Sectorul privat este in general mai precaut decat statul in ceea ce priveste salariile, dupa lectiile dure invatate in timpul crizei, insa larghetea electorala a statului in acest an scoate in evidenta si mai puternic aceasta situatie. Astfel, potrivit consultantilor PwC, marile companii din Romania au crescut salariile in acest an cu numai 3,7%. Pe de alta parte, calculele economistilor pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) releva cresteri ale veniturilor de natura salariala in sectorul public de doua ori mai mari decat cele din privat.

"Pentru Romania, o tara pentru care salariile mici fata de restul Europei Centrale si de Est reprezinta un avantaj major, nu este o veste buna faptul ca e prima in UE la cresterea costurilor cu forta de munca (de 7,7% anual in primul trimestru al anului, fata de o medie de 1,7% a UE). Vedem deja cum cresterea productivitatii ramane de ceva timp in urma majorarii costurilor cu forta de munca, situatie care ar putea indica posibile motive de ingrijorare pe termen mediu, daca nu este accelerata implementarea de reforme structurale", afirma economistii ING Bank Romania intr-o nota catre investitori.

In acest context, in care presiunea salariala creste stimulata de stat si nu de productivitate, sistemul de bonusuri si prime legate de performanta ar putea reprezenta o supapa pentru angajatorii privati care nu pot sau nu vor sa tina pasul cu autoritatile. Aceste tipuri de stimulente sunt mult mai putin prezente in sistemul public.

Potrivit unor calcule facute de economistii ING Bank Romania pe baza datelor publicate de INS, salariile din privat inregistrau in iulie un avans de 10,7% fata de aceeasi luna anul trecut, in timp ce in sectorul public lefurile erau mai mari cu 19,5%. (Studiul PwC vizeaza salariul de baza, iar datele INS includ in plus sporuri si prime).

"Observam ca sectorul privat ramane prudent in privinta cresterilor salariale, semn ca lectiile din perioada crizei au fost insusite, iar companiile vor sa pastreze ritmul cresterilor salariale in linie cu castigurile de productivitate si avand o viziune pe termen lung, fara a se lasa influentate de elemente conjucturale, care stimuleaza cresterea pe termen scurt", a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane din cadrul PwC Romania, potrivit unui studiu al firmei de consultanta.

Companiile raman la fel de prudente si anul urmator, pentru care au bugetat cresteri salariale similare cu cele pentru anul anul acesta, majorarea medie pentru intreaga piata fiind anticipata la 3,8%, arata studiul PwC Paywall Romania 2016. Cresterile salariale pentru 2017 au o dinamica mai accentuata in sectorul retail (4,9%) si cel industrial (4,4%) si o crestere anticipata mai temperata in sectorul bancar (3%).

"Organizatiile din mediul privat utilizeaza diverse alte instrumente prin care suplimenteaza salariul de baza (bonusuri legate de performanta, beneficii extrasalariale, programe de dezvoltare personala si profesionala) care, in prezent, nu exista sau sunt in curs de implementare in unele dintre organizatiile din sectorul public", a declarat pentru wall-street.ro Nicoleta Dumitru, manager Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

In acest an, cele mai mari cresteri salariale medii au fost acordate in sectorul de retail (4,3%) si al bunurilor de larg consum (5,8%), in vreme ce cresteri sub media pietei au fost inregistrate in sectorul bancar (2,6%).

"Anul acesta, sectoarele direct legate de consum (retail si industria bunurilor de larg consum) au raportat cele mai mari cresteri salariale, influentate fiind atat de cresterea salariului minim pe economie la nivel national, cat si de rezultatele economice pozitive datorate reducerii TVA si cresterii consumului. In schimb, sectoarele mai putin legate de evolutia consumului cu amanuntul, asa cum este cel bancar, au mentinut o politica salariala mai prudenta, similar anilor anteriori", a explicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Europa de Sud-Est.

Statul este darnic la alegeri, privatii dau mai putin, dar sunt mai constanti

Un element care se remarca in politica salariala a statului este legatura dintre cresteri si anii electorali, cei in care au loc alegeri parlamentare si locale, precum si cei cu alegeri prezidentiale. In randul companiilor din sectorul privat, insa, majorarile de salarii au un ritm diferit, legat in principal de rezultatele financiare.

"Conform datelor din studiile noastre, nu am observat o dinamica diferita a cresterilor salariale (din sectorul privat, n.r.) in anii electorali, diferentele fata de anii ne-electorali fiind marginale. Companiile stabilesc cresterile salariale in primul rand in functie de ceea numim <<affordability>> (cat isi permit sa ofere, suplimentar, angajatilor), iar acest element este determinat de rezultatele financiare", a spus Nicoleta Dumitru.

Precautia companiilor privind asumarea unor costuri crescute cu forta de munca a fost o tendinta constanta in ultimii ani, acestea concentrand-se cu precadere pe corelarea cresterii salariale cu productivitatea, eficienta si performanta organizationala pe termen lung, a adaugat managerul PwC. Acestea vor sa mentina astfel “o viziune pe termen lung, independent de elemente ce stimuleaza cresterea pe termen scurt”.

Potrivit PwC, metodologia studiului salarial Paywall este diferita de cea utilizata de Institutul National de Statistica, atat din perspectiva esantionului de organizatii (studiul PwC include aproximativ 135 companii private), cat si din perspectiva elementelor analizate (cresterea salariala prezentata in studiul salarial PwC vizeaza doar salariul de baza, in timp ce analizele INS se bazeaza, in general, pe analiza venitului salarial, care include, pe langa salariul de baza, elemente de tipul sporurilor sau primelor).

Sursa Foto: Capture Light/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri