"Avem joburi pentru orice pozitii". Asa spun la unison marile companii de recrutare, care au mii de joburi disponibile, iar pentru un procent important dintre acestea nu se cere niciun fel de experienta, doar oameni dornici sa lucreze. Chiar si in aceste conditii, multe dintre oferte raman neacoperite, intre motive numarandu-se faptul ca potentialii candidati considera salariile prea mici si prefera sa se multumeasca cu ajutoarele de stat, aleg sa accepte un job in afara tarii sau pentru ca pur si simplu nu isi doresc sa munceasca.

Romania avea la nivelul primului trimestru din acest an un numar total de 585.000 de someri, dintre care aproape jumate erau absolventi de liceu. Astfel, daca numarul total de someri a scazut in ultimii ani, numarul de persoane care au terminat un liceu, dar inca nu au un loc de este in crestere.

Datele INS arata ca daca in 2012 Romania avea 225.400 de someri cu studii liceale, numarul acestora a crescut cu aproape 20% la 260.500 de persoane la nivelul acestui an.

Nivel de instruire

Someri 2012

Someri 2013

Someri 2014

Someri 2015

Someri T1 2016

Superior 82.065 89.221 98.340 73.952 63.779
Liceal 220.280 237.585 257.228 265.985 260.551
Profesional 149.019 149.398 102.100 102.018 91.944
Gimnazial 116.700 116.040 124.317 132.817 122.742
Primar 22.900 20.693 25.060 29.213 22.963
Fara scoala absolvita 4.156 5.412 6.468 6.768 9.962
Total 627.209 652.984 628.682 623.910 584.562

In acelasi interval, a crescut si numarul somerilor cu studii gimnaziale si a celor care nu au absolvit nicio scoala.

Vestea buna este ca numarul somerilor cu studii superioare inregistreaza o scadere importanta in ultimul an si jumatate. Astfel, ca daca om 2012 erau putin peste 82.000 de someri absolventi de studii superioare, numarul acestora a atins maximul in 2014, respectiv 98.340 de persoane. In 2015, aceasta cifra a inceput sa scada si a ajuns la 74.000 de someri, urmand sa se reduca la 64.000 anul acesta.

Si absolventii de invatamant profesional sunt cautati in piata muncii si tentati cu joburile existente, astfel ca numarul somerilor din aceasta categoria a scazut mult in ultimii ani.

Ce explicatii au angajatorii

Angajatorii care raman cu ofertele de munca neacoperite gasesc explicatii diverse pentru care acesti oameni nu doresc sa se angajeze.

"Sunt zone in Romania in care sunt putine oferte de munca, cum este cazul Moldovei, insa chiar si atunci cand le propunem oamenilor de acolo sa munceasca, mare parte din ei, paradoxal, refuza. Nu sunt dornici sa se angajeze pentru ca multi dintre ei primesc bani din strainate, de la rude, si nu au pretentii prea mari de la modul de viata. De multe ori, nu sunt nici macar tentati sa se deranjeze sa caute un loc de munca", a declarat Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT.

O alta explicatie, despre care se vorbeste de multi ani deja, sunt ajutoarele sociale, al caror efect este acela de a-i tine pe oameni acasa si de a le oferi confortul unui trai fara presiunea de a-si gasi un job.

"Pe de o parte, avem categoria candidatilor care prefera ajutoarele de de stat. Aici dificultatea cea mai mare este sa ii convingem pe candidati sa vada jobul ca perspectiva, fara a se mai raporta la confortul de acasa, venitul constant si sa inteleaga ca aceste beneficii sunt doar pentru perioada determinata. (...) Pe de alta parte, creste numarul celor care lucreaza sezonier in strainatate si care, in extrasezon, prefera sa traiasca din economii. Reactia lor este oarecum fireasca: obisnuiti cu reperele salariale mari din strainatate, asteptarile lor la revenirea in tara sunt in total dezacord cu ofertele pe care le primesc", a aratat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera.

Un job care intr-o prima etapa, poate, nu se ridica la nivelul asteptarilor din punct de vedere salarial sau ca perspective profesionale, poate asigura mentinerea si dezvoltarea unor competente, poate acoperi pauzele dintre posturi si poate fi inceputul unei colaborari care, in timp, sa devina multumitoare atat pentru angajat, cat si pentru angajator

- Cristina Savuica -

O alta categorie, considera sefa companiei Lugera, este cea a micilor meseriasi care prefera sa lucreze pe proiecte particulare fara a lua in considerare riscul la care se expun pe termen lung prin neaplata asigurarilor de stat.

"Pe acestia este foarte greu sa ii scoatem dintr-un mod de lucru cu care s-au familiarizat si sa ii integram modului de lucru dintr-o companie, cu tot ce inseamna aceasta: program de lucru, reguli, norme, proceduri, standarde de performanta etc.", spune Cristina Savuica.

Pregateste scoala tineri angajabili?

Pe langa cei care din diverse motive nu isi doresc un loc de munca, mai sunt tinerii care si-au ales sa studieze la licee ale caror specializari nu se mai cauta.

"In piata se cauta oameni cu o meserie, care sa fi absolvit un liceu industrial, de exemplu, acestia gasindu-si un job in orice moment. Insa cand ai terminat un liceu teoretic, nu stii sa faci mare lucru, poti eventual sa lucrezi ca secretara sau receptionera, insa si pentru aceste pozitii companiile cer limbi straine, pe care nu multi tineri le stiu. Astfel ca si pe astfel de posturi companiile angajeaza absolventi de studii superioare, pentru ca ei au calitatile necesare", a reliefat Marinescu.

In toata ecuatia aceasta si parintii au vina lor, pentru ca nu sunt putine situatiile in care ii trimit pe copii la licee fara a urmari cererea din piata.

"Din pacate, parintii isi seteaza copii ca lor nu li se potriveste o meserie, ci munca de birou. Insa multe dintre activitatile de birou s-au informatizat si echipele s-au redimensionat, avand nevoie de din ce in ce mai putini oameni", a adaugat Mirela Marinescu.

O industrie in care se confrunta cu un deficit de angajati este cea hoteliera, unde desi candidatilor nu li se cere experienta, angajatorii acopera cu greu locurile de munca disponibile sau se confrunta cu problema oamenilor care nu raman mai mult de cateva saptamani sau luni pe un post.

"Anul acesta, nevoile de recrutare ale Ana Hotels s-au axat preponderent pe zona HoReCa, angajand ospatari, bucatari, cofetari, cameriste si receptioneri, unde fluctuatia este mare decat in zonele de personal administrativ, de vanzari. Noi deschidem in permanenta posturi in zona aceasta pentru ca nevoia noastra de personal creste in fiecare an, proportional cu cresterea a businessului, in general. (...) Dorim sa atragem in echipa noastra oameni cu atitudine pozitiva, cu o inteligenta emotionala dezvoltata, oameni deschisi sa invete lucruri noi si sa se perfectioneze la job. Pot fi persoane cu putina experienta sau chiar fara experienta in ospitalitate, dar deschisi sa invete specificul industriei noastre", a explicat Rodica Mesaros, regional HR manager Ana Hotels.

Cat pot castiga absolventii de liceu

Domeniile care angajeaza cei mai multi candidati cu studi medii sunt retailul, logistica si BPO-urile. Salariul de start poate fi cuprins intre 1.000 lei net si 1.600 lei net, potrivit datelor Lugera. De asemena, angajatii pot primi diverse beneficii, intre care se numara tichete de masa, transport asigurat, sporuri de weekend/noapte, bonusuri.

"In centrele BPO de contabilitate, de exemplu, unde daca stiu doua limbi straine si se descurca sa opereze pe calcuator pot sa castige si 3.500-4.000 de lei pe luna, fara sa li se ceara studii economic", a aratat Mirela Marinescu, APT.

Statul, cu ochii pe someri

Ministerul Muncii a aratat recent ca o solutie pentru ocuparea locurilor de munca vacante din piata este integrarea grupurilor cu vulnerabilitati si a somerilor.

La initiativa Ministerului Muncii, Serviciul Public de Ocupare a anuntat recent ca va oferi pachete de masuri integrate grupurilor vulnerabile si va incuraja mobilitatea fortei de munca.

Foto:bikeriderlondon, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri