Bittnet Systems (BNET), furnizor de solutii si training IT&C evaluat la aproape 5 mil. euro si listat in piata AeRO, nu va mai emite actiuni preferentiale, insa va desfasura anul acesta o majorare de capital in valoare de 0,78 mil. lei. De asemenea compania ar putea sa isi rascumpere anul viitor o parte din obligatiunile corporative.

Anterior, compania obtinuse aprobarea actionarilor pentru o emisiune de actiuni preferentiale, cu dividend prioritar, dar fara drept de vot, care sa nu depaseasca mai mult de 10% din capitalul social. Actiunile preferentiale sunt instrument adesea folosit pe bursele dezvoltate, insa extrem de rar intalnite pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

“Emisiunea de actiuni preferentiale nu se va mai face. Dupa discutiile cu brokerii am ajuns la concluzia ca interesul investitorilor pentru acestea ar fi fost redus, in comparatie cu o emisiune de obligatiuni, de exemplu”, a declarat Cristian Logofatu, CFO Bittnet Systems.

Actiunile preferentiale au fost aprobate initial si avandu-se in vedere conditiile de taxare mai bune pentru investitori, dividendele fiind taxate cu 5%, in vreme ce veniturile din cupoanele obligatiunilor sunt impozitate cu 16%.

Bittnet Systems va desfasura insa la finalul acestui an o noua majorare de capital cu aportul actionarilor, a carei valoare maxima poate ajunge la 0,78 mil. lei. Compania va emite 1 milion de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 lei si o prima de emisiune de 0,68 lei. Pe bursa, o actiune Bittnet se tranzactiona miercuri pentru 1,59 lei.

In afara de aceasta operatiune, oficialii companiei nu anticipeaza pe termen scurt noi masuri de atragere a capitalului de pe bursa. Bittnet dispune in prezent de linii de credit (neaccesate) de 1 mil. lei de la Banca Transilvania si de 1,2 mil. lei de Patria Bank.

Bittnet va rascumpara obligatiuni daca oferta din piata este prea scazuta

Bittnet Systems a listat miercuri pe AeRO, piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti, o emisiune de obligatiuni in valoare de 4,1 mil. lei (0,93 mil. euro). Emisiunea a fost vanduta vara aceasta catre 36 de investitori privati si patru persoane juridice, avand o maturitate de trei ani si o dobanda anuala de 9%.

*grafic ajustat pentru a tine cont de emiterea de actiuni gratuite in raport de 2 la 1

Anul viitor, Bittnet va putea rascumpara o parte din aceste obligatiuni in functie de conditiile din piata.

“Din iulie 2017 se va putea activa o clauza potrivit careia vom rascumpara actiuni de la investitorii care detin mai multe astfel de titluri decat oferta de cumparare din piata. Rascumpararile se vor face la un pret ce reprezinta 95% din valoarea nominala a obligatiunii”, a explicat Cristian Logofatu.

Bittnet Systems, prima companie din IT listata anul trecut pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, a adus actionarilor in 2016 un randament de aproape 200%, dupa ce a acordat actiuni gratuite din profitul de anii trecuti.

Principalii actionari sunt fratii Mihai si Cristian Logofatu, cu detineri de cate 32,3% fiecare. Cei doi fondatori ocupa si functiile de CEO, respectiv CFO in cadrul Bittnet. Alti actionari importanti in cadrul companiei sunt omul de afaceri Razvan Capatana (20,4% din actiuni) si fondul polonez de investitii Carpathia Capital (circa 6,9% din actiuni).

Sursa foto: Shutterstock

Sursa grafic actiuni BNET: Tradeville

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F