sa vedem o scadere a provizioanelor care sa o apropie de ratele de rentabilitate atinse de Banca Transilvania”, spune Marius Pandele, analist in cazul casei de brokeraj Prime Transaction.

Acesta crede ca rata de distributie a BRD va scadea anul viitor, insa nu neaparat din cauza unui profit mai mare, “umflat” de vanzarea Visa Europe. “Intre 2010 si 2012, ultimii trei ani in care a dat dividende inainte de 2016, BRD a distribuit de fiecare data 25% din profit sub forma de dividende, dupa ce anterior avusese o rata de distributie de circa 40%. Ma astept ca aceasta politica stabila de dividende sa fie reluata pe masura ce profitabilitatea se stabilizeaza si ea. In acest an se prefigureaza deja un profit net apropiat de cel dinaintea anului 2011, deci este un moment bun pentru revenirea la vechile traditii”, a explicat Marius Pandele.

BRD a distribuit anul acesta un dividend brut de 0,32 lei/actiune, al carui randament a fost de circa 3,4%, unul dintre cele mai mici din piata.

Sanse reduse pentru dividende Banca Transilvania, dar distributiile de actiuni gratuite vor continua

In cazul Banca Transilvania, analistii se indoiesc de faptul ca anul viitor va fi repetata distributia generoasa de dividende facuta in 2016, dupa inregistrarea castigului de 1,6 mld. lei din tranzactia de preluare a Volksbank.

“La TLV este mai greu de anticipat politica de recompensare a actionarilor, dar as miza pe o probabilitate mai mare de distributie de actiuni gratuite si una mai mica de dividende”, mentioneaza Daniela Ropota, sefa departamentului de analiza al casei de brokeraj Intercapital Invest. "Este probabil sa vedem distributii de dividende de la TLV si anul viitor, dar dimensiunea acestora va depinde de criteriile de acordare din politica de dividend, inclusiv nivelul capitalurilor proprii, ratele de crestere, etc.", adauga Ovidiu Dumitrescu.

Banca Transilvania a distribuit dividende anul acesta, dar si cate 20,4 actiuni gratuite pentru fiecare 100 detinute la data de inregistrare.

Nu ma astept ca anul viitor sa vedem noi dividende la Banca Transilvania, avand in vedere contextul de pe piata bancara si traditia de reinvestire a profitului”, adauga si Marius Pandele. Analistul Prime Transaction mentioneaza ca pe de o parte banii ramasi in banca produc in continuare rate mari de rentabilitate, marind averea actionarilor mai mult decat dividendele, iar pe de alta parte momentul inca este unul favorabil proiectelor de dezvoltare, cum ar fi achizitia de banci mai mici din Romania, portofolii de credite sau chiar extinderea la nivel regional. “Asa cum Volksbank a fost cumparata fara sa fie nevoie de indatorare sau majorare de capital, si pentru alte proiecte similare e de asteptat ca sursa principala sa fie tot reinvestirea profitului”, spune el.

Alti analisti din piata remarca faptul ca in trimestrul al doilea din acest an Banca Transilvania este pe crestere pe principalele categorii de venituri, insa atentioneaza ca o necunoscuta este reprezentata de costurile riscurilor, mai ales dupa preluarea Volksbank. “Au fost variatii mari de la trimestru la trimestru, insa ma astept ca din T3 sa vedem o stabilizare a costului riscului (a provizioanelor). Banca Transilvania nu va acorda dividende anul viitor; acestia nu si-au asumat o asemenea politica, iar distributia din acest an a venit in contextul tranzactiei Volksbank", mentioneaza seful departamentului de analiza al unei case de brokeraj din piata.

Banca Transilvania a surprins pozitiv investitorii in acest an dupa ce a anuntat ca distribuie 620 milioane de titluri gratuite catre actionari existenti si un dividend brut de 0,39 lei/titlu, care, la momentul anuntului, aducea un castig de peste 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri