Dupa o vara relativ linistita, intrerupta doar pentru scurt timp de referendumul pentru Brexit, toamna se anunta tulbure pentru pietele financiare, care vor avea de infruntat perioade electorale, o criza bancara in Italia, dar si o posibila reducere a fluxului de bani pompati de bancile centrale in ultima perioada.

Donald Trump, noul presedinte al SUA

Pe 8 noiembrie vor avea loc alegerile pentru un nou presedinte in SUA, scrutin care in functie de rezultat s-ar putea transforma in cel mai important eveniment pentru pietele financiare globale la acest final de an.

Datorita retoricii foarte agresive, candidatul republican Donald Trump (foto) a declansat un val de teama in piete cu privire la viitoarea directie a Statelor Unite in cazul in care acesta ar castiga mandatul de presedinte.

Cum ar reactiona pietele financiare daca Trump ar deveni presedinte? Cel mai probabil reactiile pietelor ar fi mult mai putine extreme decat actualele declaratii ale acestuia”, subliniaza analistii Erste Group, intr-un raport adresat investitorilor.

Doar o mica parte din actualele declaratii facute de catre Donald Trump au sanse sa prinde contur dupa desfasurarea alegerilor americane. Programul lui Trump contine o doza semnificativa de “dinamita politica”, in special deoarece alegerea sa ar duce la o deteriorare a relatiilor SUA cu cei mai importanti parteneri comerciali: China si Mexic. Mai mult, deteriorarea relatiilor cu Guvernul de la Beijing ar putea duce la tensiuni geopolitice.

Programul lui Trump propune constructia unui zid la granita dintre SUA si Mexic, al carui cost sa fie suportat de mexicani. Daca Mexic ar refuza sa faca acest lucru, Trump a declarat ca va bloca remiterile de bani ale imigrantilor mexicani ilegali in propria tara. Alte masuri propuse vizeaza renegocierea relatiilor comerciale cu Mexicul, precum si cresterea taxelor la trecerea vamii cu Mexic, cat si pentru vizele de munca.

In ceea ce priveste China, Trump se concentreaza pe renegocierea relatiilor comerciale. Pentru a face acest lucru, candidatul republicat se gandeste sa lase SUA sa desemneze China ca fiind o “tara care manipuleaza cursul valutar”. Guvernul american poate desemna in acest fel o tara care indeplineste o serie de criterii si care isi schimba cursul valutar pentru a fi avantajata in relatiile comerciale cu SUA. Daca respectiva tara nu isi modifica politica valutara, presedintele SUA este autorizat sa renegocieze tratatele comerciale, sau, mai exact, sa impuna anumite bariere comerciale.

Un alt capitol important in programul de guvernare elaborat de Donald Trump este reprezentat de reducerea masiva a taxelor, atat pentru gospodarii cat si pentru companii. Nivelul maxim al taxelor pe veniturile dintr-o gospodarie ar urma sa scada de la 39,6% la 33%, in vreme ce taxa pe profitul companiilor ar urma sa fie redusa de la 38% la 15%.

Analistii Erste considera insa ca doar o mica parte din propunerile lui Trump ar putea sa fie implementate daca acesta ar castiga alegerile. Acestia explica ca toate modificari legislative propuse ar avea nevoie de o sustinere importanta in Congres, un lucru destul de greu de obtinut avand in vedere ca in prezent Trump nu se bucura nici macar de sustinerea tuturor republicanilor.

“Cel mai mare risc este o posibila destabilizare a mediului global. Trump si politica externa a SUA ar fi priviti ca factori de incertitudine de catre alte guverne. Astfel de consecinte ar fi insa notabile doar pe termen mediu. Raspunsul pietelor financiare la alegerea lui Trump ar trebui sa reflecte insa posibilitatea unor taxe mai scazute si cresterea datoriei de stat, ceea ce ar trebui sa sustine pretul actiunilor si sa puna presiune pe piata obligatiunilor”, concluzioneaza reprezentantii Erste.

Referendumul constitutional din Italia

Pe continentul European, Italia este in centrul atentiei toamna aceasta.

Un referendum pentru schimbarea constitutiei va fi programat in perioada cuprinsa intre 15 noiembrie si 5 decembrie. Pe scurt, puterea Senatului Italiei va fi redusa ca urmare a modificarilor, astfel incat procesul legislativ din aceasta tara sa fie simplificat si accelerat. Riscurile acestui scrutin pentru pietele de capital s-au redus recent dupa ce premierul italian Matteo Renzi (foto) si-a retras amenintarea potrivit careia va demisiona daca amendamentele la constitutie vor fi respinse.

Daca modificarea Constitutiei Italiei va fi respinsa la referendum, este de asteptat ca pozitia politica a lui Renzi sa fie slabita, insa o criza de guvernare este putin probabila, cel putin pe termen scurt. O schimbare a puterii in Italia este vazuta negativ avand in vedere ca Miscarea 5 Stele ar intra cel mai probabil in viitoarea coalitie guvernamentala. Miscarea 5 Stele, in prezent aflata in opozitie, militeaza pentru iesirea tarii din zona euro si vrea sa propuna un referendum in acest sens.

In termeni practici, efectul cel mai negativ al respingerii modificarilor la Constitutia Italiei din aceasta toamna ar consta in cresterea temerilor investitorilor straini cu privire la posibilitatea ca Italia sa implementeze reforme si sa isi redreseze sistemul bancar.

Esuarea negocierilor dintre Turcia si UE pe tema refugiatilor

Relatia dintre Turcia si Uniunea Europeana s-a racit puternic in ultimele luni, dupa puciul esuat in iulie si valul de arestari care a urmat in randul oponentilor presedintelui turc Tayyip Recep Erdogan (foto). Acordul dintre Ankara si Bruxelles pe tema imigrantilor ar putea sa se inchie in octombrie, avand in vedere ca Turcia nu indeplineste o serie de cerinte necesare calatoriilor fara viza in tarile din Uniune.

UE a ajuns la un acord amplu cu Turcia in martie 2016, care prevede ca refugiatii cu solicitari de azil respinse in UE sa fie trimisi inapoi in Turcia. In schimb, UE va plati Turciei 3 mld. euro ca ajutor financiar pentru proiectele destinate refugiatilor si a promis posibilitatea calatoriilor fara vize pentru cetatenii turci care viziteaza UE.

O incheiere a acordului ar face imposibil pentru Grecia si alte state UE sa trimita inapoi in Turcia refugiati, fapt ce le-ar da motive acestora sa incerce intrarea pe continent traversand Marea Egee.

“Daca fluxul de refugiati catre UE ar fi reluat din nou, credem ca principala problema va fi reprezentata de consecintele politice din Uniune. Chiar daca fluxul ar fi blocat in tarile din sudul UE, tensiunile politice ar creste puternic iar sustinerea pentru partidele nationaliste, anti-UE, ar fi de asemenea in urcare. Ca rezultat, Grecia si Italia ar avea de infruntat singure problema, fapt care ar ridica semne de intrebare cu privire la coeziunea din UE si care ar duce la incertitudine in pietele financiare”, comenteaza analistii Erste

Sectorul bancar italian

Sectorul bancar italian a devenit un motiv de ingrijorare pentru pietele financiare avand in vedere nivelul foarte ridicat de credite neperformante (aproximativ 360 mld. euro). O parte din tensiune s-au redus dupa testele de stres din iulie, chiar daca Banca Monte dei Paschi di Siena a inregistrat rezultate foarte slabe, iar in prezent incearca sa atraga capital in valoare totala de 5 mld. euro. Alte intitutii de credit din Italia au avut rezultate pozitive, insa multe banci mici regionale nu au fost incluse in test, asa ca o doza de incertitudine persista in aceasta privinta.

O restructurare de amploare a sectorului bancar italian este dificila avand in vedere o directiva adoptata la nivelul UE in 2015, care prevede ca fondurile din bani publici sa fie folositi pentru salvarea unei banci doar dupa ce creditorii si actionarii si-au asumat pierderi in procesul de stabilizare/redresare a bancii.

Aproape o treime din obligatiunile emise de bancile din Italia sunt detinute de mici investitori privati, iar o restrucurare ar aduce pierderi semnificative pentru acestia.

Nu ne asteptam ca sectorul bancar din Italia sa impinga zona euro catre o noua criza. Anticipam in schimb ca in lipsa unei solutii de amploare, Italia sa continue sa faca pasi mici pentru rezolvarea situatiei. Ne asteptam ca problema sectorului bancar sa traga in jos economiei Italiei, care va creste cu mult sub media inregistrate in celelalte state din zona euro”, considera Erste Bank.

BCE si reducerea programului de relaxare monetara

Dupa votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, majoritatea investitorilor se intreaba daca Banca Centrala Europeana (BCE) va decide sa amplifice programul de relaxare monetara.

Avand in vedere mediul macroeconomic pozitiv din prezent, cu cresteri semnificative ale economiilor, precum si o inflatie ce este asteptata sa urce, analistii Erste mizeaza pe o reducere a injectiilor de capital pe care BCE le face in prezent (80 mld. euro/luna). Acestia spun ca BCE ar putea anunta pana la sfarsitul anului reducerea achizitiilor lunare de obligatiuni dupa luna martie 2017.

Decizia bancii centrale va fi luata cel mai probabil dupa ce rata inflatiei va fi semnificativ mai mare decat cea din prezent, insa in continuare sub tinta BCE.

Ca parte a programului menit sa stimuleze cresterea economica si inflatia cu credite ieftine, BCE a redus in luna martie dobanda la depozite mai mult in teritoriu negativ, a extins achizitiile de obligatiuni si a oferit o noua facilitate de credite ieftine pentru banci.

Dobanda pentru depozitele overnight este mentinuta in prezent la -0,4%, Dobanda de refinantare, care determina costul creditelor in economie, este la nivelul zero, iar rata pentru facilitatea marginala de creditare ajunge la 0,25%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri