Preturile la pompa pentru benzina Super 95 si pentru motorina sunt foarte aproape sa reatinga nivelurile de acum cinci ani, in ciuda faptului ca pretul barilului de petrol s-a prabusit cu peste 60% intre timp.

Pretul mediu al litrului de benzina vandut in Romania ajungea la inceputul acestei luni la 1,09 euro (4,88 lei), potrivit statisticilor Comisiei Europene, cu aproximativ 3% mai putin decat in vara lui 2011. De asemenea, pretul motorinei oscileaza in jurul a 4,85 lei, fiind cu doar 1% mai mic decat cotatiile de acum cinci ani.

Barilul de petrol Brent s-a tranzactionat in 2011 intr-un interval de pret cuprins intre 107 si 116 dolari, la acel moment aflandu-se la unele dintre cele mai mari cotatii inregistrate de la criza din 2008. Ultimii doi ani au marcat insa caderea titeiului pe pietele internationale, un baril Brent fiind vandut miercuri cu 46 de dolari la Londra, in scadere cu 62% fata de maximele din 2011.

Decorelarea dintre evolutia pretului carburantilor si cea a petrolului este explicata intr-o anumita masura de faptul ca taxele si accizele la carburanti in Romania reprezinta mai bine de jumatate din pretul platit la pompa de catre soferi. Astfel, excluzand toate taxele si accizele, pretul unui litru de benzina Super 95 ar fi de 2,03 lei, ceea ce inseamna ca produsul brut si marja producatorului reprezinta 41,5% din pretul carburantului in benzinarii (4,88 lei/litru).

Cursul de schimb leu-dolar este un alt factor important asupra pretului la carburanti in Romania. Astfel, distributia se face in lei insa petrolul este cotat in dolari, iar furnizorii sunt platiti de asemenea in moneda americana. In aceste conditii o intarire a dolarului fata de leu declanseaza in general scumpirea benzinei. Dolarul a urcat cu 36% fata de moneda nationala in ultimii cinci ani, fapt ce a contribuit la mentinerea pretului carburantilor la un nivel ridicat.

Cat de scumpa este benzina in Romania fata de restul tarilor din Europa

Rusia si Belarus au cea mai ieftina benzina din Europa in prezent, in vreme ce Romania se plaseaza la mijlocul unui clasament in functie de pretul la carburanti.

Daca in cazul Rusiei, al treilea cel mai mare producator de petrol din lume, explicatia pretului la redus al benzinei este evidenta, in cazul Belarusului situatia este datorata tocmai subventiilor in energie primite de la Moscova. Desi nu are productie proprie de petrol, Belarusul se poate lauda cu un pret al benzinei de 0,54 euro/litru (echivalentul a 2,4 lei/litru).

Cu un pret de 1,09 euro/litru (4,88 lei/litru), Romania se incadreaza in media regiunii, un nivel similar fiind inregistrat si in tari precum Serbia, Ungaria sau Bulgaria.

Cea mai scumpa benzina din Europa se vinde in tarile scandinavie, Islanda si Portugalia, in vreme Marea Britanie si Germania se afla in imediata apropiere a acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri