Cresterile semnificative de salarii si ingustarea pietei de forta de munca ar putea crea situatii inflationiste in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), daca nu vor fi justificate si de o crestere a productivitatii sau de o imbunatatire a procesului de guvernare, se arata intr-un raport al grupului autriac Erste, proprietarul BCR. Privind astfel la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune problema si cu privire la in ce masura acestea vor afecta pe termen scurt si mediu si piata imobiliara, in sensul ivirii unei noi "bule" inflationiste in real estate.

Chestiunea devine stringenta avand in vedere diminuarile recente ale cresterii productivitatii la nivel global, cat si in Europa de vest, ceea ce arunca si o umbra de indoiala asupra capacitatii economiilor de a veni cu puternice cresteri ale productivitatii in viitorul apropiat. Este mai mult ca sigur ca acest trend nu poate continua la nesfarsit, iar cresterile salariale daca nu sunt garantate de productivitate, la un moment dat se vor traduce prin "bule" inflationiste. Cat de mult spatiu mai au insa tarile ECE?

In ce masura mai pot suporta economiile acestora cresterile salariale actuale? Potrivit raportului Erste, luand in considerare Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, nivelurile de productivitate curente si costurile cu forta de munca, unele tari par sa aiba inca spatiu pentru a creste salariile, fara a risca urcari nejustificate ale costurilor de productie.

In opinia analistilor Erste, tari precum Polonia, Croatia si Slovenia ar trebui sa majoreze cu siguranta productivitatea pentru a justifica cresterile de costuri cu forta de munca la actualul nivel al calitatii institutionale. Pe de alta parte, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Romania ar trebui sa isi imbunatateasca nivelul de calitatea institutionala. Acestea din urma (in special Romania si Ungaria) s-ar confrunta deja o crestere salariala consistenta in acest an, dar care, pentru moment, nu arata ca un pericol imediat. Cu toate acestea, cresterea viitoare a salariilor ar trebui sa fie dependenta de avansul productivitatii si imbunatatirea calitatii institutionale.

Un nou "boom" imobiliar in Romania?

Privind la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune, de asemenea, intrebarea: in ce mod aceste evolutii vor afecta si piata imobiliara din ECE si implicit Romania. Imbunatatirea conditiilor de pe piata fortei de munca si un mediu contura de o rata redusa a dobanzii au avut un impact pozitiv clar asupra pietei imobiliare, arata analistii Erste. Preturile din piata imobiliara au atins anul trecut nivelul de minim, in Croatia si Romania. Ca urmare, preturile din piata imobiliara au fost in crestere in intreaga regiune ECE (in medie cu 4,1% in primul trimestru din 2016, fata de aceeasi perioada de anul trecut).

Rata de crestere a preturilor imobiliare a fost cu mult peste rata inflatiei, iar in Ungaria a accelerat pana la 14%, in perioada mentionata. In Slovacia, piata creditelor ipotecare se afla in plina expansiune (creditele ipotecare au crescut cu 13%), in conditiile in care dobanzile la creditele ipotecare noi au scazut la 2%, iar depozitele bancare au practic dobanda zero.

Asadar, ne confrunta cu un balon imobiliar? Inca nu, spun analistii Erste. Preturile pe metru patrat din piata imobiliara se afla inca mult sub cele din perioada de pre-criza - nu doar in raport cu veniturile, dar in multe cazuri, chiar si in termeni nominali. Raporturile pret pe metru patrat / venituri raporturi s-au prabusit si s-au stabilizat la un 10-11% in iunie 2016, de la 14-30% in 2009. Numai in Serbia, raportul a ramas la 17%.

"Piata rezidentiala din Romania are baze mult mai temeinice astazi comparativ cu perioada 2006-2008. Dincolo de conditiile generale de finantare existente la un moment dat - spre exemplu, dobanzile se afla astazi la un minim istoric - gradul de accesibilitate al achizitionarii unei locuinte noi, raportat strict la salariul mediu pe economie, cursul leu - euro si pretul pe metru patrat, este de asemenea la un minim istoric", arata Gabriel Voicu, director New Homes Division Coldwell Banker Romania.

El adauga ca Indicele Coldwell Banker de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi a ajuns in luna iulie la 10 ani. Practic o locuinta noua cu doua camere in Bucuresti poate fi achizitionata cu 120 de salarii medii, fata de 393 de salarii necesare in ianuarie 2008 sau echivalentul a aproape 33 de ani - si ne referim la o perioada din plin boom economic.

"Un alt element foarte important care denota bazele mai solide pe care s-a construit piata rezidentiala de astazi este dat de procentul detinut de segmentul middle market - locuinte amplasate in zone mai bune ale oraselor, cu suprafete mai generoase si cu finisaje de o calitate mai bune. Spre exemplu, acest procent a ajuns in Bucuresti, in 2016, la 39%, de la sub 20% inainte de 2014 - si aceasta majorare s-a produs concomitent cu majorarea salariilor, creandu-se astfel o clasa de mijloc care se poate finanta indiferent de eventualele sincope sau blocaje de moment ale pietei de finantari ipotecare", mai spune Gabriel Voicu.

Nu in ultimul rand, in opinia managerului Coldwell Banker, oferta s-a diversificat considerabil, existand practic produse pentru aproape fiecare categorie de potentiali cumparatori, ceea ce a contribuit de asemenea la cresterea accesibilitatii achizitionarii unei locuinte noi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri