Janusz Naklicki, VP ECEMEA Alliances & Channels supervizeaza peste 50 de state, inclusiv Romania, in ceea ce priveste expansiunea si consistenta actiunilor Oracle pe segmentul de cloud (si nu numai). Intr-un interviu fata in fata cu wall-street.ro a subliniat provocarile trecerii la cloud, semnele pozitive (dar si negative) pe care le transmite Romania, precum si detalierea verticalele care evolueaza cel mai repede.

WALL-STREET.ro este singura publicatie prezenta la Oracle Open World 2016, unde, spune Janusz, sunt asteptati 60.000 de clienti ai gigantului fondat de Larry Ellison.

“La nivel global, veniturile companiei din segmentul de cloud au crescut in ultimul an cu 60%, regiunile acoperite de mine inregistrand o crestere si mai mare. Drumul catre cloud este inevitabil – fie ca vorbim de public cloud, hibrid sau limitat intre anumite granite, toate companiile vor trebui sa adere daca vor dori sa performeze”, spune, foarte hotarat, Janusz.

Trecerea la cloud poate insemna, insa, o durere de cap pentru companiile care au deja in spate propria infrastructura sau zeci de aplicatii. “Din studiile noastre, 52% dintre clientii care au trecut la cloud au intampinat probleme complexe, 95% dintre acestea venind din faptul ca nu se face coordonarea intre departamente. Se gandeste pe termen scurt. Aici intervenim noi cu solutii end to end, foarte eficiente si rapide, care duc la economii mari”, spune Janusz Naklicki.

Paralela banci – cloud

Inca exista temeri, in special in Europa de Est sau Africa, privind securitatea cloud-ului. Janusz zambeste si face o paralela care pare gandita dinainte.

“Oamenii isi lasa toti banii in seama bancilor, fara sa se intrebe prea mult cat de sigure sunt. Pur si simplu, fac asta din reflex. La fel si cu datele – se va ajunge ca oamenii sa inteleaga ca datele lor sunt in la fel de multa siguranta ca in cazul bancilor. Vom asista, mai incet sau mai rapid, difera de la stat la stat, la o schimbare a gandirii in ceea ce priveste cloud-ul”, puncteaza Janusz.

Un lucru care ar influenta pozitiv adoptarea cloud-ului ar fi implicarea mai puternica a statului pe acest segment. “In ultimul an, avem semne ca Romania a fost activa din acest punct de vedere si suntem multumiti de dialogurile pe care la avem la nivelul autoritatilor. Intr-adevar, ar fi excelent daca guvernele s-ar implica si mai mult si ar adopta cloud-ul mai rapid insa, in timp, va fi inevitabil ca toate autoritatile de stat sa fie conectate in cloud”, spune managerul Oracle.

“Unele state, intr-adevar, vor dori ca datele lor sa ramana in tara (Germani – n.r.), insa altele vor fi confortabile cu ideea ca datele sa fie securizate pe plan mondial. Uniunea Europeana se implica din ce in ce mai mult in acest subiect si vor aparea din ce in ce mai multe oportunitati de atrageri de fonduri europene pentru trecerea la cloud a autoritatilor”.

IMM-urile, mult mai rapide in adoptie

In mod poate surprinzator, IMM-urile reprezinta unul dintre motoarele principale de crestere in adoptarea cloud-ului. “Antreprenorii si managerii IMM-urilor se uita de trei ori unde si cum sa investeasca fiecare ban si, atunci cand incep o companie, prefera sa evite sa plateasca sume uneori foarte mari de la inceput, pe licente, servere, preferand sa se focuseze pe clienti. Asa ca adopta cloud-ul din prima”, spune, zambind, polonezul. “Un studiu realizat de noi arata ca 24% dintre companii au strategii exclusiv de cloud, si majoritatea sunt IMM-uri”.

In urma cu un an, Oracle anunta ca va angaja inca 2.000 de oameni special pentru vanzari pe IMM-uri, acest target fiind deja atins.

“Nu este deloc usor sa gasesti oameni tehnici, cu pregatire IT, foarte buna. Romania este o pepiniera excelenta, dovada miile de angajati Oracle din tara insa, recunosc, este o provocare. In acest sens, gigantul american a inceput din ce in ce mai activ cooperari cu universitatile de tehnologie si, in anumite tari, ofera si training pentru profesori care, la randul lor, le predau studentilor. “Chiar si asa, inca nu este suficient, insa facem pasi in fata”.

Desi nu exista anumiti lideri particulari in adoptie, si nici verticale care sa iasa in evidenta, unele state merg mai bine decat altele – “avem, datorita situatiei de acolo, ceva provocari in Ucraina, de exemplu, si de asemenea nu poti compara un stat mai mic, precum Letonia, cu Austria, insa, per total, toate statele cresc repede”, spune Janusz.

Intrebat ce ar schimba daca s-ar putea intoarce in timp cinci ani, atunci cand strategia Oracle inca era in formare pe zona de cloud, Janusz raspunde, zambind: “Poate as accelera procesele de marketing si as pune si mai mult accent pe vanzari. Chiar daca am punctat mult pe cloud si acum cinci ani, nu ar fi stricat ca vanzarile si marketing-ul sa pluseze si mai mult”, incheie Janusz.

Principalii concurenti ai Oracle sunt Amazon, Cisco Microsoft sau HP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri