Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea sa fie inclusa saptamana aceasta pe lista scurta a pietelor ce pot fi promovate in categoria pietelor emergente, fapt care ar putea modifica calculele ce stau in spatele ofertei de vanzare ce poate depasi 300 mil. euro pe care Fondul Proprietatea (FP) vrea sa o faca la Petrom (SNP).

FTSE Group, unul dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri, va actualiza la sfarsitul acestei saptamani clasificarea pietelor de capital, Romania avand sanse sa fie trecuta pe watch list-ul pietelor emergente. La ultima actualizare, in martie 2016, oficialii FTSE anuntasera ca BVB indeplineste opt din cele noua criterii promovarii, lichiditatea scazuta fiind singurul factor negativ notat in dreptul pietei locale.

“Daca intram pe watch list, teoretic piata devine mai atractiva pentru investitorii straini si in mod normal cotatiile companiilor din indicele BET ar trebui sa urce, avand in vedere si ce s-a intamplat in trecut in cazul altor piete care au fost incluse pe aceasta lista. Asadar, daca preturile ar urca, si oferta desfasurata de FP la Petrom s-ar putea face la un pret mai mare, in orice caz, un pret peste cel de vineri, de la momentul anuntului”, este de parere Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Fondul Proprietatea a obisnuit in trecut sa vanda sub pretul pietei atunci cand a lichidat alte pachete importante de actiuni din portofoliu. Ca urmare, teama ca acest lucru sa se intample si acum a facut ca actiunile Petrom sa sufere o scadere de 3,4% vineri, in ziua anuntului de vanzare.

Brokerul Prime Transaction mentioneaza ca pretul la care Fondul Proprietatea a vandut in trecut actiunile Transgaz si Romgaz, prin intermediul plasamentelor private accelerate, a fost de fiecare data mai mic chiar si decat pretul la care statul a listat pe bursa aceste companii. De asemenea, statul a privatizat Petrom pentru 5,25 eurocenti/actiune, iar la cursul de acum ar insemna 0.2335 lei/actiune. Titlurile SNP se tranzactionau luni pe bursa la un pret de 0,248 lei/actiune.

“Cotia Petrom este in zona de minime, iar anuntul a daramat intr-o anumita masura cotatiile fiind cunoscut faptul ca FP vinde in general sub piata. Totusi, este posibil ca pretul cerut de FP sa fie sustinut si de faptul ca este scos in piata un pachet de mari dimensiuni, la care marii investitori nu au in mod normal acces pe bursa”, mentioneaza Tihon. “Daca, de exemplu, la momentul ofertei actiunile Petrom vor avea un pret de 0,25 lei, iar FP le vinde la 0,27 lei, ma indoiesc ca micii investitori vor subscrie la aceste cotatii. Totusi, acest scenariu are sanse mici. Cel mai probabil FP va vinde sub piata, fapt care ii va determina si pe o parte din micii investitori sa subscrie”, a concluzionat brokerul.

Oferta publica se va face atat prin actiuni, cat si prin certificate de depozit (GDR) ce au ca suport actiunile SNP, si care vor fi listate pe Bursa din Londra. Actiunile si GDR-urile vor fi oferite catre investitorii persoane fizice si catre investitorii institutionali.

Oferta Fondul Proprietatea poate depasi 300 mil. euro si rivalizeaza cu cel mai mari IPO-uri facute pe Bursa de Valori Bucuresti

Fondul Proprietatea a anuntat ca va face oferta publica de vanzare pentru o parte din pachetul de actiuni Petrom (SNP) pe care le are in portofoliu. Pretul si dimensiunea exacta a ofertei nu au fost insa mentionate de oficialii FP, acestea urmand sa fie publicate odata cu prospectul ofertei. Potrivit calculelor wall-street.ro, oferta ar putea ajunge la 1,55 mld. lei (350 mil. euro), ajungand astfel sa rivalizeze cu IPO-urile Electrica si Romgaz care au adus 391 mil. euro, respectiv 444 mil. euro in conturile statului roman.

Legislatia prevede ca intr-un exercitiu financiar Fondul nu poate instraina, cumulat, peste 20% din totalul activelor fara o aprobare prealabila obtinuta in Adunarea Generala a Actionarilor.

Fondul Proprietatea si-a vandut deja in acest an intregul pachet de actiuni Romgaz (SNG) pe care il detinea, pentru 120 mil. euro. Detinerea avea o pondere de 5% in activul total al FP, iar in aceste conditii Fondul mai poate vinde decat alte 15 procente din activul total in 2016.

Fondul Proprietatea controleaza 19% din titlurile Petrom, pachet care reprezenta 25,6% din activul total al FP la 31 decembrie 2015. Un calcul simplu arata ca FP mai poate vinde anul acesta 11,1% din titlurile Petrom, astfel incat pachetul sa nu reprezinte mai mult de 15% din totalul activelor. Respectivul pachet de 11,1% din SNP valoreaza 1,55 mld. lei, avand in vedere cotatiile inregistrate luni pe Bursa de Valori Bucuresti.

Foto: Studio 55 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri