Companiile de pe bursa care in general acorda cele mai mari dividende isi vor rasplati actionarii anul viitor cu distributii al caror randament mediu ar putea ajunge la 8,8%. Daca va face distributii, Banca Transilvania (TLV) s-ar putea sa conduca topul, urmata de SIF-uri.

“Pentru Banca Transilvania, am estimat deocamdata continuarea traditiei majorarilor de capital cu actiuni gratuite (de obicei, 16 actiuni gratuite pentru fiecare 100 detinute), insa nu este exclus ca in urmatoarele luni managementul sa contureze o politica mai clara de plata a dividendelor”, mentioneaza, intr-un raport adresat investitorilor, Georgiana Androne si Calina Mihai, analiste in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

De notat insa ca nu toti analistii se asteapta ca Banca Transilvania sa acorde in 2017 dividende.

Banca Transilvania a facut anul acesta cele mai mari distributii dintre companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), acordand actionarilor cate 20,4 titluri gratuite pentru fiecare 100 detinute si dividende cu un randament de peste 14%.

Distributiile majore facute de banca in acest an sunt asteptate sa influenteze semnificativ si dividendele SIF-urilor de anul viitor, avand in vedere ca acestea au beneficiat direct de generozitatea Bancii Transilvania. Astfel, cel mai mare beneficiar va fi SIF Moldova (SIF2), care are 35% din active in actiuni TLV. “Totusi, dividendele distribuite de SIF-uri sunt in mod traditional mai mari decat sumele primite de la companiile din portofoliu, ceea ce inseamna ca vanzarile de active vor avea un impact semnificativ in continuare”, explica analistii Tradeville.

Compania
Randament dividend estimat
Dividend brut estimat (lei/actiune)
Sector
Banca Transilvania
16,2% 0,06 + actiuni gratuite Banci
SIF Moldova
13% 0,1 Fonduri
SIF Muntenia
11% 0,0715 Fonduri
Romgaz
11% 2,63 Energie si gaze
Conpet
9,7% 7,21 Utilitati
SIF Oltenia
8,2% 0,13 Fonduri
Electrica
7,2% 0,99 Utilitati
Transgaz
7% 20,98 Utilitati
Fondul Proprietatea
6,2% 0,05 Fonduri
Transelectrica
6% 1,72 Utilitati
SIF Banat-Crisana
6% 0,1027 Fonduri
BRD
4% 0,44 Banci

Calcule la preturi de referinta din 20 septembrie 2016

Sursa: Estimari Tradeville

Companiile din sectorul utilitatilor vor ramane de asemenea in randul emitentilor care acorda cele mai mari dividende, avand in vedere ca statul are un cuvant hotarator in toate aceste societati, iar legea le obliga sa imparta cu actionarii cel putin jumatate din profituri. Mai mult decat atat, la inceputul acestui an reprezentantii Guvernului afirmasera ca iau in calcul cresterea cotei de la 50% la 75%, lucru care daca s-ar intampla ar avea fara indoiala un impact puternic pozitiv asupra dividendelor in utilitati.

Totusi, Tradeville atentioneaza ca inrautatirea cadrului de reglementare pentru aceste companii ar putea sa aiba un impact negativ asupra distributiilor. ANRE a sanctionat lipsa investitiilor in sector prin reduceri de tarife, care s-au resimtit deja in profiturile semestriale raportate de Transelectrica sau Trangaz. “Singura companie care s-a detasat prin cresteri ale rezultatelor la sase luni si pentru care estimam un dividend mai ridicat decat in 2016 este Electrica, reusind sa castige cota de piata pe segmentul de furnizare de energie”.

Pe langa cele 12 companii mentionate mai sus (vezi tabelul), o surpriza placuta ar putea sa fie anul viitor si Petrom (SNP), asteptata sa reia dividendele. Producatorul de petrol a anuntat ca va distribui cel putin 30% din profitul net de anul acesta sub forma de dividende, daca nu va intampina probleme de flux de numerar si daca piata internationala a petrolului nu va trece printr-o serie de evenimente nefavorabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri